Tα 7 σημαντικότερα προβλήματα του χώρου του φαρμάκου

23:26:10,09/02/2019
Λογότυπο φαρμακείου-Φωτογραφία από Ondrej Janovec από το Pixabay

O πρόεδρος του Φ.ΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς.Φωτογραφία από Ondrej Janovec από το Pixabay

Τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού, του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, των παλαιών οφειλών του Εθνικού  Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ)  προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, η χρηματοδότηση του τομέα φαρμάκου και η σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ περιλαμβάνονται στο υπόμνημα, που κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.)  στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επιστημονικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου 2019  στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Θ. Διονύσιος Ευγενίδης ενημέρωσε  τον πρωθυπουργό για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς προτείνοντας την αναστολή  για μεγάλο χρονικό διάστημα των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά και για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό ήταν τα εξής:

1) Σύγχρονο φαρμακείο – ιδιοκτησιακό

Βρισκόμαστε σε αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για συστεγάσεις φαρμακείων με στόχο τη θωράκιση των αδύναμων φαρμακείων και την μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το σύγχρονο φαρμακείο θα μπορεί να συμμετέχει στον Εθνικό σχεδιασμό Υγείας προσφέροντας υπηρεσίες,  όπως  είναι ο αντιγριπικός και ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενηλίκων που έχουν νομοθετηθεί και αναμένουμε την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Αυτές και άλλες υπηρεσίες υγείας,  όπως είναι της  μέτρηση πίεσης, του σακχάρου κ.α. βοηθούν στην αποκάλυψη πασχόντων και όχι στη θεραπευτική αντιμετώπισή  τους, μέσα από εντελώς διακριτούς ρόλους με τους υπόλοιπους υγειονομικούς.

Εκπονούμε προγράμματα παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγωγής, συμμόρφωσης, συμβουλής και φροντίδας , που αποτελούν τα σύγχρονα εργαλεία πρόληψης στον τομέα της υγείας.

Έχει αποδειχθεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη,  αν θεσμοθετηθούν οι υπηρεσίες στα φαρμακεία, παράλληλα με την αποσυμφόρηση των δομών υγείας από απλά περιστατικά. Συγχρόνως θα προστατευθεί περισσότερο η Δημόσια Υγεία μέσω της πρόληψης ασθενειών, της παρακολούθησης στη συμμόρφωση της φαρμακευτικής αγωγής τους, στη  συμβουλή και  τη φροντίδα κλπ.

Πιστεύουμε ακράδαντα και υλοποιούμε με συνέπεια ευρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα μέλη μας,  αλλά και τους συμπολίτες μας,  έτσι ώστε να υπάρχουν δια βίου καταρτισμένοι φαρμακοποιοί στην υπηρεσία του (ευαισθητοποιημένου) κοινού. Όλα αυτά αποτελούν δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου φαρμακείου, που για να αποδώσουν, προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός στιβαρού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας.

Με το υπ’ αριθμόν 64/2018 Προεδρικό Διάταγμα «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» παρέχεται η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ιδρύσει μέχρι και 10 φαρμακεία.

Ο Φ.Σ.Θ. έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής,  όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), η αντισυνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος ( Π.Δ. ) και η μη συμβατότητά  του,  με το Ενωσιακό κεκτημένο.

Ο Φ.Σ.Θ. συντάσσεται με την πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ( Π.Φ.Σ._  για την υιοθέτηση από την Ελλάδα του Γερμανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο, ένας  αποκλειστικά φαρμακοποιός, μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία ένα κύριο φαρμακείο και έως τρία  υποκαταστήματα. Επίσης,  προτείνει ο φαρμακοποιός να κατέχει τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου και τη διαχείριση της εταιρείας.

2) Χρηματοδότηση του τομέα φαρμάκου

Η σημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκε με ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (Α.Ε.Π.). Αυτό είχε δραματική επίπτωση στην ποιότητα των παροχών , γιατί αφενός το ποσοστό (1,1%) είναι πολύ μικρό, αφετέρου το Α.Ε.Π.  κατακρημνίστηκε. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το Α.Ε.Π. προς όφελος των ασθενών.

3) Ωράριο φαρμακείων

Το ωράριο των φαρμακείων συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση της πολιτείας για την ύπαρξη εφημερευόντων φαρμακείων όλο το 24ωρο, 365 μέρες το  χρόνο. Η υποχρέωση των φαρμακείων για εφημερία αρχίζει μετά από  τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας. Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα σαφές και καθορισμένο χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, μετά από τη λήξη του οποίου θα συνεχίζουν τα εφημερεύοντα.

Ο ισχύων νόμος προσπαθεί να συνδυάσει υποχρεωτικές εφημερίες και ελεύθερο ωράριο με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι εφημερίες, καθώς  και να επικρατεί χαώδης κατάσταση.

Προτείνουμε προσωρινή επιστροφή στο ωράριο 5 ημερών και 40 ωρών και την  έναρξη διαλόγου για θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς  και των φαρμακείων.

4) Ελλείψεις φαρμάκων

Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα παλαιό και χιλιοειπωμένο πρόβλημα,  που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς. Αφορά φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και οφείλονται στις πολύ χαμηλές τιμές, που έχουν τα φάρμακα αυτά στη  χώρα μας. Οι πολύ χαμηλές τιμές τα καθιστούν αφενός ασύμφορα για ευρεία κυκλοφορία στην χώρα μας, αφετέρου ελκυστικά για εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (Ε.Ε.)  από μεσάζοντες,  που πετυχαίνουν εύκολα υπερκέρδη λόγω του γεγονότος ότι εκεί έχουν πολύ ψηλότερες τιμές.

Προτείνουμε την αναστολή των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, για μεγάλο χρονικό διάστημα,  έτσι ώστε να διατεθούν όλα για τις εγχώριες ανάγκες και να αποκτήσει  ξανά  το κύρος της,  η χώρα μας,  στις παρασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες  βλέπουν τα φάρμακά τους,  που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς να κυκλοφορούν σε άλλες χώρες.

5) Παλαιά χρηματικά  οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς

Υπάρχουν από το 2012 σε εκκρεμότητα χρηματικές οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου 500.000 ευρώ από συνταγές,  που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους ταμείων, που αργότερα ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε καθαρά γραφειοκρατικούς λόγους και σας καλούμε για την άμεση παρέμβασή σας,  για την εξόφληση των συνταγών αυτών!

6) Φάρμακα υψηλού κόστους

Βρισκόμαστε σε αναμονή συμφωνίας για τη διάθεση συγκεκριμένων τέτοιων σκευασμάτων αρχικά, με προοπτική επέκτασης του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα  πρέπει να αρχίσει το συντομότερο,  ώστε να εκτιμηθούν προβλήματα και να υπάρξουν προτάσεις.

7) Υπόσχεση για σταδιακή  μείωση του Ε.Φ.Κ.Α.

Περιμένουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μείωσης.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων,  αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν, είναι πάντα ο Φ.Σ.Θ. στη διάθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης, προκειμένου μέσα από συνεργασία να καταλήξουμε στο βέλτιστο αποτέλεσμα, τόσο για το μέλλον των φαρμακείων όσο και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.