Τελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ – Ελευθερία Τύπου
Στη τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με την οργάνωση
«Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»
Ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
για την Ελευθερία του Τύπου
19:43:09,05/03/2022

Η Ελλάδα ως 108η αντικατέστησε τη Βουλγαρία ( 91η ) στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου! Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Νορβηγία σε ότι αφορά στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Τα στοιχεία προέρχονται από το παγκόσμιο βαρόμετρο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Η Ελλάδα ως 108η αντικατέστησε τη Βουλγαρία ( 91η ) στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου! Πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Νορβηγία σε ότι αφορά στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Τα στοιχεία προέρχονται από το παγκόσμιο βαρόμετρο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».
Τα στοιχεία του βαρόμετρου δείχνουν πως στην Ευρώπη σημειώνονται σημαντικές ανισότητες, ενώ οι συνθήκες και στα δύο άκρα παρουσίασαν σημαντική εξέλιξη.
Μέσα στη πρώτη δεκάδα βρίσκονται δύο κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ήτοι η Εσθονία (4η ) και η Λιθουανία (9η ), ενώ η Ολλανδία «έπεσε» από τη στη 28η θέση.
Οι τρεις κύριες τάσεις
Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», αυτές οι εξελίξεις και οι ανισότητες αντικατοπτρίζουν τις εξής τρεις κύριες τάσεις:
1η τάση
Η πρώτη τάση αφορά στην επιστροφή των δολοφονιών δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού:
Ο Γιώργος Καραϊβάζ στην Ελλάδα και ο Peter R. De Vries, στην Ολλανδία, δολοφονήθηκαν, ενώ βρισκόταν στα κέντρα δύο Ευρωπαϊκών πόλεων. Οι δολοφονίες της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα και του Jan Kuciak στη Σλοβακία έλαβαν χώρα προ του 2020, αλλά οι υπεύθυνοι δεν καταδικάστηκαν ακόμη. Ωστόσο, γι’ αυτές τις δύο χώρες φαίνεται πως σημείωσαν κάποια πρόοδο στον αγώνα για δικαιοσύνη και ως προς τις μεταρρυθμίσεις για την ελευθερία του Τύπου.
2η τάση
Η δεύτερη τάση αφορά στη πλαστή ταύτιση των δημοσιογράφων με τις κυβερνήσεις εκ μερίδας διαδηλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν βίαιη εχθρότητα από διαδηλωτές κατά των μέτρων δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, δέχτηκαν σωματική επίθεση διάφοροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι – οποίες αντιμετώπισαν προσβολές και απειλές κάθε είδους σε όλη την ήπειρο.
3η τάση
Η τρίτη τάση αφορά στη θέσπιση νόμων κατά των δημοσιογράφων.
Αναλυτικότερα, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» χαρακτηρίζει «δρακόντειους» τους νόμους κατά των δημοσιογράφων, που θέσπισαν ορισμένες κυβερνήσεις κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών (Σλοβενία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αλβανία κι Ελλάδα).
Για το πόλεμο στην Ουκρανία
Ως προς το πόλεμο, που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας (σ.σ. βρίσκεται στην 155η θέση της κατάταξης στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου) αναφέρονται τα εξής από την ίδια οργάνωση:
«Τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα πυροβολισμών κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της ρωσικής επίθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο ρωσικός στρατός έχει στοχοποιήσει εσκεμμένα «πηγές» ειδήσεων στα εδάφη που κατέχει. Στην ίδια τη Ρωσία, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο των ειδήσεων και των πληροφοριών καθιερώνοντας εκτεταμένη λογοκρισία εν καιρώ πολέμου, «μπλοκάροντας» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυνηγώντας τους μη συμμορφούμενους δημοσιογράφους, αναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να εξοριστούν».

Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους, σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και απορρύθμισης των δικαιωμάτων τους, να είναι σε εγρήγορση για τη προστασία της δουλειάς τους, της αξιοπιστίας της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης που αξίζουν στη χώρα, καθώς και στους πολίτες της.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Π.Ο.Ε.Σ.Υ: Η Ελευθερία του Τύπου στηρίζει τη Δημοκρατία
Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα ανεξαρτησίας του Τύπου.
Με την ανακοίνωση υπενθυμίζει η διοίκηση της Π.Ο.Ε.ΣΥ. προς κάθε κατεύθυνση πως η ελευθερία του Τύπου, συλλογικά ως εγγύηση αξιόπιστης ενημέρωσης της κοινωνίας, όσο και ως ατομικό δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των πολιτών, είναι αναφαίρετο στοιχείο της λειτουργίας μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Γι’ αυτό, και περιλαμβάνεται στη Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα.
Σεβασμός στην άσκηση της δημοσιογραφίας
«Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι ο σεβασμός της άσκησης της δημοσιογραφίας που γίνεται με βάση τις αρχές της δεοντολογίας, καθώς και των λειτουργών της, από την επίσημη πολιτεία, δηλαδή τη κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανά της.Δυστυχώς, σε μια περίοδο που οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά την οικονομία και τη κοινωνία και στη χώρα μας, και η αξιόπιστη ενημέρωση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών για την ελευθερία του Τύπου στο κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Το κάλεσμα της Π.Ο.Ε.ΣΥ
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους, σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και απορρύθμισης των δικαιωμάτων τους, να είναι σε εγρήγορση για τη προστασία της δουλειάς τους, της αξιοπιστίας της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης που αξίζουν στη χώρα, καθώς και στους πολίτες της.
©Typologos.com 2022