TΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ MΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ WISCONSIN-MADISON ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΑ 72%!
EΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
TΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ MΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ WISCONSIN-MADISON ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΑ 72%!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος, e–mail: nikmoshov@gmail.com
MADISON – Κάποτε η Πυθία έλεγε τα μελλούμενα στους αρχαίους Έλληνες , αλλά τώρα οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Wisconsin-Madison ερευνούν διάφορα πολύπλοκα συστήματα, όπως είναι τα οικοσυστήματα και προσπαθούν να προβλέψουν το πώς αλληλεπιδρούν με άλλους μεγάλους αγνώστους (αστάθμητους) παράγοντες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.
Σε ένα νέο έγγραφο, που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου του 2013, στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ότι εάν μπορεί να επικυρωθεί μια θεμελιώδη παραδοχή στην «καρδιά» του προβλήματος, τότε αυτό αποτελεί τον δημοφιλή τρόπο για να προβλέψουμε τις σχέσεις μεταξύ πολύπλοκων μεταβλητών και δηλαδή “να δούμε ίσως το μέλλον”!
Ως μοντέλο για το πώς οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα, χρησιμοποιείται συνήθως – από ερευνητές σαν τη Jessica Blois και τον John W. (Jack)- μια προσέγγιση, που ονομάζεται «μία υποκατάσταση» του διαστήματος στο χρόνο.
Η ιδέα πίσω από αυτή τη μέθοδο έγκειται ότι δύναται να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες από τη σημερινή γεωγραφική κατανομή των ειδών για να οικοδομηθεί ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει το κλίμα με γνώμονα την οικολογική άποψη. Το μοντέλο θα μπορεί να προβλέπει διάφορες μεταβολές που έγιναν στο παρελθόν ή θα σημειωθούν στο μέλλον!
Στα αποτελέσματα αυτά, όμως, θα πρέπει να δώσουν στοιχεία κι άλλοι οικολόγοι – και ενδεχομένως έτεροι επιστήμονες, όπως είναι οι οικονομολόγοι που χρησιμοποιούν παρόμοια μοντέλα και οι οποίοι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις μεθόδους τους.
Τώρα οι επιστήμονες για να αποκαλύψουν το μέλλον εστιάζουν την έρευνά τους ειδικότερα στην παλαιό-οικολογία και στην μελέτη των αρχαίων οικοσυστημάτων!
Εξετάζουν προσεκτικά την απολιθωμένη γύρη, που βρίσκεται «παγιδευμένη» στους πυρήνες ιζημάτων από τον πυθμένα των λιμνών , σε περιοχές της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21.000 χρόνων.
Οι ειδικοί βρήκαν ότι κλίμα έχει επηρεάσει τις περιοχές με τον ίδιο τρόπο σε όλο το χώρο και μέσα στο χρόνο . Έτσι έκαναν πραγματικότητα τη δημιουργία ενός μοντέλου που βασίζεται στα χωρικά δεδομένα, αλλά το οποίο να εξάγει τις ίδιες προβλέψεις μέσω χρονικών στοιχείων.
Μέχρι στιγμής κατάφεραν οι ερευνητές να δουν το 72% της μεταβολής μέσα από τα δεδομένα του χρόνου για τις συγκεκριμένες περιοχές!Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «πολύ ενθαρρυντικά» για τα θέματα που εκτείνονται σε μεγάλες γεωγραφικές και χρονικές κλίμακες, όπου η συλλογή καλών χρονικών δεδομένων μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη. Οι έρευνες συνεχίζονται…..
©Typologos.com 2013