To «Ταξίδι Πνοής» στον κινηματογράφο STUDIO NEW STAR ART CINEMA

15:06:26,12/01/2018
Poster Προβολής ταινίας "Ταξίδι Πνοής" - Αθήνα

Ήρθε η ώρα για την Αθηναϊκή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Ταξίδι Πονής” για το μεγάλο θεατράνθρωπο Γιώργο Μεσσάλα

Η πορεία ζωής και η κατάθεση ψυχής του μεγάλου θεατράνθρωπου Γιώργου Μεσσάλα παρουσιάζεται στο κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ «Ταξίδι Πνοής»  του σκηνοθέτη Χρήστου Ν. Καρακάση σε οργάνωση παραγωγής και μουσική της Βασιλικής Κάππα, που θα προβάλλεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2018  στον κινηματογράφο STUDIO NEW STAR ART CINEMA  (συμβολή των οδών Σπάρτης και Σταυρόπουλου 22, τηλέφωνο με αριθμό κλήσης  210 – 86.40.054) στην   πλατεία Αμερικής, στην Αθήνα.

Ο σκηνοθέτης για την ταινία

Βασιλική Κάππα- Χρήστος Ν. Καρακάσης

H Βασιλική Κάππα (παραγωγή- κείμενα- μουσική σύνθεση- ερμηνεία) και ο Χρήστος Ν. Καρακάσης (σενάριο- σκηνοθεσία)

«Οι ταινίες που σκηνοθετώ έχουν κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά. Τα θέματα τα βρίσκω ή με βρίσκουν. Η αναζήτηση του ωραίου, του αισθητικά και εννοιολογικά ενδιαφέροντος, που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, κρυμμένο, μου δίνει το έναυσμα, να κινηθώ δημιουργικά.

Υπάρχουν θέματα, τα οποία  με απασχολούν διαρκώς και την κατάλληλη στιγμή βγαίνουν προς τα έξω. Τα κοντινά πλάνα και τα μακρινά εξυπηρετούν το σενάριο που είχα πάντα στο μυαλό μου.

Μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε φυσικούς χώρους ,με την σκέψη να απελευθερωθεί η έννοια κινηματογράφηση . Στα γυρίσματα η κάμερα έγραφε ελεύθερα, και μέσα από πολλές ώρες έβγαιναν τα καλύτερα μικρά μας, «διαμάντια».

Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν και είναι πάντα έτοιμος και πρόθυμος. Η ειλικρίνεια που είχε στα γυρίσματα έχει αποτυπωθεί στην ταινία. Με την ταινία απευθύνομαι σε όλον τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει. Να μπει μαζί μας,  σε ένα καράβι σκέψεων, συναισθημάτων και  ιδεών.

Η πιο ελεύθερη φόρμα δημιουργεί συνδετικές σχέσεις με τη μορφή, δίχως η αφήγηση να είναι καταγραφή ή περιγραφή,  αλλά καταλύτης και δημιουργική αναπαράσταση. Είμαστε παρόντες, δίχως να παραβιάζουμε το χώρο της αναγκαίας ζωτικής απόστασης», σημειώνει ο σκηνοθέτης Χρήστος Ν. Καρακάσης.

Μικρό Βιογραφικό του Γιώργου Μεσσάλα 

Γιώργος Μεσσάλας- Αλκυονίδα

Ο Γιώργος Μεσσάλας στο θέατρο “Αλκυονίδα”

Ο Γιώργος Μεσσάλας υπήρξε βοηθός και προσωπικός φίλος μεγάλων θεατράνθρωπων  του Αλέξη Μινωτή, καθώς  και του Αλέξη Σολωμού.

Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο» και σκηνοθέτησε τη σάτιρα του Α. Ουέσκερ με τίτλο:  «Τα πατατάκια», για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Το 1974 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο «Νύχτα δολοφόνων».

Ερμήνευσε κλασικό ρεπερτόριο, ενώ σκηνοθέτησε πολλές  παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο  Λυκαβηττό και στο Ελεύθερο Θέατρο. Πραγματοποίησε περιοδείες  σε πολλές χώρες του εξωτερικού,  αλλά και σε όλη τη χώρα.

