Tο 37% των τρίχρονων και τετράχρονων παιδιών πλοηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς καμία ασφάλεια ως προς το ανεπιθύμητο εμπορικό περιεχόμενο!
Tο 37% των τρίχρονων και τετράχρονων παιδιών πλοηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς καμία ασφάλεια ως προς το ανεπιθύμητο εμπορικό περιεχόμενο!
Tο 37% των τρίχρονων και τετράχρονων παιδιών πλοηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς καμία ασφάλεια ως προς το ανεπιθύμητο εμπορικό περιεχόμενο!
Eίναι ένα από τα συμπεράσματα του φετινού ετήσιου φόρουμ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο «Safer Internet Forum» που συνδιοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου του 2013 από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης «Insafe» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ειδικοί συζήτησαν για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου Διαδικτύου για όλους.
Πρώτον, αναζήτησαν τις δυνατότητες δημιουργικότητας και επιχειρηματικότητας που παρέχει το Διαδίκτυο.
Δεύτερον, αναφέρθηκαν στους τρόπους ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα ποιοτικότερο και καλύτερο διαδικτυακό περιβάλλον.
Τρίτον, ανέλυσαν τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες της βιομηχανίας να δημιουργεί ασφαλή περιβάλλοντα για τους χρήστες της («safer by design»).
Οι ειδικοί κατέληξαν στα εξής:
Οι νέοι μπορούν να δράσουν ως δημιουργοί (curators) και να είναι απλά οι καταναλωτές περιεχομένου στο διαδίκτυο.
Αρκεί τα αγόρια και τα κορίτσια να έχουν την εμπιστοσύνη – καθοδήγηση ων γονέων τους, ευκαιρίες έκφρασης, καθώς και διδασκαλία των βασικών γνώσεων προγραμματισμού ήδη από το σχολείο.
Η λέξη-κλειδί για τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων είναι η εκπαίδευση.
Τα θέματα της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ανωνυμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά μέσα από το «peer mentoring», δηλαδή την εκπαίδευση ανηλίκων από συνομήλικούς τους, μαζί με την επίβλεψη έμπειρων ενηλίκων- υπεύθυνων καθηγητών.
Ο ρόλος των γονέων καθίσταται κεντρικής σημασίας για τους νέους, καθώς είναι σημαντικό να περνούν περισσότερο χρόνο με αυτούς και να προσβλέπουν σε θετικά πρότυπα συμπεριφοράς.
Η χρήση του Διαδικτύου από τα νήπια ή παιδιά ηλικίας 0-8 ετών αποτελεί μια καινούρια πραγματικότητα , που θέτει στο προσκήνιο διάφορα σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης του Διαδικτύου για τα πολύ νεαρά σε ηλικία άτομα.
Θέτει- όμως- και προκλήσεις, για το πώς θα έρθουν τα παιδιά των ηλικιών αυτών σε επαφή με το ποιοτικό online περιεχόμενο.
Στον αντίποδα της ευθύνης των χρηστών, γονέων και εκπαιδευτικών βρίσκεται η ευθύνη της βιομηχανίας.
Οι νέοι ζητούν να έχουν το δικαίωμα να τους ξεχάσουν «online» (the right to be forgotten), να υπάρχουν εύκολοι μηχανισμοί και εργαλεία αναφοράς, καθώς και να υφίσταται διαφάνεια στη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.
Οι νέοι επιθυμούν καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά στις υπηρεσίες (να είναι διασκεδαστικές- ελκυστικές), αλλά και να προωθούν την ηθική συμπεριφορά, καθώς και τη γνώση μέσα από το παιχνίδι (game education).
Οι σύνεδροι ασχολήθηκαν και με τις εμπορικές πτυχές της βιομηχανίας για τους χρήστες όλων των ηλικιών, επειδή το 71% των κερδών των εταιρειών προέρχονται από το «κατέβασμα» δωρεάν εφαρμογών.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι το 37% των τρίχρονων και τετράχρονων παιδιών πλοηγούνται στο Διαδίκτυο χωρίς καμία ασφάλεια ως προς το ανεπιθύμητο εμπορικό περιεχόμενο.
Στις εργασίες υπογραμμίστηκε η σημασία της κριτικής σκέψης ως της σημαντικότερης ψηφιακής δεξιότητας για τους νέους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε διαδικτυακό κίνδυνο.
Η κρητική σκέψη στη ψηφιακή δεξιότητα έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία ζητά η νέα γενιά ολοένα και περισσότερα πράγματα ή περισσότερες υπηρεσίες από το Διαδίκτυο. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται την καθοδήγηση και τη στήριξη των γονέων και των δασκάλων της.
©Typologos.com 2013