Τι μπορεί να «κρύβει» η υπερβολική κατανάλωση φαγητού;

Οι σκέψεις της Μαρίας

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

14:24:27,04/14/2019
Βουλιμική γυναίκα- Copyright : Katarzyna Białasiewicz

H δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για την υπερβολική κατανάλωση τροφής. Φωτογραφία- Copyright: Katarzyna Białasiewicz

Το φαγητό –ιδιαίτερα οι τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας –  αποτελεί μία από τις πιο ένοχες απολαύσεις του ανθρώπου, απαραίτητη για τη σωστή δόμηση του οργανισμού και εκείνη που τον τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπροσθέτως, είναι και ένας από τους τρόπους κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, ένας από τους λόγους,  που οι άνθρωποι δημιουργούν συναισθηματικές σχέσεις και ανοίγονται ο ένας προς τον άλλον.

Ο άνθρωπος χρειάζεται μία συγκεκριμένη ποσότητα τροφής καθημερινά – ανάλογα, με τα κιλά, το φύλο, την ηλικία, την άθληση, τα διάφορα προβλήματα υγείας – προκειμένου να μπορέσει να ζήσει.

Τι μπορεί να κρύβεται, όμως,  πίσω από την ανάγκη ενός ανθρώπου να καταναλώνει συνεχώς τροφή, ακόμα και όταν δεν πεινάει ή δεν τη χρειάζεται πραγματικά;

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές, συνήθως διέπονται από βαθιά συναισθηματικά κενά, τα οποία και προσπαθούν να τα «γεμίσουν» μέσω της υπερβολικής κατανάλωσης άλλων πραγμάτων, όπως  είναι τα ρούχα, οι  αγορές και το φαγητό.

Συνήθως, οι άνθρωποι που επιδίδονται σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, προσπαθούν,  επειδή αισθάνονται ενοχές και φόβο για την αποδοκιμασία των άλλων, να τιμωρήσουν τον εαυτό τους ή να προκαλέσουν στον εαυτό τους, εμετό,  ώστε να αποβάλλουν την περιττή τροφή.

Αναμφίβολα, ένας ειδικός μπορεί να κατευθύνει με τον πιο ορθό τρόπο τον άνθρωπο,  ο οποίος εμφανίζει κάποια διατροφική διαταραχή (στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για την επιθυμία να καταναλώνει υπερβολικά το φαγητό).

Είναι σημαντικό να καλλιεργηθεί η αγάπη για τον εαυτό, η σωστή θεώρηση του φαγητού και η τήρηση του μέτρου, θα βοηθήσουν τη διαταραχή αυτή να παρέλθει.

©Typologos.com 2019

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.