Συναισθηματική Νοημοσύνη

Της Αναστασίας  Αρτεμίου, Ακαδημαϊκού  

19:31:59,02/20/2019
Όμορφο Πτηνό-Pixabay

H ακαδημαικός Αναστασία Αρτεμίου γράφει για τη συναισθηματική νοημοσύνη, που έχει να κάνει με τη νοημοσύνη της καρδιάς

Η συναισθηματική νοημοσύνη έχει να κάνει απλά με τη νοημοσύνη της καρδιάς. Θεωρείται μια ανώτερη ικανότητα που συνδέεται με το κατά πόσο αισθανόμαστε ευχαριστημένοι και απολαμβάνουμε τη ζωή, πόσο επιτυχημένοι μπορεί να είμαστε επαγγελματικά και πόσο σταθερά μπορούμε να δομήσουμε τις σχέσεις μας.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ουσιαστικά μια μεγάλη «ομπρέλα»,  που περιλαμβάνει δεξιότητες όπως την αυτεπίγνωση, δηλαδή το κατά πόσο κάποιος είναι σε θέση να αναγνωρίσει το συναίσθημά του, και να το κατανοήσει, όπως επίσης τα δυνατά και τα αδύνατά του, σημεία και να αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του. Επίσης, κατά πόσο είναι σε θέση κάποιος να ελέγχει το συναίσθημά του.

Η ικανότητα να ρυθμίζονται τα συναισθήματα επηρεάζει τη δυναμική των κοινωνικών επαφών, τα κίνητρα και τις προσδοκίες των ανθρώπων για κοινωνικές επαφές, διευκολύνει την εστίαση της προσοχής και επικεντρώνεται στις γνωστικές λειτουργίες, που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση της κοινωνικής συμπεριφοράς (Baumeister, 1994).

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ  ΕΝΑ ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ

  • Ορισμένες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο, να αφήσουμε για λίγο τα όσα νιώθουμε στην άκρη και να αποφασίσουμε να κάνουμε ένα διάλειμμα από αυτά, πράγμα που δε σημαίνει ότι τα «αρνούμαστε» ή τα «κουκουλώνουμε», αλλά ότι δίνουμε στον εαυτό μας, κάποιο χρόνο να ξεκουραστεί και να επανέλθει αργότερα, αν χρειάζεται.

 

  • Επιδοθείτε σε μια δραστηριότητα που απορροφά πλήρως την προσοχή σας. Αυτό από μόνο του, μπορεί να σας βάλει σε μια άλλη διάθεση, καθώς έχει βρεθεί ότι δεν είναι μόνο τα συναισθήματα, που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, αλλά και η συμπεριφορά τα συναισθήματά μας.

 

  • Γυμναστείτε. Μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πολύ καλύτερα και να επηρεάσει θετικά την προοπτική σας, επάνω στα πράγματα.

 

  • Πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση ή γενικά αλλάξτε σκηνικό για λίγο.

 

  • Δείτε μια αγαπημένη ταινία σας (προσοχή στην επιλογή!)

Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της νοερής απεικόνισης:

Μπορείτε να φανταστείτε ένα «ασφαλές μέρος», ένα μέρος που σας προκαλεί συναισθήματα ασφάλειας, γαλήνης, ηρεμίας, και να επιτρέψετε στον εαυτό σας, να βιώσει  με όλες του, τις αισθήσεις, όλα όσα βλέπετε, ακούτε, αισθάνεστε, καθώς βρίσκεστε εκεί.

Εφαρμόστε την Άσκηση «αγκίστρου»:

Το άγκιστρο, που θα επιλέξετε, θα σας δηµιουργεί άµεση ηρεμία, κατευνάζοντας το θυµό σας. Αρχικά, επιλέγετε ένα ερέθισµα, το οποίο ανήκει στις πέντε αισθήσεις, για παράδειγµα ένα σπίτι στην εξοχή –οπτικό, η μυρωδιά του κήπου της γιαγιάς – οσφρητικό, µία τρυφερή μελωδία –ακουστικό ή κάποιος συνδυασµός τους.

Στη συνέχεια,βιώνετε έντονα την εμπειρία της επιλογής σας, τι βλέπατε, τι ακούγατε,τι αισθανόσασταν και ακριβώς τη στιγµή της συναισθηµατικής κορύφωσης, συνδυάστε την, με μια συγκεκριµένη χειρονομία π.χ. µία βαθιά εισπνοή, κίνηση του δεξιού δείκτη ή άγγιγμα του αριστερού αυτιού.

Συνδέστε το ερέθισµα µε τη χειρονομία και το συναίσθηµα της ηρεμίας, παραµείνετε ήσυχοι για λίγο (μέχρι και 15 δευτερόλεπτα). Διακόψτε την άσκηση, σκεπτόµενοι τη βραδινή έξοδο σας, ή οτιδήποτε άλλο ευχάριστο.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.