Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών

Ατάκτως ειρημένα

 Με την Αναστασία Αρτεμίου

 Ακαδημαϊκό  

20:03:06,11/27/2019
Μητέρα και κόρη-Φωτογραφία από 5311692 από το Pixabay

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ο γονιός διαβάζει πολλές φορές ένα εικονογραφημένο βιβλίο, έχοντας αγκαλιά το παιδί του, συμβάλλει στην μεταγενέστερη γλωσσική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή του. Aυτό επισημαίνει η ακαδημαϊκός Αναστασία Αρτεμίου.Φωτογραφία από 5311692 από το Pixabay

Από τους μύθους του Αισώπου, τη Σταχτοπούτα, τον Πήτερ Παν και το Μικρό Πρίγκιπα έως και  το Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες, καθώς και το Χάρι Πότερ, μέσα από έναν ανεξάντλητο κόσμο περιτριγυρισμένο από χρώματα, γλυκές μυρωδιές, μουσικές που μας συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή μας, «ξεδιπλώνονται» ασύλληπτες περιπέτειες, προσεκτικά φυλαγμένες στο μαγικό σεντούκι της πιο τρυφερής ονειροπόλησης, η οποία ονομάζεται παιδική λογοτεχνία.

Η μύηση στο χωροχρόνο της λογοτεχνίας ανοίγει στο παιδί ένα παράθυρο στον κόσμο, προσφέροντάς του, γνώσεις για θέματα που δεν μπορεί ν’ αγγίξει άμεσα, αλλά με ένα μοναδικό τρόπο που το μεταφέρει στη χώρα της φαντασίας.

Από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι η ενασχόληση των παιδιών προσχολικής ηλικίας με τα παιδικά βιβλία θεωρείται ως ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη μετέπειτα σχολική επιτυχία τους, καθώς τα βοηθούν στην έναρξη της κριτικής σκέψης τους, και στη νοητική και ψυχική ωρίμανσή τους, βασικό εφόδιο για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Πως επιλέγουμε ένα παιδικό βιβλίο

Το παιδί κουβαλάει έναν κόσμο δυνατό, αλλά και αδιαμόρφωτο. Είναι,λοιπόν, αναγκαίο τα «υλικά» που θα χρησιμοποιηθούν, για να το διαμορφώσουν να είναι παρμένα από πηγές αμόλυντες, δηλαδή από καλά βιβλία.

Δεν επιλέγουμε ποτέ ένα παραμύθι,επειδή αρέσει σε εμάς, επειδή διαφημίζεται στην τηλεόραση ή έχει γίνει της μόδας. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται από κοινού με το παιδί μας. Έτσι όχι μόνο θα ικανοποιηθεί από το αποτέλεσμα, αλλά και θα καλλιεργηθεί η μεταξύ μας,  σχέση.

Σε όλα τα παιδικά βιβλία δε θα πρέπει να λείπει η ευαισθησία, το χιούμορ, το γέλιο και ένα καλό τέλος,απαραίτητες προϋποθέσεις για την αυριανή αισιόδοξη στάσή τους, απέναντι στα προβλήματα της ζωής.

Μέγιστης σημασίας είναι το βιβλίο να χρησιμοποιεί πολύτιμες εκφράσεις της δημοτικής γλώσσας, που χάνονται στην ισοπεδωτική καθημερινή ομιλία, και να είναι εμπλουτισμένο με παροιμίες, καθώς και αποφθέγματα που ολοένα περισσότερο μπαίνουν στο περιθώριο.

Απολύτως απαγορευτικό είναι κάθε βιβλίο που ασκεί προπαγάνδα, είτε για ιδεολογικές παρατάξεις είτε για αθλητικές ομάδες, γιατί προάγει το φανατισμό.

