Συμβουλές προς τους φοιτητές για την ενοικίαση στέγης
14:01:38,08/30/2018

Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε ενοικιαστής για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα το επιβαρύνουν
Συμβουλές προς τους φοιτητές για την ενοικίαση στέγης δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε πόλη λειτουργούν μεσιτικά γραφεία ή σχετικές ιστοσελίδες, ενώ αναρτώνται ή δημοσιεύονται αγγελίες,ενοικιαστήρια κι ανακοινώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες θα πρέπει να κοιτάξουν πρώτα στις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουν τις δημοσιευμένες μικρές αγγελίες, να δουν τους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούν μεσιτικά γραφεία και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για την ενοικίαση στέγης θα πρέπει, όμως, οι ενδιαφερόμενοι – ενδιαφερόμενες να προσέξουν τα εξής:
- Τα σπίτια , που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε συγκριτικά με αυτά των περιφερειακών περιοχών ή συνοικιών.
- Πάντοτε να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και το τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- Εντός του σπιτιού να πραγματοποιήσουν καλό έλεγχο , προκειμένου να διαπιστώσουν τις πιθανές βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη ή στην ιδιοκτήτρια, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσει η κατοίκηση.
- Να προσέξουν πολύ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού και θα πρέπει να ξέρουν ότι:
1) Στις μισθώσεις κατοικιών διαμορφώνεται ελεύθερα το ύψος του μισθώματος , ενώ δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
2) Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
3) Εάν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υφίσταται συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, τότε το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως, κατά 75% επί του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.
4) Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό και χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο, όταν μετά από την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία κι ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
5) Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά από την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6) Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής.
7) Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
8) Ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια δεν αποδέχεται και δεν υπογράφει όρους, που δεν κατανοεί ή με τους οποίους δε συμφωνεί απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια μέχρι και τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφει ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια.
9) Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση προς τον ενοικιαστή να παραδώσει την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση, που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί κατάλληλα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
10) Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
11) Ο ιδιοκτήτης αποδίδει προς τον ενοικιαστή ή την ενοικιάστρια και τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός – αυτή έκανε στο ακίνητο.
12) Ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
13) Έτσι, μπορεί ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια να διεκδικήσει : α) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνε με δικά του, έξοδα τις απαραίτητες επισκευές, στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο προς κατοίκηση.
β)Ν’ αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει με δικά του, έξοδα τις βλάβες που θα προκληθούν στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης χρήσης εκ μέρους των ενοικιαστών. Σημειωτέον ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που προκάλεσαν οι ενοικιαστές λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
14) Μετά από τη συμφωνία υπογράφει ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια το γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτεί να του δοθεί θεωρημένο αντίγραφο από την εφορία. Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια τυχόν προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών, διότι καθίσταται συνένοχος – συνένοχη στην περίπτωση φοροδιαφυγής του ιδιοκτήτη.
15) Οι ενοικιαστές οφείλουν να επιδείξουμε συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων (= ενοικίων), την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
16) Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
17) Ο ενοικιαστής ή και η ενοικιάστρια κατά τη λήξη της μίσθωσης υποχρεούται να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση, που την παρέλαβε.
18) Από την 1η Ιανουαρίου 2008 έχει καταργηθεί το χαρτόσημο για τις κατοικίες.
19) Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ή και η ενδιαφερόμενη απευθυνθούν σε μεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να προσέξουν ,εάν λειτουργεί νόμιμα. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό και ο ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη ρωτά ποια είναι η αμοιβή του. Καταβάλλει, δε, την αμοιβή, μόνον ενοικιάσει ο ίδιος ή και η ίδια το προτεινόμενο σπίτι. Επίσης, πληρώνει το μεσίτη ή τη μεσίτρια, αφού έχει υπογραφεί το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.
20) Η επίσκεψη κι ο έλεγχος της υποψήφιας στέγης γίνεται πάντοτε την ημέρα.
21) Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε ενοικιαστής για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, τα οποία θα το επιβαρύνουν, καθώς και δε συμπεριλαμβάνονται στο ενοίκιο.
©Typologos.com 2018