Συζήτηση μελλοθάνατου με τον ίδιο το θάνατο

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφου

10:57:50,11/28/2018

Άγγελος

Η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη γράφει μια ιστορία για την έννοια του θανάτου

Ο διάλογος εκτυλίσσεται σε ένα υπνοδωμάτιο, αρκετά σκοτεινό, όπου υπάρχει μόνος ένας ηλικιωμένος κύριος ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι.

– Ποιος είναι, ρωτάει ξαφνικά, μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο. Ακούω βήματα στο πάτωμα και ένα χέρι να ανοίγει σιγά – σιγά την πόρτα.

– Είμαι αυτός που φοβάσαι, απαντάει εκείνη η πνιχτή φωνή. Αυτός για τον οποίο προετοιμάζεσαι τόσα χρόνια, αλλά συνεχίζεις να φοβάσαι.

-Ω! Θάνατε! Κάποια στιγμή το ήξερα πως θα έρθεις. Πάντα ένα κομμάτι μου, σε φοβόταν και σε περίμενε. Διάβασα τόσα πολλά για εσένα, προσπάθησα να σε καταλάβω, να σε εκλογικεύσω, να προσπαθήσω να σε αποδεχθώ.

-Καλέ μου άνθρωπε, όσο και να προετοιμάζεσαι, πάντοτε αυτή η στιγμή θα σε βρίσκει αδύναμο και απόπληκτο.

-Πολλές φορές, μέσα στο διάβα της ζωής μου, σε είχα σκεφτεί σαν ανακούφιση. Αλλά μετάνιωνα μετά, είναι τόσο γλυκιά η ζωή.

-Ίσως να είναι γλυκύτερο και το μέρος,  που θα πας μετά από το εδώ που βρίσκεσαι, αυτό δεν το γνωρίζεις.

-Δεν πιστεύω σε κάτι μετά από αυτό μου, εδώ το τέλος, αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Το πέρασμα ,όμως, από αυτή τη ζωή πάντα το φοβάμαι…

-Για όλους είναι προδιαγεγραμμένο αυτό το τέλος.

– Κρίμα που οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν εγκαίρως, χάνονται μέσα σε μίση και κακίες, μέσα στη μάταιη αναζήτηση του πλούτου. Και στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως τίποτα δεν παίρνουν μαζί τους.

-Κανένας δε γνωρίζει το πότε θα έρθω. Σε άλλους η ηλικία ήταν νέα, σε άλλους η ηλικία ήταν σχετικά μεγάλη, ενώ σε άλλους ανθρώπους το τέλος ήρθε μετά από πάρα πολλά χρόνια.

-Γιατί το κάνεις αυτό, Θάνατε; Γιατί δεν παίρνεις όλους τους ανθρώπους στην ίδια ηλικία;

-Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι να το καταλάβουν αυτό. Μερικοί άνθρωποι φεύγουν νωρίτερα, επειδή με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να γλιτώσουν από χειρότερες συμπεριφορές.

-Εγώ σε φοβάμαι, Θάνατε. Πάντα σε φοβόμουν. Φοβάμαι το σκοτάδι,  που υπάρχει γύρω από το όνομά σου, και τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει το πέρασμά σου.

-Γι’  αυτό λοιπόν, άσε τα λόγια τα πολλά και ετοιμάσου,  γιατί έρχομαι. Δεν είσαι μόνο εσύ που πρέπει να φύγεις σήμερα…

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.