Τα social media είναι το εργαλείο, όχι το ίδιο το Μ.Μ.Ε


Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

20:03:40,12/29/2018
social media-photo

O δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος υποστηρίζει πως τα social media είναι απλώς ένα εργαλείο για τους δημοσιογράφους

Τα social media είναι το εργαλείο, όχι το ίδιο το Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Παραφράζοντας τη γνώση ρήση απαντώ στους ξένους συναδέλφους, που δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον το Facebook.

Mα, γιατί θα έπρεπε να εμπιστευτούν τα social media; Επιχειρήσεις είναι, που χρησιμοποιούν με ηλεκτρονικό τρόπο διάφορες δοκιμασμένες  τεχνικές κοινωνικής δικτύωσης ή δημοσίων σχέσεων για να πάρουν διαφήμιση και να κερδίσουν περισσότερα μέλη ή πελάτες.Αυτό κάνουν και το πραγματοποιούν επιτυχημένα.

Τα περισσότερα, δε, από αυτά δημιουργήθηκαν περισσότερο από προγραμματιστές ή ηλεκτρονικούς ή επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν κι ούτε έχουν ιδέα από τη φιλοσοφία – διοίκηση –  διαχείριση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Οι ίδιοι ως ιδρυτές μεγάλων ηλεκτρονικών –  ψηφιακών κόμβων  δεν είχαν αυτή τη γνώση κι έτσι  χρησιμοποίησαν μερίδα των δημοσιογράφων για να δημιουργήσουν διάφορα διαδικτυακά εργαλεία δημοσιότητας και μέτρησης των προτιμήσεων των χρηστών.

Για όσους, δεν το γνωρίζουν το ένα από τα πρώτα εργαλεία μέτρησης των προτιμήσεων των χρηστών στο Facebook δημιουργήθηκε από δημοσιογράφο για άλλο σκοπό με στόχο την έρευνα και το ρεπορτάζ.

Γιατί, λοιπόν, να τα εμπιστευτούν οι δημοσιογράφοι; Απλώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα social media ως εργαλεία διάδοσης της ειδησεογραφικής ύλης, αποκλειστικά. Γιατί το ερώτημα, που  τίθεται, είναι το κατά πόσο τα Social Media προβάλλουν την ιδιαίτερη ταυτότητα και τη φιλοσοφία του κάθε μέσου μαζικής ενημέρωσης;

Δεν την προβάλλουν, απλούστατα, γιατί τα M.M.E. χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία – ίσως πιο εξειδικευμένα μερικά από αυτά – εκ όσων διατίθενται σε κάθε χρήστη του διαδικτύου μέσα από τις  πλατφόρμες, που δημιούργησαν τα social media για τους δημοσιογράφους.

Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζω πως τα social media είναι τα εργαλεία, αλλά δεν αποτελούν τα ίδια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε πλέον ως δημοσιογράφοι  την ιδιαιτερότητα και τη φιλοσοφία σχετικά με το τι θα είναι αυτό, που θα διαφοροποιήσει το  ένα  μέσο μαζικής ενημέρωσης από το άλλο (ιστοσελίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικό) σε δομή – ύλη – μετάδοση – αναπαραγωγή υλικού.

Το να αναπαράγουμε όλοι τις ίδιες εξελίξεις δεν έχει νόημα,εκτός αν μπορούμε να παρέχουμε κάτι το διαφορετικό στο συγκεκριμένο μεταδιδόμενο γεγονός.

Το πως θα γίνουμε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Μια τέτοια κατεύθυνση θέλει τον κάθε δημοσιογράφο κι έκαστο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης να ασχοληθεί περισσότερο με αποκλειστικές ιστορίες ή να προβάλλει θέματα, που δεν είναι γνωστά στο κοινό της χώρας του.Θέλει περισσότερη ανάλυση κι έκφραση γνώμης για όλα τα ζητήματα.

Θέλει την επιστροφή της δημοσιογραφίας στα προβλήματα του ανθρώπου και στην αποκάλυψη των «κρυφών» διαδρομών, που καλύπτονται πίσω από το life Style, τα αστραφτερά φορέματα και ποικίλα flash.

Tα social media είναι ένα από τα εργαλεία για να φτάσουμε στο σκοπό και στην ουσία της δημοσιογραφίας. Τα ίδια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι άνθρωποι τους, είναι αυτοί που θα πρέπει να «καθοδηγήσουν» κι αν είναι δυνατόν να επιβάλλουν την προβολή της διαφορετικότητας, καθώς και της ιδιαίτερης ταυτότητας του καθενός ξεχωριστά. ΄

Ίσως να τα βλέπω κάπως ρομαντικά, αλλά φαντάζομαι μια δημοσιογραφία πολυποίκιλη και διαφορετική από κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το θέμα είναι αν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι θέλουν να στραφούν προς τη διαφορετικότητα κι όχι να επιμείνουν στην ομογενοποίηση, στο life style, καθώς στην παραπολιτική. Προς το παρόν δεν το βλέπω τουλάχιστον στην πλειοψηφία των συναδέλφων…

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.