Σε πολλά, επίσης, βιβλία δεν υπάρχουν οριοθετήσεις ως προς την εικονογράφηση. Στην εποχή μας δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα από όσο πρέπει στην εικονογράφηση. Είναι πολύ καλή τροφή για το παιδί, αλλά συχνά χρησιμοποιείται εις βάρος του κειμένου.

Γιατί να μην αφήσουμε το παιδί να πλάσει τις δικές του, εικόνες; Να αποφασίσει, αν ο ήρωας είναι ξανθός ή μελαχρινός; Να φανταστεί, αν το σπίτι του έχει αυλή με λουλούδια ή είναι διαμέρισμα πολυκατοικίας; Να γίνει το ίδιο το παιδί ο σκηνοθέτης της ιστορίας, που διαβάζει;

Τo κατάλληλο βιβλίο σύμφωνα με την ηλικία

Νήπια: Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ο γονιός διαβάζει πολλές φορές ένα εικονογραφημένο βιβλίο, έχοντας αγκαλιά το παιδί του, συμβάλλει στην μεταγενέστερη γλωσσική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή του.

 Από 3 έως 6 ετών : Χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσχολικής ηλικίας είναι το ενδιαφέρον του παιδιού για τον εαυτό του, το σπίτι του, την οικογένειά του, και τους φίλους του. Άρα στο περιεχόμενο του βιβλίου καλό είναι να κυριαρχούν οικείες σε αυτό καταστάσεις, όπως  είναι οι ιστορίες με ζώα ή  και οι περιπέτειες ανθρωπόμορφων πραγμάτων.

Από 7 έως και 11 ετών : Για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας προτείνονται βιβλία, που παρουσιάζουν φανταστικούς χαρακτήρες και καταστάσεις, γιατί σ’ αυτήν την ηλικία τα παιδιά αρέσκονται να υποδύονται ρόλους.

 Από 12 ετών και άνω : Σ’  αυτήν  την ηλικία απευθύνονται τα διηγήματα – μυθιστορήματα και τα ιστορικά παιδικά βιβλία – όχι ιδεολογικά φορτισμένα.

Ποια είναι τα οφέλη του παραμυθιού;

Διασκέδαση:Το παιδί μαθαίνει από μικρό πώς μπορεί μέσα από την όμορφη και ευφάνταστη χρήση του λόγου να λαμβάνει απόλαυση και να διασκεδάζει.

Άγχη και φοβίες:Μέσα από την πλοκή του παραμυθιού και συνήθως τη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, το παιδί διαβεβαιώνεται πως ακόμα και οι πιο μικροί και ασήμαντοι μπορούν με βοήθεια και σωστή δράση να αντιμετωπίσουν ακόμη και τους … δράκους.

Οδηγός ψυχικής ολοκλήρωσης:Ο ήρωας ή  και η ηρωίδα μέσα από περιπέτειες ή και σφάλματα, ακολουθούν τα απαραίτητα στάδια για την ψυχική ολοκλήρωση. Μέσω αυτών οδηγείται και το παιδί με τη σειρά του, στη δική του ,ψυχική ολοκλήρωση.

Φαντασία:Το παραμύθι με τις λίγες λέξεις του,και τα σύμβολα χωρίς πολλές εικόνες και ήχους αναπτύσσουν τη μυθοπλαστική και εικονοπλαστική ικανότητα των παιδιών.

Σχέση γονέα – παιδιού:Μέσα από τα σύμβολα του παραμυθιού λέγονται πράγματα που το παιδί θα δίσταζε πιθανόν να εκφράσει. Αποδεικνύεται πως ο γονιός μπορεί να αποδεχτεί και να κατανοήσει κάθε φόβο ή ενθουσιασμό του παιδιού του.

Αξίες: Το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη του, στις ηθικές και στις κοινωνικές αξίες.

Όσοι από εμάς δε μεγάλωσαν με τη μαγεία και τη φαντασία στην καρδιά τους, έχασαν πράγματι κάτι από το θαύμα της ζωής.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την ίδια τη γνώση»!

 ©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.