Τα σκυλιά και η ζήλια- Μια έρευνα
Τα σκυλιά ενεργούν ζηλότυπα ακόμη
και όταν δεν βλέπουν τον ανταγωνιστή τους
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
20:30:21,04/10/2021

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychological Science» υποστηρίζει αυτές τις παρατηρήσεις και διαπιστώνει ότι τα σκυλιά εμφανίζουν επίσης ζηλόφθονες συμπεριφορές όταν φαντάζονται απλώς ότι ο ιδιοκτήτης ή και η ιδιοκτήτρια αλληλοεπιδρά με έναν πιθανό αντίπαλο.Φωτογραφία από Moshe Harosh από το Pixabay
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι επάνω από το 80% των ιδιοκτητών σκύλων αναφέρουν ότι παρατηρούν ζηλότυπες συμπεριφορές από τα σκυλιά τους − γαυγίσματα, αναταραχή στη συμπεριφορά, τράβηγμα του λουριού −όταν αυτοί ή αυτές δίνουν προσοχή σε άλλα σκυλιά.
Η νέα έρευνα
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychological Science » υποστηρίζει αυτές τις παρατηρήσεις και διαπιστώνει ότι τα σκυλιά εμφανίζουν επίσης ζηλόφθονες συμπεριφορές όταν φαντάζονται απλώς ότι ο ιδιοκτήτης ή και η ιδιοκτήτρια αλληλοεπιδρά με έναν πιθανό αντίπαλο, δηλαδή στην περίπτωση αυτή που είναι ένα πολύ ρεαλιστικό τεχνητό ομοίωμα σκύλου.
«Η έρευνα έχει υποστηρίξει αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ακράδαντα. Τα σκυλιά παρουσιάζουν ζηλόφθονη συμπεριφορά όταν ο ανθρώπινος σύντροφος τους αλληλοεπιδρά με έναν πιθανό αντίπαλο. Θέλαμε να μελετήσουμε πληρέστερα αυτήν τη συμπεριφορά για να προσδιορίσουμε, εάν τα σκυλιά θα μπορούσαν, όπως και οι άνθρωποι, να αντιπροσωπεύσουν διανοητικά μια κατάσταση που προκαλεί ζήλια»», δήλωσε η Amalia Bastos , υποψήφια διδάκτορας με το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, Δρ. Φιλοσοφίας και επικεφαλής συγγραφέας του δημοσιευμένου άρθρου της έρευνας.
Ζηλότυπες συμπεριφορές με τρόπο παρόμοιο ενός παιδιού
Τα σκυλιά φαίνεται πως είναι ένα από τα λίγα είδη που μπορεί να εμφανίσουν ζηλότυπες συμπεριφορές με τρόπο παρόμοιο με ένα παιδί που δείχνει ζήλια όταν η μητέρα του, δίνει στοργή σε ένα άλλο παιδί.! Η ζήλια, που νιώθουν οι άνθρωποι, συνδέεται στενά με την αυτογνωσία. Αυτή είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ερευνητές γνώσης των ζώων ενδιαφέρονται τόσο να μελετήσουν τη ζήλια κι άλλα δευτερεύοντα συναισθήματα στα ζώα.
Για να δοκιμάσουν το πώς και πότε τα σκυλιά εμφανίζουν ζηλότυπη συμπεριφορά συνδύασαν οι ερευνητές συνολικά 18 σκύλους με καταστάσεις κατά τις οποίες μπορούσαν να φανταστούν μια κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπινου συντρόφου, είτε ενός ρεαλιστικού ψεύτικου ομοιώματος σκύλου κι είτε ενός κυλίνδρου δέρας. Το ψεύτικο σκυλί χρησίμευσε ως πιθανός αντίπαλος για προσοχή, ενώ ο κύλινδρος χρησίμευσε για τον έλεγχο.

Η κ.Bastos και οι λοιποί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά έδειξαν τρεις ανθρώπινες «υπογραφές» ζηλότυπης συμπεριφοράς.Φωτογραφία από Helena Sushitskaya από το Pixabay
Πως έγινε το πείραμα
Κατά τη διάρκεια του πειράματος παρατήρησαν τα σκυλιά τον αντίπαλο ψεύτικο ομοίωμα σκύλου να βρίσκεται δίπλα στον ιδιοκτήτη ή στην ιδιοκτήτριά τους. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ένα φράγμα μεταξύ του σκύλου και του ομοιώματος που τους έκρυβε από τη θέα. Παρά το μπλοκάρισμα της οπτικής γωνίας, προσπάθησαν τα σκυλιά να βρουν τους ιδιοκτήτες ή τις ιδιοκτήτριες τους, όταν φάνηκε να χαϊδεύουν το ομοίωμα πίσω από το φράγμα! Σε ένα επαναλαμβανόμενο πείραμα χρησιμοποιήθηκε ένας κύλινδρος και όχι ένα ομοίωμα σκύλου. Τότε τα σκυλιά «τράβηξαν» με πολύ λιγότερη δύναμη το προπέτασμα.
Η κ.Bastos και οι λοιποί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά έδειξαν τρεις ανθρώπινες «υπογραφές» ζηλότυπης συμπεριφοράς. Η ζηλόφθονη συμπεριφορά προέκυψε μόνον, όταν ο ιδιοκτήτης ή και η ιδιοκτήτρια αλληλοεπιδρούσε με έναν αντιληπτό κοινωνικό αντίπαλο (σ.σ. το ομοίωμα σκύλου) και όχι με ένα άψυχο αντικείμενο. Αυτό συνέβη ως συνέπεια αυτής της αλληλεπίδρασης και όχι λόγω της απλής παρουσίας ενός πιθανού αντιπάλου. Ακόμη εμφανίστηκε μια εξωπραγματική αλληλεπίδραση μεταξύ του ιδιοκτήτη ή της ιδιοκτήτριάς τους κι ενός κοινωνικού ανταγωνιστή.
Συμπέρασμα της ερευνήτριας
«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ισχυρισμούς ότι τα σκυλιά εμφανίζουν ζηλόφθονη συμπεριφορά. Επίσης, παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιπροσωπεύουν ψυχικά κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που προκαλούν τη ζήλια. Προηγούμενες μελέτες μπερδεύουν τη ζηλότυπη συμπεριφορά με το παιχνίδι, το ενδιαφέρον ή την επιθετικότητα, επειδή δε δοκίμασαν ποτέ τις αντιδράσεις των σκύλων στον ιδιοκτήτη ή στην ιδιοκτήτρια και στον κοινωνικό αντίπαλο που ήταν «παρών» στο ίδιο δωμάτιο, αλλά δεν αλληλοεπιδρούσαν», εξήγησε η κ. Bastos.
«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει για να προσδιοριστεί η έκταση των ομοιότητας μεταξύ του μυαλού των ανθρώπων και άλλων ζώων, ειδικά όσον αφορά στην κατανόηση της φύσης των συναισθηματικών εμπειριών των μη ανθρώπινων ζώων. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε, αν τα σκυλιά βιώνουν τη ζήλια, όπως εμείς, αλλά είναι πλέον σαφές ότι αντιδρούν σε καταστάσεις που προκαλούν τη ζήλια, ακόμα κι αν αυτές εμφανίζονται εκτός θέασης», παρατήρησε η κ. Bastos.
©Typologos.com 2021