Τα 125 χρόνια των Ελλήνων του Pittsburgh

16:43:45,01/12/2019
Ο Δήμαρχος William Peduto και ο Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης

Ο Δήμαρχος William Peduto και ο Δρ. Νίκος Γιαννουκάκης του American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) με την Προκήρυξη της 125ης Επετείου των Ελλήνων του Pittsburgh

Το 2020 θα ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση της πόλης του Pittsburg με ελληνικό δήμο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Άλλωστε, ένα ευρύ και πολυήμερο εορταστικό πρόγραμμα διοργανώθηκε τις πρώτες ημέρες του 2019 με πρωτοβουλία του ομογενειακού ιδρύματος American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) στο Pittsburgh στην αμερικανική κομητεία της ιστορικής Allegheny προς τιμήν της 12ης  Επετείου από την εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή.

Το πρόγραμμα εγκαινίασε ο Βυζαντινός Χορός της Μητρόπολης Πιτσβούργκου υπό την διεύθυνση του χοράρχη Δρ. Νίκου Γιαννουκάκη, που παρουσίασε το θέμα «The Anastasimatarion of Ioannes Protopsaltes – A Story of Uniter Immigrant».

 Ακολούθησε η πραγματοποίηση ημερίδας  στο Δημαρχείο του Pittsburgh, όπου εκφωνήθηκε η προκήρυξη της 125ης Επετείου των Ελλήνων, που εξέδοσε  τιμητικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ομιλητής ήταν ο δήμαρχος του Pittsburgh, William Peduto, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Προσφέρατε στην οικονομική άνθιση της περιοχής και στην προβολή του ήθους της φιλοτιμίας».

Εξήρε, δε, το ρόλο  και τη συμμετοχή των Ελλήνων μεταναστών στην εξέλιξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στον οικονομικό τομέα. Ευχαρίστησε, επιπλέον,  τους παρευρισκόμενους για τη διακεκριμένη συμβολή τους, στην ανάδειξη του Pittsburgh ως παγκόσμιου κέντρου υψηλής τεχνολογίας, ιατρικής πρωτοπορίας, εξαγωγής νέων μοντέλων επιχειρησιακής αριστείας και κυρίως ως τόπου καλλιέργειας του πνεύματος της φιλοξενίας των μεταναστών, καθώς  και των προσφύγων.

Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανισμών AHEPA, GAPA, Pan-Icarian Brotherhood, Pan-Cretan Fraternity, Greek Nationality Room Committee οf the Nationality Rooms Program at the University of Pittsburgh, κ.ά.

Εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων της δυτικής Πεννσυλβάνια με το Μητροπολίτη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης του Πιτσβούργκου κ.κ. Σάββα

Εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων της δυτικής Πεννσυλβάνια με το Μητροπολίτη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης του Πιτσβούργκου κ.κ. Σάββα, στα εγκαίνια της έκθεσης τίτλο «Εμείς είμαστε, επίσης, Μετανάστες: Μνημονεύοντας και γιορτάζοντας τα 125 Χρόνια του ταξιδιού από την Ελλάδα στο Πίτσμπουργκ, 1893-2018 “

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2019 και με την τιμητική παράσταση του Μητροπολίτη Πιτσβούργκου Σάββα, λειτούργησε η έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων από τη ζωή και τα έργα των πρώτων Ελλήνων μεταναστών, με τίτλο:  «Εμείς είμαστε, επίσης, Μετανάστες: Μνημονεύοντας και γιορτάζοντας τα 125 Χρόνια του ταξιδιού από την Ελλάδα στο Πίτσμπουργκ, 1893-2018», στην κεντρική αίθουσα του δημαρχείου. Σημειωτέον ότι η κεντρική αίθουσα του δημαρχείου με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της αρχαιοελληνικής κιονοστοιχίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρέθεσε ο Δήμαρχος Peduto και μια ανοικτή δεξίωση κατά τη διάρκεια της οποίας διατύπωσε την επιθυμία μιας μελλοντικής αδελφοποίησης του Pittsburgh  με ελληνική πόλη.

Πηγές ανέφεραν πως η αδελφοποίηση αυτή βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, αφού ανέλαβαν  να την ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 το American Hellenic Foundation of Western Pennsylvania (AHFWP) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.