H ηθοποιός Ντένη Θεμελή, ο αξέχαστος και “ιερό τέρας” του Θεάτρου Αλέξης Σολομός και ο ηθοποιός Γιώργος Μεσσάλας

Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο «Αλκυονίδα». Από τους κριτικούς  έχει χαρακτηριστεί ως συνεχιστής μιας παράδοσης που στα σημερινά χρόνια είναι πολύτιμη για κάθε καλλιτέχνη και σκεπτόμενο άνθρωπο.

«Το θέατρο για τους ανθρώπους»,  ήταν η σκέψη που μόνιμα τον απασχολούσε και σύμφωνα με αυτή λειτούργησε. Κάθε βράδυ, όταν τελείωνε η παράσταση, συζητούσε με τους θεατές θέλοντας να τους μυήσει στη μαγεία της τέχνης.

Ντένη Θεμελή - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Γιώργος Μεσσάλας

Οι ηθοποιοί Ντένη Θεμελή, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Μεσσάλας

Με ένα  δικό του,  πρωτοποριακό τρόπο «κατέβαινε»  σαν απλός θεατής στο σκαλάκι της «Αλκυονίδας»  για να συναισθανθεί την οπτική από την πλευρά των καθισμάτων και να εισπράξει την ατμόσφαιρα. Έτσι δημιουργούσε μία ενδιαφέρουσα δια-δραστική λειτουργία ανάμεσα σε αυτόν και το κοινό, ενώ η παράσταση είχε τελειώσει.

Το χρέος του κινηματογράφου 

Γιώργος Μεσσάλας - Αλέξης ΜΙνωτής

Ο Γιώργος Μεσσάλας με τον Αλέξη Μινωτή

«Ο  κινηματογράφος  θα πρέπει να έχει τη  φιλοδοξία να καταγράφει το παρόν, να συνδιαλέγεται με το παρελθόν και να φαντάζεται το μέλλον. Οι ταινίες θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό και να δουλεύουν το ψηφιακό μέσο σαν ένα σύγχρονο τρόπο εμφάνισης, καθώς  και αντίληψης του αισθητού.

Ο Κινηματογράφος μπορεί και θα πρέπει να  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη και  προβολή της τοπικής και της περιφερειακής πολιτιστικής ταυτότητας, καθώς  και ποικιλομορφίας.

Με αυτή   την ιδιότητα,  άλλωστε, αναδεικνύεται σε πρωτεύοντα παράγοντα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών κοινωνικών αξιών και λειτουργίας των δημοκρατικών κοινωνιών, καθώς τα οπτικοακουστικά έργα δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση της Ελληνικής και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής ταυτότητας», τονίζει ο σκηνοθέτης Χρήστος Ν.Καρακάσης.

Είπαν στο ντοκιμαντέρ

Γιώργος Μεσσάλας - Ταξίδι Πνοής

Ο Γιώργος Μεσσάλας σε σκηνή του ντοκιμαντέρ “Ταξίδι Πνοής”

Ο «Τυπολόγος» (www.typologos.com) παρουσιάζει σήμερα μερικές από τις ατάκες ανθρώπων της  πολιτιστικής – κοινωνικής –  καλλιτεχνικής ζωής, που μίλησαν για το Γιώργο Μεσσάλα στο ντοκιμαντέρ.

«Ο Σαίξπηρ είναι η μεγάλη μου αγάπη, ο έρωτας», αναφέρει ο ίδιος ο Γιώργος Μεσσάλας.

«Με τη ζωή του και την προσφορά του στο θέατρο έδειξε ήθος καθ’ όλη τη διαδρομή και έχει αποκτήσει την εκτίμηση των σοβαρών ανθρώπων», τονίζει ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

«Ο Γιώργος Μεσσάλας εκτός από εξαιρετικός καλλιτέχνης νομίζω είναι απ’ τους καλύτερους ηθοποιούς που έχει ακόμα η Ελλάδα, είναι και καταπληκτικός άνθρωπος, έχει μια τεράστια ψυχή», υπογραμμίζει η Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Κυψέλης Ιωάννα Ηλιάδη.

