Τα χρόνια της αθωότητας-Σειρά Ντοκιμαντέρ
Σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία
του Ελληνικού ποδοσφαίρου
Πρεμιέρα στις 11 το βράδυ
της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2022 στην Ε.Ρ.Τ.-3
19:42:16,02/18/2022

«Τα χρόνια της αθωότητας», ονομάζεται η καινούρια σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που κάνει πρεμιέρα στις 11 το βράδυ της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2022 στην Ε.Ρ.Τ.-3 κι αποτελεί παραγωγή του μοναδικού δημόσιου καναλιού στην περιφέρεια της χώρας. Φωτογραφία- Πηγή: Ε.Ρ.Τ.-3
«Τα χρόνια της αθωότητας», ονομάζεται η καινούρια σειρά ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, που κάνει πρεμιέρα στις 11 το βράδυ της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2022 στην Ε.Ρ.Τ.-3 κι αποτελεί παραγωγή του μοναδικού δημόσιου καναλιού στην περιφέρεια της χώρας.
Η σειρά αποτελείται από οκτώ ωριαία επεισόδια, τα οποία θα προβάλλονται την ίδια ώρα της κάθε Δευτέρας και σε επανάληψη στις 11.30 το πρωί εκάστης Κυριακής.
Ένα «ταξίδι» στο χθες
Από το 1920
έως και την αγωνιστική περίοδο 1979-1980
Μέσα από τη σκηνοθετική «ματιά» του κινηματογραφιστή, Ηλία Γιαννακάκη «αποτυπώνεται» η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη θέσπιση του 1ου επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-1980. Σημειωτέον ότι η δεκαετία του 1920 είναι η περίοδος από την οποία διασώζονται τα πρώτα τεκμήρια κι αρχεία κινούμενης εικόνας σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η απεικόνιση των αθλητικών μνημών
Σύμφωνα με τους συντελεστές, «Τα Χρόνια της Αθωότητας» ως ντοκιμαντέρ «σηματοδοτεί» την επιστροφή στις αθλητικές μνήμες που «ζεσταίνουν» τις ψυχές των πατεράδων και παππούδων μας, αλλά και όσων νεότερων έχουν ακούσει τις αφηγήσεις ή μελετήσει τις φωτογραφίες των ινδαλμάτων παλαιότερων εποχών.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης σειράς
Μέσα από τη κινηματογραφική ροή προβάλλονται τα αγωνιστικά γεγονότα και οι «σελίδες» του Ελληνικού ποδοσφαίρου καταδεικνύοντας την ιστορία του τόπου. Όλα είναι εκεί, στην οθόνη:
Ο μεσοπόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ενσωμάτωση των προσφύγων, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος, τα «πέτρινα» χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Όλο αυτό το πολυτάραχο διάστημα «στρέφεται» ο λαός στο δημοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου και η ιστορία της Ελλάδας «ζωντανεύει» ξανά.
Με πλούσιο αρχειακό υλικό
Για τα «γυρίσματα» της σειράς αξιοποιήθηκε ένα πλούσιο αρχειακό υλικό και υλοποιήθηκαν περισσότερες από 100 πρωτότυπες συνεντεύξεις. Το υλικό «αντλήθηκε» από το αρχείο της Ε.Ρ.Τ. κι αδημοσίευτα ιδιωτικά αρχεία (αρχείο Ανδρέα Μπόμη, αρχείο Γιάννη Βώκου που προσέφερε ο Σάββας Θεοδωρίδης, αρχείο Αλκέτα Παναγούλια κ.α.)

Τα «Χρόνια της Αθωότητας» υπόσχονται ότι οι τηλεθεατές θα βιώσουν την αυθεντική συγκίνηση και θα μάθουν άγνωστες ιστορίες. Το ντοκιμαντέρ «γυρίστηκε» με επιμονή στη λεπτομέρεια και στη σωστή τεκμηρίωση. Φωτογραφία- Πηγή: Ε.Ρ.Τ.-3
Τα «Χρόνια της Αθωότητας» υπόσχονται ότι οι τηλεθεατές θα βιώσουν την αυθεντική συγκίνηση και θα μάθουν άγνωστες ιστορίες. Το ντοκιμαντέρ «γυρίστηκε» με επιμονή στη λεπτομέρεια και στη σωστή τεκμηρίωση.

Στο 1ο επεισόδιο, με τίτλο «Τα πέτρινα και ρομαντικά χρόνια (1920-1959): Η μπάλα ως αποκούμπι στα χρόνια της προσφυγιάς, της κατοχής και των πολέμων», εστιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις απαρχές του. Φωτογραφία- Πηγή: Ε.Ρ.Τ.-3
Το 1ο επεισόδιο
Στο 1ο επεισόδιο, με τίτλο «Τα πέτρινα και ρομαντικά χρόνια (1920-1959): Η μπάλα ως αποκούμπι στα χρόνια της προσφυγιάς, της κατοχής και των πολέμων», εστιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τις απαρχές του, ήτοι:
Στη λεγόμενη Belle Epoque της προπολεμικής περιόδου, όταν πρωταγωνιστές ήταν η πεντάδα των Ανδριανόπουλων και μεσουρανούσε ο σπουδαίος Άρης Θεσσαλονίκης.
«Αποτυπώνει», δε, την επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επιπλέον, καταδεικνύει το πως η Κατοχή και ο Εμφύλιος διαμορφώνουν τα μεταπολεμικά χρόνια, οπότε «κυριαρχούσε» ο Ολυμπιακός του Μουράτη και του Μπέμπη, καθώς και «μεσουρανούσε» η περίφημη Δόξα Δράμας.
Η «ψηλάφηση» της αθωότητας
Άπαντες θα θυμηθούν το ποδόσφαιρο της φτώχειας και των ξερών γηπέδων. Θα «ψηλαφήσουν» το τι σημαίνει η αθωότητα και το πώς αυτή μάς συνδέει όλους με το παρελθόν μας.
Συντελεστές
Τη σειρά σκηνοθέτησε ο Ηλίας Γιαννακάκης, ο οποίος έγραψε το σενάριο και τα κείμενα.
Την ιστορία αφηγείται ο Κωνσταντίνος Καμάρας.
Την παραγωγή οργάνωσε ο Βασίλης Κοτρωνάρος.
Τη φωτογραφία «αποτύπωσε» ο Δημήτρης Κορδέλας.
Την πρωτότυπη μουσική των τίτλων και του επεισοδίου συνέθεσε ο Γιάννης Δίσκος.
Το μοντάζ υλοποίησε ο Δημήτρης Τσιώκος.
Τον ήχο «φρόντισε» ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου.
Την παραγωγή εκτέλεσε η White Wolves Productions.
©Typologos.com 2022