Θερμοπληξία – Ακόμα μια απειλή για τα παιδιά στο αυτοκίνητο

13:57:54,08/03/2019
Παιδιά - Φωτογραφία από Prawny από το Pixabay

“Ούτε παιδιά – Ούτε ζώα, μόνα τους στο αυτοκίνητο”, επισημαίνουν οι οι υπεύθυνοι του Πανελλαδικού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, Φωτογραφία από Prawny από το Pixabay

«Ο θάνατος από  θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι δυστυχώς μια από  τις επιπτώσεις της όλο και μεγαλύτερης χρήσης του αυτοκινήτου, του αυξανόμενου χρόνου που τα παιδιά περνούν μέσα σ αυτά, της άγνοιας των γονέων ή αυτών που τα φροντίζουν για μερικά βασικά θέματα σε σχέση με αυτό και στην “πίστη” πως δεν θα συμβεί σε αυτούς»: Τάδε έφη οι υπεύθυνοι του Πανελλαδικού   Συλλόγου  SOS Τροχαία Εγκλήματα, που επισημαίνουν  ότι:

«Υπάρχει, δυστυχώς,  ένας αυξανόμενος αριθμός γονέων που «ξεχνάει» το παιδί του,  μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό το «ξεχνάει»  βέβαια απαιτεί μια ολόκληρη συζήτηση. Παράλληλα υπάρχει η κατηγορία αυτή που αφήνει ένα παιδί  μόνο στο αυτοκίνητο «θεωρώντας»  πως αυτό δεν είναι επικίνδυνο.

Δεν είναι το θέμα μας, η ανάλυση αυτών των «συμπεριφορών»  και «απόψεων»  που έτσι κι αλλιώς είναι αδικαιολόγητες , καθώς και έχουν άμεση σχέση με αυτό, που θα επακολουθήσει.

Μιλάμε από  τη σκοπιά της υπεράσπισης της Ζωής των παιδιών.

Γι’ αυτό υπενθυμίζουμε μερικά σημαντικά δεδομένα που δε θα πρέπει να ξεχνάνε όσοι – όσες μεταφέρουν μικρά παιδιά με αυτοκίνητο».

Φαινόμενο θερμοκηπίου

Το εσωτερικό ενός οχήματος θερμαίνεται πολύ γρήγορα. Η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 50 βαθμούς  Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά,ακόμα και σε μια όχι ιδιαίτερα ζεστή ηλιόλουστη ημέρα .

Το να αφήσουμε λίγο ανοικτά τα παράθυρα δε  συμβάλει στην επιβράδυνση της διαδικασίας θέρμανσης ούτε μειώνει σημαντικά τη μέγιστη θερμοκρασία

Το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται 3 –5 φορές πιο γρήγορα από ό, τι το σώμα ενός ενήλικα.

Στις ΗΠΑ ο μέσος αριθμός  θανάτων παιδιών από  θερμοπληξία σε οχήματα είναι 37 ανά έτος (ένα κάθε 9 ημέρες).

Το   87 %  των παιδιών,  τα οποία έχασαν τη ζωή τους, από θερμοπληξία σε οχήματα είναι ηλικίας 3 ετών και μικρότερα.

Το 54% των θανάτων από θερμοπληξία σε οχήματα αφορούν στα  παιδιά ηλικίας μέχρι ενός έτους .

Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο  ευαίσθητα στην θερμοπληξία  από τους ενηλίκους για διάφορους λόγους. Φυσιολογικά, τα μικρά παιδιά και τα νήπια, παρά την αυξημένη επιφάνεια σώματος αναλογικά με τους ενήλικες φαίνεται να έχουν λιγότερο αποτελεσματικό θερμορυθμιστικό μηχανισμό.

Σήμερα, δεν  υφίστανται επαρκή στοιχεία για το από ποια θερμοκρασία και επάνω οι συνθήκες είναι απειλητικές για ένα παιδί.

Ωστόσο, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων της California δημοσίευσαν κατά  τη διάρκεια 2005 και τα αποτελέσματα μίας  έρευνας στο περιοδικό «Pediatrics» σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στο όχημα.

Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της έρευνας,  θεωρείται  παρακινδυνευμένη η παραμονή των  παιδιών σε περιβάλλοντα με θερμοκρασία που ξεπερνά τους 30 βαθμούς  Κελσίου. Οι ιθύνοντες του Πανελλαδικού Συλλόγου  SOS Τροχαία Εγκλήματα επισημαίνουν πως στην Ελλάδα   καταγράφονται  ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος  κατά τη διάρκεια του  καλοκαιριού, ενώ συνολικά οι ημέρες με ηλιοφάνεια είναι  πάρα πολλές. Γι’ αυτό το λόγο  είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για τα παιδιά,  που αφήνονται έστω και για λίγο στο αυτοκίνητο, όπως σημειώνουν οι ίδιοι και αναφέρουν ότι:

«Οι απώλειες παιδιών από τροχαία στη χώρα μας, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσουμε σ’ αυτές κι άλλες» .

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.