Συνολικά 137.000 αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2019-2020

01:54:50,10/04/2019
Ασθένεια-Φωτογραφία από Анастасия Гепп από το Pixabay

Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2019 και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Φωτογραφία από Анастасия Гепп από το Pixabay

Με 137.000 αντιγριπικά εμβόλια ενισχύεται η «φαρέτρα»  των φαρμακοποιών για την περίοδο 2019-2020.

Τα  εμβόλια αυτά βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων. Στη φετινή παραγγελία που έγινε μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ) Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια, τα οποία  καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης και έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2019-2020) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος  κυμαίνεται η λιανική τιμή του τετραδύναμου  από  τα 10,72 έως και τα  13,73 ευρώ, ενώ χορηγείται δωρεάν με ιατρική συνταγή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός άρχισε την 1η Οκτωβρίου του  2019 και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο του 2019  έως και τον Απρίλιο του 2020, με πιθανή έξαρση μεταξύ του  Δεκεμβρίου, καθώς  και του Μαρτίου.

«Εκτιμούμε ότι οι παραγγελμένες  ποσότητες επαρκούν,  για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Οι πολίτες, κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, δε θα  πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει: «Πέρυσι το ποσοστό των πολιτών που εμβολιάστηκε ήταν μεν ικανοποιητικό, ωστόσο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Η εποχική γρίπη  αποτελεί το πιο συχνό νόσημα, καθώς και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από το  40% έως και το 60%. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που εμβολιασμένα άτομα νοσήσουν, τότε  η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναμένεται να «προχωρήσει» εντός του Οκτωβρίου του 2019 σε ενημερωτική δράση, που θα γίνει  στην πλατεία Αριστοτέλους με τη διανομή έντυπου υλικού για τους εμβολιασμούς.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.