Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» – «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett

20:04:34,04/28/2019
Θεατρική Ομάδα Κωφών- Μπέκετ -Φωτογραφία:Κάσσυ Χρυσάκη

Οι ήρωες προσπαθούν να εκλογικεύσουν την πραγματικότητα κατά την οποία συνυπάρχουν οι κωμικές καταστάσεις με το τραγικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Φωτογραφία:Κάσσυ Χρυσάκη

Στις  διαφορετικές προεκτάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων που έχουν ως μοτίβα την εξουσία και την καταπίεση αναφέρεται το αριστούργημα του Samuel Beckett «Περιμένοντας τον Γκοντό», το οποίο θα  παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά  Χρώματα» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για την ένατη παραγωγή της ομάδας, που ιδρύθηκε το 2009, οπότε  έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και στη θεατρική φόρμα. «Ατού» της προσπάθειας αποτέλεσαν  η ανανεωτική ματιά στην νοηματική γλώσσα,  η φωνητική ερμηνεία,  οι αρχές του αυτοσχεδιασμού και οι  τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στην παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» συμμετέχουν κωφοί ηθοποιοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη Νοηματική Γλώσσα, με ταυτόχρονη ερμηνεία ομιλούντων ηθοποιών για να  μεταφέρουν τους  φιλότεχνους  σε έναν κόσμο αβέβαιο και αμφίρροπο.

Οι ήρωες προσπαθούν να εκλογικεύσουν την πραγματικότητα κατά την οποία συνυπάρχουν οι κωμικές καταστάσεις με το τραγικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη σκηνική δράση χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές τέχνης,  όπως  είναι το σωματικό θέατρο, το Body Music και το Visual Vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας, καθώς  και νοηματικής γλώσσας.

Τα δυαδικά ζευγάρια των χαρακτήρων του Μπέκετ συνδιαλέγονται επί της  σκηνής.

Αναδεικνύουν, δε,  τις διαφορετικές προεκτάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων που έχουν ως μοτίβα την εξουσία και την καταπίεση. Οι εκδοχές των ζευγαριών εναλλάσσονται και παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα (ακούοντας-κωφός, κωφός-κωφός και ακούοντας-ακούοντας)  εικονοποιώντας μέσω αυτών των εναλλαγών μια νέα κοινωνική διάσταση του έργου.

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά -βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση είχε την τιμή η ομάδα  να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.α.

Για την  θεατρική περίοδο 2017-18 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ταυτότητα  της παράστασης

Το έργο έγραψε ο Samuel Beckett .

Το μετέφρασε η  Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου.

Το σκηνοθέτησε η Έλλη Μερκούρη.

Τα κοστούμια και το σκηνικό δημιούργησε η  Γεωργία Μπούρδα

Την απόδοση  των κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα  πραγματοποίησαν οι Μυρτώ Γκανούρη και  Όλγα Δαλέκου

Την κίνηση δίδαξε η  Όλγα Γερογιαννάκη.

Το Body Music εμπνεύστηκε οι Νatasha Martin.

Τους φωτισμούς φρόντισε η Ελίζα Αλεξανδροπούλου.

Την εικαστική σύνθεση της  αφίσας σκιαγράφησε η  Σοφία Ζάγκα.

Τα γραφιστικά σχεδίασε η Μαρία Στεφανή.

Τις σκηνές φωτογράφισε – βιντεογράφησε  η Κάσσυ Χρυσάκη.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί (σ.σ. αναφέρονται  κατά αλφαβητική σειρά):

Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου και Τσαμπίκα Φεσάκη, ενώ συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη.

Η παράσταση προβλέπεται να διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου 2019 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2).

Οι τιμές των εισιτηρίων  διαμορφώθηκαν στα 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (ειδική τιμή Α.ΜΕΑ, μειωμένο), 5 ευρώ (Ατέλειες, Άνεργοι)

Το χρονολόγιο της  Θεατρικής Ομάδας  Κωφών «Τρελά Χρώματα» στο Facebook βρίσκεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors.

Το γκρουπ της  Θεατρικής Ομάδας  Κωφών «Τρελά Χρώματα» στο Facebook βρίσκεται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.facebook.com/groups/171594649596850.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.