Τα πνευματικά δικαιώματα κι άλλα τινά

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου- συγγραφέα

17:01:56,02/23/2019
γυναίκα- συγγραφή- pixabay

Οι αρθρογράφοι αυτού του website είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν και χαιρόμαστε πάντοτε να «ανοίγουν τα φτερά τους»

Θελήσαμε σήμερα να γράψουμε για τα πνευματικά δικαιώματα ορμώμενοι από κάτι,που συνέβη τελευταία και φυσικά είμαστε σίγουροι πως κάποιοι – κάποιες θα ενοχληθούν από όσα θα γράψουμε. Δεν πειράζει. Άλλωστε, είναι συνηθισμένα «τα βουνά στα χιόνια».

Βασική αρχή των πνευματικών δικαιωμάτων είναι ότι ο κάθε δημιουργός έχει αυτός και μόνο τα πνευματικά δικαιώματα επί των έργων του (εκτός αν τα έχει παραχωρήσει ο ίδιος ή και η ίδια εγγράφως για ένα εύλογο χρονικό διάστημα).

Λοιπόν, πάντοτε θα πρέπει να υπάρχει άδεια του ίδιου του δημιουργού (π.χ. του συγγραφέα ) για τη δημοσίευση του κάθε έργου,  κι αυτή μόνον αρκεί.

Πάμε τώρα στην απόδοση των links από πηγές άλλων sites. Στον «Τυπολόγο» ακολουθούμε τον εξής ξεκάθαρο κανόνα, όπως τον ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία: Μεγάλο και  ευδιάκριτο link ,το οποίο οδηγεί στην «πηγή» του άρθρου στην αρχή ή στο τέλος του κάθε άρθρου ή  πραγματοποιούμε έγγραφη άμεση – έμμεση αναφορά στην πηγή δημοσίευσης. 

Όποιος σας ζητά «do follow» για αναφορά στην ιστοσελίδα του, με τη συγγραφή κώδικα, προφανώς αγνοεί ξεκάθαρα όλους τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας ορίζοντας μονομερώς άλλο πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και φροντίζοντας μόνο για το δικό του, S.E.O.

Στον «Τυπολόγο» αναφέρουμε πάντα τις πηγές (εκτός από την περίπτωση που δεν απαιτείται απόδοση από τις ίδιες) και οι αρθρογράφοι έχουν πάντοτε την πλήρη κυριότητα των κειμένων τους. Αυτό που θέλουμε, όμως, είναι να γίνεται αναφορά στην πρώτη πηγή δημοσίευσης, ήτοι:«Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων, φωτογραφιών ή σχεδίων, που στέλνουν οι συνεργάτες κι αρθρογράφοι της ομάδας του www.typologos.com  προς το  συγκεκριμένο δικτυακό τόπο ανήκουν στους ίδιους και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι με μόνη  παράκληση την  αναφορά στην πηγή».

Μάλιστα, όλο το περιεχόμενο του www.typologos.com προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία των λογοτεχνικών – καλλιτεχνικών έργων, την WIPO Copyright Treaty, τη  συμφωνία σχετικά με τις εμπορικές πτυχές της πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες διεθνείς συμβάσεις ή οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ίδιες συμβάσεις «προστατεύουν» και τα κείμενα των αρθρογράφων.

Οι  αρθρογράφοι αυτού του website είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν.

Ο καθένας ή και καθεμιά ανήκει στον εαυτό του/της, άρα και τα κείμενα  του/της. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό,γιατί:

«Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία. Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα», όπως έγραψε και ο μέγιστος Οδυσσέας Ελύτης,…

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.