Συσχέτιση του καρκίνου με την αυτοκτονία

Υποστήριξη της συσχέτισης από ευρήματα νέας έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

23:12:39,12/07/2019
Dr- Χατζηττοφής-Βοσκαρίδης - Φωτογραφίες:©Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κολάζ: ©Typologos.com

H καινούργια έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διεξήχθη από το Δρ. Κωνσταντίνο Βοσκαρίδη (Γενετιστή) και το λέκτορα Ψυχιατρικής- Δρ. Ανδρέα Χατζηττοφή προτείνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη της γενετικής συσχέτισης του καρκίνου με την απόπειρα αυτοκτονίας. Φωτογραφίες:©Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κολάζ: ©Typologos.com

Τι κοινό μπορεί να έχει ο καρκίνος  με την αυτοκτονία; Κατ’ αρχήν, πρόκειται για δύο φαινόμενα, τα οποία επιφέρουν  τεράστια επίπτωση στην υγεία και στην κοινωνία. Ο καρκίνος αποτελεί τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου και η αυτοκτονία τη 2η συχνότερη αιτία θανάτου στους νέους παγκόσμια.

Οποιαδήποτε, όμως,συσχέτιση μεταξύ των δύο φαινομένων εθεωρείτο ότι οφειλόταν στον τραυματικό και στον αγχογόνο  χαρακτήρα της ανακοίνωσης στις περιπτώσεις διάγνωσης του καρκίνου.

Κυρίως από επιδημιολογικές μελέτες διαφαινόταν αυτός ο κίνδυνος για ενδεχόμενη επακόλουθη αυτοκτονία ιδιαίτερα στο διάστημα μετά από την ανακοίνωση της διάγνωσης, αναλόγως του τύπου του καρκίνου ή της πρόγνωσης. Μάλιστα, διαφαινόταν πως οι ιδιαίτερα επιθετικοί καρκίνοι παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο της εκδήλωσης της αυτοκτονίας.

Ωστόσο, μια καινούργια έρευνα  της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διεξήχθη από το Δρ. Κωνσταντίνο Βοσκαρίδη (Γενετιστή) και το λέκτορα Ψυχιατρικής-Δρ. Ανδρέα Χατζηττοφή προτείνει για πρώτη φορά την πιθανή ύπαρξη  της γενετικής συσχέτισης του καρκίνου με την απόπειρα αυτοκτονίας.

Το έναυσμα  για τη διεξαγωγή  της έρευνας αποτέλεσε η παρατήρηση ότι οι Ινούιτ (ιθαγενείς πληθυσμοί της Αλάσκας, Γροιλανδίας και Καναδά, κοινώς γνωστοί ως Εσκιμώοι), παρουσιάζουν την  υψηλότερη συχνότητα σε αυτοκτονίες, όσο και σε περιστατικά καρκίνου.Πρόκειται για ανθρώπους,οι οποίοι διαβιώνουν σε ένα  περιβάλλον, όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι υφίσταται μια γενετική επικάλυψη των γονιδίων που συσχετίστηκαν με καρκινογένεση και των γονιδίων,τα οποία συσχετίζονται με την απόπειρα αυτοκτονίας. Έτσι, φαίνεται πως κοινά γονίδια  είναι αυτά, που προδιαθέτουν και για τα δύο φαινόμενα.

Η  σχέση αυτή συνεπάγεται ότι  αφορά  ειδικά στην αυτοκτονία και όχι τις λοιπές συχνές ψυχικές παθήσεις, όπως  είναι η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη ή και οι έτερες αγχώδεις διαταραχές.

Οι δύο ερευνητές εντόπισαν 169 κοινά γονίδια μεταξύ της απόπειρας αυτοκτονίας και του καρκίνου. Η περαιτέρω ανάλυση ανέδειξε και συγκεκριμένα κοινά μοριακά μονοπάτια, όπως είναι αυτό της χολοκυστοκινίνης.

Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε και τη σχέση των κλιματολογικών συνθηκών. Πιο  συγκεκριμένα, εξέτασε τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη συχνότητα της αυτοκτονίας στις διάφορες χώρες του κόσμου.

Τα αποτελέσματα  έδειξαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι μεγαλύτερα σε περιοχές με ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι δυο  ερευνητές θεωρούν πως η  γενετική και η κλιματολογική συσχέτιση, είναι ίσως τα απότοκα προηγούμενων εξελικτικών προσαρμογών του ανθρώπου, τα οποία έλαβαν χώρα πριν από χιλιάδες χρόνια.

 Η έρευνα  δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Scientific Reports» και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την μελετήσουν αυτούσια στον εξής  διαδικτυακό σύνδεσμο:

https://www.nature.com/articles/s41598-019-54812-9.

Οι δύο ερευνητές υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω  αυτή η πιθανή γενετική και  περιβαλλοντική διασύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.