Βασιλική Κάππα

H παραγωγός του ντοκιμαντέρ “Ταξίδι Πνοής” Βασιλική Κάππα

«Έμαθε την τέχνη του θεάτρου δίπλα σε «θηρία»  του θεάτρου. Και τα τίμησε, τίμησε τη μαθητεία του. Ο  Γιώργος Μεσσάλας στο θέατρο,  δεν ευτέλισε την τέχνη του», σημειώνει ο συγγραφέας –  κριτικός Θεάτρου –  μεταφραστής Κώστας Γεωργουσόπουλος.

«Tολμάει να μάχεται και να νικά με την αμέριστη συμπαράσταση του αθηναϊκού κοινού και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου της θεατρικής τέχνης στον τόπο μας», επισημαίνει η αείμνηστη ηθοποιός Άννα Συνοδινού.

«Ο Γιώργος προσεγγίζει ένα κοινό τελείως διαφορετικό, αν θέλετε απ’ τον ίδιο, προβάλλοντας στην ουσία αυτό που κάνει, το θέατρο»,  εξηγεί ο επιχειρηματίας Τάσος Ευαγγέλου.

«Ο Γιώργος είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος, σπουδαίος ηθοποιός, εκλεκτός σκηνοθέτης, γράφει. Είχε χρόνια το Μοντέρνο Θέατρο. Μαθήτευσε κάτω από έναν πολύ μεγάλο και σπουδαίο ηθοποιό τον Αλέξη τον Μινωτή και την Κατίνα την Παξινού», λέει η ηθοποιός Όλγα Πολίτου. 

Γιώργος Μεσσάλας- Χρήστος Ν. Καρακάσης

Οι Γιώργος Μεσσάλας – Χρήστος Ν. Καρακάσης στην πρεμιέρα του φιλμ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας

«Ο  Γιώργος έμαθε από το  Μινωτή και από το Σολομό,  που ήτανε βοηθός τους, να είναι πολύ αυστηρός και εποικοδομητικός σε ότι ανέβαζε στο θέατρο, Δεν πήγαινε, δηλαδή σε εκμοντερνισμούς των έργων που ανέβαζε. Θεωρούσε ότι ο συγγραφέας πρέπει να αναδεικνύεται από το έργο του», εξηγεί ο ηθοποιός  Θάνος Καλιώρας 

«Ήτανε εκείνη τη χρονιά, που ανέβασε το ομώνυμο έργο του Νικολάι Γκόγκολ και για εμένα ήτανε ένα πολύ σημαντικό βήμα  που τον γνώρισα και συνεργαστήκαμε και που έγινε κι η αιτία να ξεκινήσω τη θεατρική μου, πορεία», λέει ο ηθοποιός Βασίλης Παλαιολόγος.

«Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος του θεάτρου, ένας θεατράνθρωπος, το σέβομαι για όλη την πορεία του, στο χώρο», τονίζει ο ηθοποιός Μάκης Πατέλης.  

«Τελειώνοντας την ερμηνεία του,  στο «Ημερολόγιο ενός τρελού»  ο Γιώργος ο Μεσσάλας, ομολογώ ότι συνέβη κάτι συγκλονιστικό γιατί σηκώθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και οι θεατές της παράστασης και τουλάχιστον για δέκα λεπτά τον χειροκροτούσανε και του φώναζαν «Μπράβο Μαέστρο»», εξιστορεί ο Δρ.  Οδοντιατρικής –  καλλιτεχνικός διευθυντής σε μουσικά events Πάρης Αμοργινός.

«Μιλάει με τους πάντες, έχει πάντα ένα καλό λόγο για όλους και έχει ένα πεδίο συζήτησης με όλους», αναφέρει ο διευθυντής Bazaar Βασίλης Πρίτζας

«Ήθελε πάντα τα πράγματα να λειτουργούν επί σκηνής και πίσω απ’ αυτή σε υπερθετικά άριστο βαθμό», διηγείται ο αθλητής – ψυχολόγος Αλέξης Μεσσάλας.

