Τα oφέλη του σκακιού

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφου

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει για τα οφέλη του σκακιού

Το σκάκι (ζατρίκιο) είναι το κατεξοχήν πνευματικό παιχνίδι,  που  απέκτησε εκατομμύρια λάτρεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και ανθρώπους, οι οποίοι  ακόμα προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του. Και ενώ παλαιότερα θεωρούνταν μία ενασχόληση μόνο για ανθρώπους με ανώτερο κοινωνικό στάτους, στην πορεία απέκτησε ευρεία φήμη και αποτελεί πλέον την αγαπημένη πνευματική δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων όλων των ηλικιών, καθώς  και τάξεων.

Ποια – όμως –  είναι τα οφέλη  που μπορεί κάποιος να αποκομίσει παίζοντας σκάκι;

Καλλιέργεια αντίληψης: Το σκάκι απαιτεί να έχεις εξαιρετική αντίληψη για να μπορέσεις να ελιχθείς και να βγεις νικητής. Μαθαίνεις να μην εφησυχάζεις ποτέ και πως ακόμα και τα τελευταία λεπτά μπορεί να υπάρξει η ανατροπή. Έτσι, καλλιεργείς αντίληψη και προσπαθείς να προβλέψεις τις επόμενες κινήσεις του αντιπάλου, αλλά και να αναλύεις τις ήδη υπάρχουσες.

Αυτοπεποίθηση: Ο σκακιστής έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, πιστεύει πως στο τέλος θα βγει νικητής. Αυτό – όμως – δεν τον οδηγεί να υπερεκτιμήσει τον εαυτό του κι ούτε να υποτιμήσει τον αντίπαλό του, αλλά από την αρχή μέχρι και του τέλος του παιχνιδιού να πορευτεί με θάρρος, καθώς  και με σιγουριά.

Πνευματική εξάσκηση: Όπως το περπάτημα βελτιώνει τη σωματική υγεία, έτσι και το σκάκι είναι μία εξαιρετική πνευματική άσκηση, που βοηθάει να αποκτήσουμε ή να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό δεξιότητες, όπως είναι η μνήμη, η παρατηρητικότητα, η προσοχή και η ανάλυση γεγονότων. Έτσι , θα μπορέσουμε να γίνουμε όχι μόνο καλύτεροι σκακιστές, αλλά και πιο οξυδερκείς άνθρωποι.

Μέτρο: Ο σωστός σκακιστής πρέπει να διέπεται από μέτρο. Ούτε να παραμένει απαθής, αλλά ούτε και να παρασύρεται, επειδή μπορεί να έχει το προβάδισμα. Το μέτρο είναι απαραίτητο για την επιτυχία στο σκάκι αλλά την ίδια τη ζωή.

Το σκάκι είναι μία εξαιρετική άσκηση για το νου η οποία μπορεί να μας καλλιεργήσει πνευματικά και να μας ψυχαγωγήσει. Αξίζει κάποιος να θελήσει να το μάθει!!

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.