Τι απέγιναν οι τρεις μάγοι
που προσέφεραν τα δώρα στο Χριστό
Ζητήματα Καρδιάς
Με την Ιωάννα Βασιλειάδου
Αρθρογράφο
18:23:50,01/06/2021

Οι μάγοι αποτελούν βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης ( Κατά Ματθαίον 2,1-2).Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay
Οι μάγοι αποτελούν βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης (Κατά Ματθαίον 2,1-2), τα οποία τη στιγμή, που γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ αναχώρησαν από τα βάθη της Ανατολής με προορισμό τα Ιεροσόλυμα, ώστε να Τον προσκυνήσουν.
Ο ευαγγελιστής Ματθαίος δε γράφει τον επακριβή αριθμό ή τι έκαμαν εκείνη την περίοδο οι μάγοι αυτοί.
Ιστορικοί και θεολόγοι εκτιμούν πως ο ευαγγελιστής Ματθαίος δεν ανέγραψε τις λεπτομέρειες, γιατί οι προσκυνητές του γεννηθέντος Ιησού ήταν πάρα πολύ γνωστά πρόσωπα της συγκεκριμένης περιόδου.
Ως προς τη λέξη «Μάγος» οφείλουμε να πούμε πως τότε εμπεριείχε άλλη έννοια από αυτή με την οποία προσδίδουν σήμερα προς ένα άνθρωπο, ο οποίος ασκεί τη μαγεία συνεννοούμενος με το Σατανά. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας έως και τη γέννηση του Χριστού αποκαλούνταν «Μάγοι» οι ιατροί, οι μελετητές των άστρων, οι ερμηνευτές των ονείρων και οι σοφοί ή τα σπουδαγμένα πρόσωπα των Μήδων, των Περσών, των Χαλδαίων, καθώς και των Βαβυλωνίων.
Ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος αναφέρει ως «Μάγους» τα μέλη της μιας εκ των έξι φυλών των Μήδων,που ήταν ιερείς, ονειροκρίτες ή εμβάθυναν στον αποκρυφισμό.
Επίσης, στα κείμενα δεν εμπεριέχονται πληροφορίες για τη γενέτειρα πόλη των Μάγων, οι οποίοι προσκύνησαν το Θείο Βρέφος, αλλά αναφέρεται μόνο ότι προερχόταν εκ της Ανατολής.
Κατά τη Βίβλο, η Ανατολή οριοθετείτε:
α) Στην ολόκληρη περιοχή πέραν εκ του Ιορδάνη ποταμού.
β) Στη συριακή και στην αραβική έρημο.
γ) Στα μέρη της Βαβυλωνίας, της Ασσυρίας καθώς και της Περσίας.
Οι αναφορές

Οι Τρεις Μάγοι σε βυζαντινό ψηφιδωτό στη νέα βασιλική του Αγίου Απολλιναρίου, στη Ραβέννα (περ. 565, αποκαταστάθηκε τον 18ο αιώνα). Στη βυζαντινή τέχνη οι Μάγοι απεικονίζονται συνήθως όπως εδώ, με περσική ενδυμασία, που περιλαμβάνει κάπες και φρυγικούς σκούφους.Φωτογραφία:Από Nina-no – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2176501
Ο Ωριγένης γράφει ότι οι Μάγοι καταγόταν εκ της Χαλδαίας. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος περιγράφει πως ήταν Πέρσες. Μελετητές τους αναφέρουν ως Βαβυλώνιους. Ο Άγιος Ιουστίνος περιγράφει τους Μάγους ως προερχόμενους εκ της Αραβίας.Στην περιγραφή του Ιωάννη του Χρυσόστομου συνηγορούν τα όσα συνέβησαν κατά το 614 μ.Χ. στη Βηθλεέμ, την οποία κατέβαλαν οι Πέρσες στρατιώτες του βασιλέα Χοσρόη Β’, οι οποίοι κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα, αλλά τότε άφησαν ανέγγιχτο το Ναό της Γεννήσεως.
Σύμφωνα με αφηγήσεις,στο ναό βρισκόταν μια εικόνα ή ένα ψηφιδωτό με την απεικόνιση των Μάγων ως προσκυνητών του Χριστού και οι Πέρσες στρατιώτες είδαν πως οι Μάγοι φορούσαν ενδυμασίες της πατρίδας τους.Το αποτέλεσμα ήταν να μην πειράξουν το Ναό της Γεννήσεως.
Στην παράδοση, αλλά και σε ένα απόκρυφο Αρμενικό Ευαγγέλιο της παιδικής ηλικίας του Ιησού και το οποίο μεταφράστηκε εκ συριακού εγγράφου στα Αρμενικά, αναφέρονται τα ονόματα των μάγων, Μελχιώρ, Βαλτασάρ και Γασπάρ.
Το προσκύνημα των τριών μάγων πραγματοποιήθηκε πιθανότατα μετά από την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλαδή την είσοδο στο Ναό και σαράντα ημέρες εκ της γέννησής Του.
Ο Γυρισμός
Χάρις στη θεϊκή παρέμβαση ονειρεύτηκαν οι τρεις μάγοι να μη γυρίσουν ξανά στον Ηρώδη και να ακολουθήσουν ετέρα οδό για να γυρίσουν στα πατρώα εδάφη τους.
Αργότερα, βαπτίστηκαν Χριστιανοί από τον Απόστολο Θωμά και χειροτονήθηκαν επίσκοποι. Το 69 μ.Χ. τους γνωστοποιήθηκε πως επίκειται ο θάνατος τους.
Πρώτος πέθανε ο Μελχιόρ σε ηλικία 130 ετών. Μετά από έξι μέρες θανατώθηκε ο Βαλτασάρ σε ηλικία 109 ετών εκ ενός ειδωλολάτρη έξωθεν της Αγίας Τράπεζας.
Ύστερα από ένα άλλο εξαήμερο πέθανε ο Γκασπάρ σε ηλικία 90 ετών,
Σε μια εκλεκτή ρωσική εικόνα των αρχών του 19ου αιώνα της τεχνικής της Σχολής Mstera αναπαρίστανται οι μορφές των Τριών Μάγων και η πορεία αυτών προς τη φάτνη. Η αρχαιότερη απεικόνιση των Τριών Μάγων και της προσκύνησής τους βρίσκεται στην κατακόμβη της Αγίας Πρίσκιλλα στη Ρώμη (μέσα του 3ου αιώνα), που αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά κοιμητήρια.
Την προσκύνηση των τριών μάγων εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Δεκεμβρίου.
©Typologos.com 2021