Θέλξεις: βαφές και υφάνσεις, τέχνες και διαδρομές, όνειρα γοητείας στα αρχαιοελληνικά κείμενα

23:11:54,07/22/2019

Η συγγραφέας αντιπαραβάλλει τα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας και «βρίσκεται» σε ένα διαρκή διάλογο με αυτά, καθώς και με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να είναι αρεστές – θελκτικές στο αρσενικό βλέμμα

Τον τρόπο με τον οποίο περιέγραφαν – αντιλαμβάνονταν τη γυναικεία ομορφιά και το γυναικείο ερωτισμό  οι γνωστοί συγγραφείς της αρχαιότητας επιχειρεί να μας μεταφέρει το βιβλίο της Tιτάνιας Ματίνας με τίτλο: «Θέλξεις βαφές και υφάνσεις τέχνες και διαδρομές όνειρα γοητείας στα αρχαιοελληνικά κείμενα», που «κυκλοφορεί» από τις εκδόσεις «Τόπος».

Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται η ωριοπλέξουδη Κίρκη του Ομήρου, που γνώριζε τα μαγικά βοτάνια, η πολύ θελκτική Ροδώπιν των Ιστοριών του Ηρόδοτου, η γυναίκα –  υφάντρα στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, που «μοσχοβόλαγε άρωμα και κρόκο […] σπατάλη κι απληστία», η Μήδεια του Ευριπίδη, η οποία τυφλωμένη από τον πόθο σκότωσε τα παιδιά της και η Δηιάνειρα του Σοφοκλή, η δράστιδα  του φαρμακώματος του Ηρακλή.

Η συγγραφέας αντιπαραβάλλει τα  κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας και «βρίσκεται»  σε ένα  διαρκή διάλογο με αυτά, καθώς και με  τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να είναι αρεστές – θελκτικές στο αρσενικό βλέμμα.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ματιά σε ένα ελκυστικό θέμα, που παρουσιάζει η συγγραφέας με αισθαντικότητα και αναδεικνύει τη μαγεία που εξακολουθούν να ασκούν τα αρχαία κείμενα στον σύγχρονο αναγνώστη.

Η συγγραφέας

Η Σταματίνα Γ. Τσιμπούκου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Το 1988 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

 Μεταξύ 1999-2000  ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές   στο Department of Classics and Ancient History του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με ειδίκευση στο μύθο και τις ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στις αρχαίες τελετουργίες. Οι  μεταπτυχιακές σπουδές  της συγγραφέως έγιναν υπό την εποπτεία του καθηγητή Richard Buxton.

Το 2005 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή  στο ίδιο πανεπιστήμιο με τίτλο «Nekyomanteia: The Greek Oracles of the Dead». Από το Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι  και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έχει λάβει μέρος σε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές.

Παράλληλα συμμετέχει στην ομάδα «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας  του Brown University των Η.Π.Α. Γιάννη Χαμηλάκη και που αποβλέπει σε μια αρχαιολογία «ανοιχτή» στην κοινωνία.

Μικρές  μελέτες της ίδιας  επάνω στα αρχαιοελληνικά κείμενα έχουν δημοσιευθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό eranistis.net/wordpress, με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Titania Matina. Αγαπά να ζωγραφίζει.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.