Τέχνη, αντικοινωνική συμπεριφορά κι έφηβοι
Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες
μπορούν να μειώσουν
την αντικοινωνική συμπεριφορά στους έφηβους
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
23:31:17,04/21/2022

Η ενασχόληση των εφήβων με τις τέχνες και με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες τους ωθεί στην εκδήλωση μιας καλύτερης συμπεριφοράς, στο «χτίσιμο» μιας πιο δομημένης προσωπικότητας και στη δημιουργικότητα.Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay
Οι έφηβοι που λαμβάνουν μέρος σε καλλιτεχνικές – πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι οι χορευτικές – θεατρικές ομάδες, η συμμετοχή σε ομάδες ανάγνωσης και η παρακολούθηση συναυλιών ή καλλιτεχνικών γεγονότων, είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε αντικοινωνική – ποινική συμπεριφορά έως και δύο χρόνια αργότερα.
Δεδομένα από απαντήσεις
25.000 Αμερικανών εφήβων
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μελέτη των ειδικών του Παγκόσμιου Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου της Φλόριντα (UF), που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2022 στη «Journal of Youth and Adolescence». Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 25.000 εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια επί αρκετά χρόνια.
Οι παράγοντες μέτρησης
Αναλυτικότερα, μετρήθηκε η συνολική ενασχόληση των εφήβων με τις τέχνες με βάση ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, που περιλάμβαναν:
✅Τη συμμετοχή σε σχολικές λέσχες, ορχήστρες ή χορωδίες.
✅Τη συμμετοχή σε καλλιτεχνικά μαθήματα εκτός του σχολείου.
✅Τις επισκέψεις σε διάφορα μουσεία.
✅Τη παρακολούθηση συναυλιών.
✅Την ανάγνωση εξωσχολικών μορφωτικών βιβλίων.
Η διαπίστωση των ερευνητών
Από τους επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι σε όσο περισσότερες από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες εμπλέκονταν οι έφηβοι, τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να αναφέρουν πως εμπλέκονται:
🔴Σε μία αντικοινωνική συμπεριφορά ( κακή συμπεριφορά στο σχολείο, τσακωμοί).
🔴Σε μια ποινική συμπεριφορά (κλοπή και πώληση ναρκωτικών ουσιών).
Καλύτερος αυτοέλεγχος
από τους έφηβους
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι και οι νέοι που ασχολούνταν περισσότερο με τις τέχνες ήταν πιθανό να έχουν καλύτερες βαθμολογίες αυτοελέγχου και να βλέπουν αρνητικά την εκδήλωση μιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς!
Δήλωση αναπληρώτριας καθηγήτριας
«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τις τέχνες μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στην ευημερία των εφήβων. Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία σχετικά με τα ευρέως οφέλη που μπορούν να έχουν οι τέχνες και ο πολιτισμός για τους νέους.
Αποδεικνύουν, δε, μια θετική σχέση μεταξύ των τεχνών και της χαμηλότερης επικράτησης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως είναι:
🔶Η ηλικία των παιδιών.
🔶Το φύλο.
🔶Η εθνικότητα.
🔶Το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.
🔶Το μορφωτικό υπόβαθρο των γονιών.
🔶Το πού ζούσαν οι έφηβοι.
🔶Τα προηγούμενα πρότυπα αντικοινωνικών συμπεριφορών τους», εξήγησε η ανώτερη συγγραφέας του άρθρου της μελέτης – αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχοβιολογίας και επιδημιολογίας του Παγκόσμιου Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Daisy Fancourt.
Δήλωση επικεφαλής ερευνήτριας
«Ο ορισμός των τεχνών και της πολιτιστικής δέσμευσης ήταν πολύ ευρύς.
Περιλάμβανε το χορό και την υποκριτική σε σχολικούς συλλόγους, την ανάγνωση βιβλίων, την παρακολούθηση ταινιών στους κινηματογράφους ή συναυλιών, τη συμμετοχή σε μαθήματα μουσικής, καθώς και άλλα χόμπι στα οποία συμμετείχαν τακτικά οι έφηβοι», παρατήρησε η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου της μελέτης – ερευνήτρια των τομέων της επιδημιολογίας και στατιστικής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL, Dr. Jess Bone.
