Tι θα πρέπει να ξέρουμε για τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια

0
104
16:49:56,12/02/2018
Χριστουγεννιάτικα στολίδια κάτω από δέντρο
Aς ακολουθήσουμε τις συμβουλές του KE.Π.ΚΑ. για να περάσουμε όλοι χαρούμενα Χριστούγεννα

Ασφαλή θα πρέπει να είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο και όλα τα στολίδια, με τα οποία θα διακοσμήσουμε το σπίτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπως αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ. – έδρα: Θεσσαλονίκη) με ανακοίνωσή του.

 Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, οι γιρλάντες, τα φωτάκια, οι Άγιοι Βασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, τα οποία λειτουργούν  με ηλεκτρικό ρεύμα, θα  πρέπει  να φέρουν επάνω στο προϊόν:

  1. Τη σήμανση τύπου CE.
  2. Τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας).
  3. τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα – διαθέτη  στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να  συνοδεύονται  από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος  σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης,  καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο). Μάλιστα, θα πρέπει  να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον:

Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης  θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5mm. Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.   Σε κάθε περίπτωση  θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί  ρελέ διαρροής στις οικιακές εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του σπιτιού  για την επιπρόσθετη προστασία των χρηστών και των εγκαταστάσεων.

Κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, όταν στολίζουν  το σπίτι  για τα  Χριστούγεννα είναι οι κάτωθι:

Να επιθεωρήσουν  τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες,  καθώς και αν το φις έχει καλή προσαρμογή με την πρίζα, ώστε να αποφευχθούν σπινθηρισμοί. Η επιθεώρηση θα πρέπει να γίνει πριν από την τοποθέτηση των χριστουγεννιάτικων φωτιστικών στο δέντρο.

Να διαβάσουν  προσεκτικά  τις οδηγίες χρήσης και να τις  εφαρμόσουν.

Να μην  αφήσουν  ποτέ αναμμένα τα φωτάκια του δέντρου όταν πηγαίνουν για ύπνο ή όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Να μην αγοράσουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια  από πλανόδιους.

Αν  υποψιαστούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με  φωτάκια, να μην τα  χρησιμοποιήσουν, αλλά  να τα επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς.

Να μη  διορθώσουν χαλασμένα λαμπάκια.

Τα χαλασμένα  λαμπιόνια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, δε πετιούνται  στα σκουπίδια, αλλά εναποτίθενται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.

Τα φωτιστικά τοποθετούνται  στους εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να μπορούν οι καταναλωτές  να  δουν τις  τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή  την υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει  στις επαφές. Δεν αφήνονται ποτέ  τα λαμπάκια να ακουμπούν  σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως είναι  χαρτιά και τα  υφάσματα κ.α.

Θα πρέπει να  προσέξουν ιδιαίτερα  τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, που μοιάζουν με φρούτα και τρόφιμα. Τα παιδιά μπορεί να τα θεωρήσουν πραγματικά τρόφιμα, να τα βάλουν  στο στόμα και να θέσουν  σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους. Κανονικά απαγορεύεται να κυκλοφορούν τέτοια προϊόντα στην αγορά. Όμως, επειδή πολλά μπορούν να συμβούν, δεν θα πρέπει οι καταναλωτές  ν’ αγοράσουν στολίδια, που μοιάζουν με τρόφιμα.

Να προσέξουν  στα σπρέι διακόσμησης και να  ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες χρήσης.

 Για την ασφάλεια του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα  πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Θα  πρέπει να στηρίζεται γερά. Να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι μένουν  μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφευχθούν ανατροπές ή τραυματισμοί  θα πρέπει  να κοπούν  τα χαμηλότερα κλαδιά ή να  στερεωθούν στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο  με πετονιά.

Το φυσικό δέντρο δεν  θα πρέπει να είναι ξεραμένο και να διατηρείται  υγρό με συχνό πότισμα.

Το τεχνητό δέντρο  θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

Τα παιδιά δε θα  πρέπει ποτέ να αφεθούν να παίζουν  χωρίς επιτήρηση  κάτω από το δέντρο. Αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια θα πρέπει να μην είναι προσεγγίσιμα  από τα παιδιά.

 Για τα κεριά

Τα κεριά  θα πρέπει  πάντα να είναι τοποθετημένα  σε σταθερές βάσεις (όχι πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά) και να βρίσκονται  σε απόσταση από τις  κουρτίνες.

Δεν  αφήνονται ποτέ  αναμμένα τα κεριά κατά τη διάρκεια της απουσίας από το σπίτι.

Δεν ανάβονται  κεριά σε χώρους, που μπορεί να υπάρξει ένα ρεύμα του αέρα.

Δεν  τοποθετούνται τα κεριά  κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες.

Ποτέ  δε χρησιμοποιούνται αναμμένα κεριά, για να διακοσμηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Κάθε αναμμένο κερί  θα πρέπει να είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου  δέντρου.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

nineteen − 1 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.