Σύστημα μέτρησης ατμόσφαιρας σπιτιού!
17:10:53, 10/07/2018

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Jason Wiese (αριστερά) και ο διδακτορικός υπολογιστής Jimmy Moore, διενήργησαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν, εάν οι ιδιοκτήτες σπιτιού αλλάζουν τον τρόπο που ζουν εάν μπορούσαν να απεικονίσουν την ποιότητα του αέρα στο σπίτι τους. Παρείχαν στους συμμετέχοντες αισθητήρες ρύπανσης της ατμόσφαιρας, ένα ηχείο Home της Google και ένα tablet για τη μέτρηση και την καταγραφή της ποιότητας του αέρα στα σπίτια τους. Φωτογραφία – Credit: Dan Hixson/University of Utah College of Engineering
Δεν μπορείτε να δείτε τους «δυσκίνητους» μικροσκοπικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους στο σπίτι σας, αλλά τι θα μπορούσατε, να κάνετε γι΄ αυτό;
Η συμπεριφορά σας, εντός του σπιτιού, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην, εάν βλέπατε μια απεικόνιση της ποιότητας του αέρα, που «κυκλοφορεί» στην οικία. Αυτό αποδεικνύει η μελέτη των μηχανικών της Σχολής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα μέσω της οποίας αναπτύχθηκε το σύστημα μέτρησης οικιακής ατμόσφαιρας MAAV.
Tα αποτελέσματα εκ της εφαρμογής του συστήματος δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2018 στα Πρακτικά του ACM για τις Διαδραστικές, Κινητές, Φοριζόμενες και Πανταχού παρούσες Τεχνολογίες.
Η παρουσίαση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2018 στη Σιγκαπούρη, όπου θα λάβει χώρα η «Διεθνής Κοινή Συνδιάσκεψη της ACM για τη διάχυτη και πανταχού παρούσα πληροφορική».
«Η ιδέα πίσω από αυτή τη μελέτη ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν το τι συμβαίνει με αυτή την αόρατη ποιότητα του αέρα στο σπίτι τους», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Jason Wiese, ο οποίος για την έρευνα συνεργάστηκε με το διδακτορικό φοιτητή Jimmy Moore και την καθηγήτρια της Σχολής Υπολογιστών Miriah Meyer.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται από τις μετρήσεις του συστήματος πως η ατμοσφαιρική ρύπανση στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να είναι χειρότερη από το εξωτερικό περιβάλλον λόγω δραστηριοτήτων, όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα, το μαγείρεμα, το ξεσκόνισμα ή και η λειτουργία του στεγνωτηρίου ρούχων. Για τα αποτελέσματα εκ της οικιακής ατμόσφαιρας εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δύναται ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, ειδικά στους νέους και στους ηλικιωμένους με άσθμα.
Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Γιούτα δημιούργησαν μια σειρά από φορητές συσκευές παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα με Wi-Fi και τις οποίες συνέδεσαν με ένα πανεπιστημιακό διακομιστή.
Τρεις αισθητήρες τοποθετήθηκαν σε καθένα από τα έξι σπίτια της επαρχίας Salt Lake και της Utah για 4- 11 μήνες κατά τη διάρκεια των ετών 2017 , καθώς και 2018.
Οι δύο εξ αυτών τοποθετήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές υψηλής κυκλοφορίας του σπιτιού, όπως είναι η κουζίνα ή ένα υπνοδωμάτιο, που βρισκόταν κοντά στη βεράντα. Ανά λεπτό μετρούσε αυτόματα ο κάθε αισθητήρας τον αέρα για τα σωματίδια τύπου PM 2,5. ( Αυτά είναι μικροσκοπικά σωματίδια ή σταγονίδια, που «κυκλοφορούν» στον αέρα κι έχουν πλάτος 2,5 μικρόμετρα ή και λιγότερο) .
Τα δεδομένα των μετρήσεων στελνόταν στο διακομιστή και προβάλλονταν στον ιδιοκτήτη ή ένοικο του σπιτιού μέσα από ένα δίσκο της Amazon που εμφάνιζε τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κάθε δωμάτιο ως γραμμικό γράφημα χρονικού διαστήματος 24 ωρών.
Οι συμμετέχοντες κάτοικοι μπορούσαν να δουν τα δεδομένα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση έως και τις 30 ημέρες. Οι «αιχμές» ατμοσφαιρικής ρύπανσης εντοπιζόταν από τους ιδιοκτήτες ή ενοίκους του σπιτιού μέσω ενός φωνητικά ενεργοποιημένου ομιλητή τύπου Google Home. Έτσι, μπορούσαν οι ίδιοι να μάθουν για την ποιότητα του αέρα εντός του σπιτιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή του σκουπίσματος.
Οι συμμετέχοντες λάμβαναν κι ένα μήνυμα κινητής τηλεφωνίας τύπου SMS που τους προειδοποιούσε την κάθε φορά που άλλαζε γρήγορα η ποιότητα του εσωτερικού αέρα!
Μια ιδιοκτήτρια σπιτιού ανακάλυψε τότε ότι αυξήθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση του εσωτερικού χώρου, όταν μαγείρεψε με ελαιόλαδο. Αυτό, την ώθησε να βρει άλλα έλαια που παράγουν λιγότερο καπνό στην ίδια θερμοκρασία μαγειρέματος.
Μια άλλη ιδιοκτήτρια σπιτιού καθάριζε πάντοτε το σπίτι λίγο πριν την επισκεφθεί ένας φίλος με αλλεργίες προσπαθώντας να μην υφίσταται τόσο πολύ σκόνη . Αλλά αυτό που ανακάλυψε μέσα από το σύστημα των ερευνητών MAAV ήταν ότι έκανε πραγματικά τον αέρα πολύ χειρότερο, επειδή ακριβώς ξεσκόνιζε. Συνειδητοποιώντας το τι συμβαίνει, αποφάσισε τότε η ίδια να καθαρίζει το σπίτι πολύ νωρίτερα πριν ο φίλος την επισκεφθεί.
Οι ερευνητές έμαθαν επίσης ότι οι συνθήκες που καθιστούσαν χειρότερη την ατμοσφαιρική ρύπανση διέφεραν σε κάθε σπίτι.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Jason Wiese λέει ότι οι γνωστοί κατασκευαστές δεν δημιουργούν εκείνα τα συστήματα μέτρησης της ποιότητας του αέρα για το σπίτι που να επιτρέπουν στους κατοίκους να δουν το τι συμβαίνει με την οικιακή ατμόσφαιρα. Ωστόσο, ο ίδιος ελπίζει ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα μπορεί να ωθήσει τους κατασκευαστές να καινοτομήσουν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
©Typologos.com 2018