Θ. Καράογλου για την έκθεση του Αγίου Δημητρίου: «Μοιραζόμαστε αξίες για να δημιουργήσουμε αξία»

01:14:22,10/26/2019
Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε τα εκθέματα στους δημοσιογράφους, στους οποίους εξήγησε πως μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει να αναδείξει το αποτύπωμα του Πολιούχου στη Θεσσαλονίκη

Όλα είναι έτοιμα στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου για την τελετή εγκαινίων της έκθεσης τέχνης με τίτλο: «Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη», που γίνεται  το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου 2019  από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλο υπό την  παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε τα εκθέματα στους δημοσιογράφους,  στους οποίους εξήγησε  πως μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει να αναδείξει το αποτύπωμα του Πολιούχου στη Θεσσαλονίκη.

«Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει το 2014. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι  και τον Ιούνιο του 2014 κάναμε πράξη το άνοιγμα του Διοικητηρίου στο κοινό. Το κτίριο του υφυπουργείου Εσωτερικών είναι η πιο κοντινή κυβερνητική δομή στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι επισκέψιμο στους πολίτες , μιας και πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο.

Η πρώτη δραστηριότητα που ετοιμάσαμε στον τομέα του πολιτισμού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, διότι θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Πολιούχο και να αναδείξουμε το αποτύπωμά του, στην πόλη. Η έκθεση χωρίζεται  σε δυο μέρη.

Το πρώτο καλύπτει τη χρονική περίοδο έως και  το 1912. Σε αυτήν ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται ως πολεμιστής και βρίσκεται σε θέση μάχης.

Μετά από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πλέον ο Άγιος αποτυπώνεται ως ειρηνοποιός και του πολιτισμού.

Για πρώτη φορά θα εκτεθούν 55 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά, 15 έργα μεταλλοτεχνίας και 3 έργα κεραμικής. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της έκθεσης και να προσκαλέσω τα σχολεία,  γιατί αξίζει να την επισκεφθούν πολλά παιδιά. Μοιραζόμαστε αξίες για να δημιουργήσουμε αξία στο σήμερα και το αύριο», τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ο επικεφαλής της έκθεσης Βασίλης Γάκης έκανε ειδική μνεία στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους τους συντελεστές, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έργα και η έκθεση να ετοιμαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πρώτη φορά στην πόλη διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο με πρωτότυπα έργα και για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της, εμφανίζοντας και παρουσιάζοντας τις σύγχρονες όψεις του, όπως αποτυπώνονται από τους νεότερους καλλιτέχνες.

Η προσπάθεια η οποία καταβλήθηκε από όλους τους επιμελητές, με επικεφαλής τον κ. Μίλτο Παπανικολάου, αλλά και όλους τους συνεργάτες του υφυπουργού και του υφυπουργείου ήταν εξαιρετική. Στο κοινό της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά έργα που δεν τα γνωρίζαμε. Ήταν μια ιδιαίτερη προσπάθεια, η οποία έγινε με πολλή αγάπη από όλους και νομίζω ότι αξίζει όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας να την επισκεφθούν και να θαυμάσουν το μεγαλείο του Αγίου Δημητρίου στην ιστορία, αλλά και το μεγαλείο της ιστορίας στον Άγιο Δημήτριο», σημείωσε ο κ. Γάκης.

Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο και κύριο που αναδεικνύεται από την έκθεση είναι η διαπίστωση ότι οι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ενδιαφέρθηκαν για την προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου και την περιέλαβαν στη δουλειά τους

Ο συντονιστής των επιμελητών -ομότιμος καθηγητής ιστορίας τέχνης του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Μίλτος Παπανικολάου επισήμανε πως η ιδέα της έκθεσης είναι εμπνευσμένη.

«Θεωρώ μεγάλη τιμή την πρόσκληση του υφυπουργού κ. Καράογλου να επιμεληθώ την έκθεση. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη και δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχο εγχείρημα. Μέσα από ορισμένα αριστουργήματα σύγχρονων καλλιτεχνών θα δείτε πως ο Άγιος Δημήτριος αλλάζει όψεις και από στρατιωτικός ,γίνεται ο Άγιος του πολιτισμού και της παιδείας.

Κατά την προσωπική μου άποψη, σε ό,τι με αφορά, η ιδέα είναι ελκυστική, διότι συνδέω τον Άγιο Δημήτριο με την ταυτότητα των Ελλήνων. Έχουν τέτοια ελευθερία στην απόδοση της μορφής του, οι νεότεροι και μοντέρνες καλλιτέχνες που ο Άγιος Δημήτριος είναι όλα. Είναι ο Ελληνισμός, είναι η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου.

«Κλήθηκα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον αξιοποιώντας το εμβληματικό κτίριο της πόλης, το οποίο με αυτήν την έκθεση καλείται να ανταποκριθεί σε έναν προορισμό που το ξεπερνά σε σχέση με το διοικητικό χαρακτηριστικό του», εξήγησε η αρχιτέκτονας και μουσειογράφος  Δήμητρα Γουργιώτη, η οποία προσέθεσε:

«Επιχείρησα κάτι που εγκαθιστά μια γεωμετρία μέσα στη γεωμετρία του κτιρίου και εξασφαλίζει την πιο αναγκαία εσωστρέφεια , ώστε οι εικόνες να υπάρξουν σε σχέση με το κτίριο που τις φιλοξενεί».

Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη φορά στην πόλη διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο με πρωτότυπα έργα και για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της, εμφανίζοντας και παρουσιάζοντας τις σύγχρονες όψεις του, όπως αποτυπώνονται από τους νεότερους καλλιτέχνες

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Τσιγγαροπούλου επιμελήθηκε τα εκκλησιαστικά έργα κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Στόχος ήταν μέσα από τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου να δείξουμε την τεχνοτροπική εξέλιξη των έργων. Το πρότυπο του Αγίου εξελίσσεται, οι όψεις τις οποίες αποκτά αποτελούν αναβιώσεις από παλαιότερες εποχές,  στις οποίες ενσωματώνονται καινοτομικά στοιχεία και τελικός στόχος είναι το κοινό να κατανοήσει ότι πέρα από τις γραμμές και τα χρώματα, με όποιον τρόπο δηλαδή και αν αποδίδονται οι εικόνες, όταν αυτές φέρουν άγια πρόσωπα,  σημασία έχει η παράκληση που έχει αφήσει ο κάθε πιστός επάνω στην εικόνα.

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων  Κάτια Κιλεσσοπούλου, που επιμελήθηκε τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών τόνισε ότι: «Το πρώτο και κύριο που αναδεικνύεται από την έκθεση είναι η διαπίστωση ότι οι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ενδιαφέρθηκαν για την προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου και την περιέλαβαν στη δουλειά τους. Το δεύτερο σημαντικό είναι η τεράστια υφολογική ποικιλία, όπως και η χρήση πολλών τεχνικών πέραν της ζωγραφικής».

©Typologos.com 2019   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.