«Ο Μεσσάλας έχει αφιερώσει τη ζωή του,  στο θέατρο και μέσα από την «Αλκυονίς»  έδωσε μοναδικές παραστάσεις, χάρισε στο κοινό, σε δύσκολες εποχές και με δύσκολα έργα», τονίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

Οι Ορέστης - Ορφέας Δούρβας στα γυρίσματα με το Γιώργο Μεσσάλα

Οι Ορέστης – Ορφέας Δούρβας στα γυρίσματα με το Γιώργο Μεσσάλα

«Ήμουνα τυχερός που το γνώρισα,  γιατί έμαθα δίπλα του,  πολλά πράγματα. Έμαθα πως πρέπει να φέρομαι στον χώρο του θεάτρου. Έμαθα θέατρο», σημειώνει ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παναγιώτης Σπηλιόπουλος.

«Ο Γιώργος είναι η αρχή των Επιδαυρίων για μένα», εξηγεί ο ηθοποιός  Σπύρος Μπιμπίλας.

«Έχει μπει στην καρδιά μου,  το «Ημερολόγιο ενός Τρελού» Αυτό το έργο δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ», διηγείται η αδερφή του Γιώργου Μεσσάλα Αναστασία.

«Θέλω να μείνει στην ιστορία σαν επιμύθιο, όχι μόνο ο θεατράνθρωπος,  αλλά και ο άνθρωπος», υπογραμμίζει ο καρδιοχειρουργός Σωτήριος Πράπας.  

«Έβλεπα τη σκέψη του,  πως προετοιμάζει χωρίς να το καταλάβεις, την παράσταση που πρόκειται να ανεβάσει. Και νομίζω ότι αυτή ήταν και η βάση μου,  να γίνω μετά σκηνοθέτης. Του οφείλω πολλά», επισημαίνει ο ηθοποιός –  σκηνοθέτης Γιώργος Φραντζεσκάκης.

«Η δουλειά μας,  είναι «αέρας». Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Ένας αέρας, μια πνοή μες στη δική μας, την ψυχή και ίσως μια πνοή στις ψυχές των ανθρώπων που έχουν δει αυτές τις παραστάσεις. Όλων μας», τονίζει η ηθοποιός και  σύζυγος του Γιώργου Μεσσάλα  Ντένη Θεμελή.

Στοιχεία για την προβολή και τους συντελεστές

Γιώργος Μεσσάλας- Ντένη Θεμελή

Οι Γιώργος Μεσσάλας – Ντένη Θεμελή μια κοινή πορεία ζωής στο θέατρο και στα όνειρα

Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ  «Ταξίδι  Πνοής» θα προβάλλεται από τις 13 Δεκεμβρίου 2018 στον κινηματογράφο STUDIO NEW STAR ART CINEMA, στη συμβολή των οδών Σπάρτης και Σταυρόπουλου 22, στην  πλατεία Αμερικής, στην Αθήνα (Τηλέφωνο:  210-86.40.054).

Την  παραγωγή οργάνωσε  η Βασιλική Κάππα. Τη σκηνοθεσία πραγματοποίησε ο Χρήστος Ν. Καρακάσης, ο οποίος έγραψε το σενάριο και επιμελήθηκε τη φωτογραφία.

Τη φωτογραφία και  τις συμπληρωματικές λήψεις πραγματοποίησαν οι Ορέστης Δούρβας –Ορφέας Δούρβας.

Τη μουσική συνέθεσε η Βασιλική Κάππα, η οποία  απήγγειλε τα κείμενα και ερμήνευσε τα μελωδικά μέρη. Την  παραγωγό  βοήθησαν οι  Μαρία Κάππα και Νίκος Ψαλτάκης.

Την παραγωγή πραγματοποίησε η  Κινηματογραφική Εταιρεία Κουίντα. Συνεργάτης – Συμπαραγωγός είναι η Εταιρεία Tickets Tickets, η οποία θα πραγματοποιήσει τη διανομή.

Την κινηματογραφική διανομή  θα κάνει  η NEW STAR ART CINEMA.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.