«Η εύρεση τρόπων μείωσης της αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ των εφήβων είναι σημαντική γιατί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας ολόκληρη τη ζωή κάποιου. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν τη σημασία της διάθεσης των τεχνών και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων προς όλους τους νέους, ιδιαίτερα στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η οποία έχει περιορισμένη πρόσβαση και χρηματοδότηση σε αυτούς τους πόρους», είπε η Dr. Bone.
Ένα ακόμη αποτέλεσμα
από την ίδια έρευνα
«Η ερευνητική ομάδα εξέτασε και τις ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις των ευρημάτων. Σε αυτή τη δημοσίευση προσφέρουμε μια εναλλακτική προσέγγιση στο πολύ προβληματικό όρο της «παραβατικότητας» που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει συμπεριφορές, οι οποίες δύναται είναι δυσπροσαρμοστικές , αλλά μπορεί οι ίδιες να είναι προσαρμοστικές, ειδικά μεταξύ των νέων που έχουν βιώσει ένα τραύμα. Ελπίζουμε ότι αυτή η πιο ολιστική άποψη θα βοηθήσει στην αλλαγή της γλώσσας που χαρακτηρίζει τους νέους και μπορεί, από μόνη της, να ωφελήσει την υγεία και την ευημερία», τόνισε η διευθύντρια έρευνας του Κέντρου των Τεχνών στην Ιατρική του UF και του Εθνικού Εργαστηρίου Ερευνών των Η.Π.Α. για τις Τέχνες «EpiArts», Jill Sonke.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με τις τέχνες συνδέεται με λιγότερες θετικές αντιλήψεις για αντικοινωνική συμπεριφορά και με καλύτερο αυτοέλεγχο.Φωτογραφία από Roland Steinmann από το Pixabay
Έρευνα σε δύο άλλες διαχρονικές μελέτες
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από δύο διαχρονικές μελέτες, που έγιναν στις Η.Π.Α., ήτοι:
🔵Την Εθνική Διαχρονική Μελέτη για την Υγεία των Εφήβων για Ενήλικες.
🔵Τη Διαχρονική Μελέτη Εθνικής Εκπαίδευσης του 1988.
Επιπλέον, ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από εφήβους ηλικίας 14 – 15 ετών και τους γονείς αυτών (περίοδος 1988 – 2002).
Σχεδόν το 50% των εφήβων εκ μίας εκ των ερωτώμενων ομάδων ανέφεραν ότι εμπλέκονται σε αντικοινωνικές και ποινικές συμπεριφορές κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια του έτους συμμετείχαν κατά μέσο όρο 1,6 φορές σε αυτές τις συμπεριφορές!
Μια παρατηρητική μελέτη
Οι ερευνητές μπορεί να διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με τις τέχνες συνδέεται με λιγότερες θετικές αντιλήψεις για αντικοινωνική συμπεριφορά και με καλύτερο αυτοέλεγχο, αλλά δε μπόρεσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι παράγοντες ήταν αιτιωδώς υπεύθυνοι για τη συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με τις τέχνες και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Ο λόγος ήταν πως η μελέτη ήταν παρατηρητική.
Το ελπιδοφόρο μήνυμα
Ωστόσο, εξετάζοντας τους μηχανισμούς μέσω των οποίων θα μπορούσαν οι τέχνες να μειώσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά στους έφηβους ανέφεραν οι ερευνητές τις προηγούμενες μελέτες που έδειχναν βελτιώσεις από την ενασχόληση με τις τέχνες, όπως είναι:
🎨Η αυξημένη ενσυναίσθηση.
🩰Η πιο φιλική συμπεριφορά,
🎞️Η μείωση της πλήξης.
🎸Η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.
🎭Η καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Το μήνυμα, που απορρέει εκ αυτής της μελέτης είναι ότι η ενασχόληση των εφήβων με τις τέχνες και με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες τους ωθεί στην εκδήλωση μιας καλύτερης συμπεριφοράς, στο «χτίσιμο» μιας πιο δομημένης προσωπικότητας και στη δημιουργικότητα.
©Typologos.com 2022