Η συγγραφή, η δημοσιογραφία και η δημιουργία

Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου – συγγραφέα

18:20:32,03/02/2019

Νέος συγγραφέας- Φωτογραφία: Εικόνα του OpenClipart-Vectors στο Pixabay

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκος Μόσχοβος γράφει για τη σχέση της συγγραφής, της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας. Φωτογραφία: Εικόνα του OpenClipart-Vectors στο Pixabay

Πολύ σπουδαίο πράγμα είναι το να γράφεις γενικά, αλλά και πολύ περισσότερο το  να μπορέσεις να  εκδώσεις τουλάχιστον ένα βιβλίο.  Η συγγραφή μοιάζει με τη γέννηση και κατά μια έννοια  «δημιουργεί ένα παιδί», το οποίο θα πρέπει να το φροντίσεις, καθώς και να το μεγαλώσεις. Κι αυτό δεν  τελειώνει ποτέ.

Δεν χρειάζονται ποτέ βιαστικές ή ευκαιριακές κινήσεις για το πως θα δώσεις ύστερα ένα κείμενο (οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό) σε κοινή θέα στους αναγνώστες. Το γράψιμο για κάθε είδους έργο (ποίημα, κινηματογραφικό σενάριο, θεατρικό, διήγημα και μυθιστόρημα)  αποτελεί μια αέναη άσκηση – διαδικασία, η οποία διαρκεί μέχρι και το τέλος της ανθρώπινης ζωής.

Για κάθε συγγραφέα αποτελεί το γράψιμο τη  διαρκή «μάχη» ν’ «αγγίξει» την τελειότητα. Μάστορας του γραπτού λόγου θεωρείται όποιος ή όποια ασκείται συνεχώς επάνω στα κείμενα.  Το να εκδώσει, όμως,κανείς ένα βιβλίο ή και να μην παρουσιάσει καν το σύνολο του έργου του, αποτελεί ένα άλλο  ζήτημα,που εφάπτεται των κοινωνικών περιστάσεων, τις οποίες ζει ο έκαστος δημιουργός. Αποτελεί, δε, άλλο θέμα και το κατά πόσο ένας ή μια δημιουργός θέλει να δεχθεί ή έχει την ευκαιρία να λάβει υποστηρικτικές κι βοηθητικές  ενέργειες από τρίτα πρόσωπα (πολιτικούς – επιχειρηματικούς κύκλους ή ανθρώπους  του κοντινού – ευρύτερου περιβάλλοντος).

Το να έχει γράψει κανείς ένα βιβλίο δεν τον κάνει αυτόματα και συγγραφέα. Τον κάνει η διαρκή προσπάθεια και το γεγονός αν μπόρεσε να «αγγίξει» τις ψυχές κάποιων εκ των συνανθρώπων του.

Συγγραφέας δε γίνεσαι  ούτε με τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε αν έχεις πάρει βραβεία και πόσα ή μήτε με τον αριθμό των έργων σου, που έχουν ανεβεί ή αν έχει πραγματοποιηθεί παρουσίαση και  από ποιους. Η ζωή θα κρίνει το πότε κι αν θα το «φωτίσει».

Συγγραφέας γίνεσαι με το να γράφεις καθημερινά. Γίνεσαι με το  να δέχεσαι να μαθαίνεις πάντοτε καινούργια πράγματα (ακόμα και σε τεχνικά γραμματολογικά ζητήματα, ακόμη κι αν νομίζεις πως τα ξέρεις). Με λίγα λόγια να μην κάνεις τον πολύξερο.

Για τη συγγραφή ενός καλού έργου χρειάζεται πάντοτε να έχει προηγηθεί  και  μια ενδελεχής έρευνα, γιατί δεν αρκεί μόνον  η έμπνευση ή το ταλέντο για να παρουσιάσεις αξιόπιστα μια ιστορία.

Η έρευνα για τη συγγραφή έργων της γραπτής διανόησης καθίσταται  απαραίτητη,  ώστε η κάθε εξιστόρηση να «δέσει» με τα πραγματικά ή τα μέχρι και στιγμής υφιστάμενα στοιχεία, που αφορούν στο  ιστορικό – κοινωνικό παρελθόν  ή παρόν, καθώς και στις  μελλοντικές προοπτικές της επιστήμης ή της τεχνολογικής εξέλιξης.

Συνάμα, αποτελεί η έρευνα και το κοινό στοιχείο, με το οποίο συνδέονται η συγγραφή με τη δημοσιογραφία, αλλά στη δεύτερη αφορά η ερευνητική προσπάθεια στην ανακάλυψη όλων εκείνων των στοιχείων, που θα απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα του ρεπορτάζ ή θα στηρίξουν την άποψη –  έκφραση γνώμης στην αρθρογραφία.

Μάλιστα, στη δημοσιογραφία γίνεσαι πάντοτε καλύτερος ή καλύτερη με το να γράφεις συνέχεια, ιδιαίτερα στον τομέα της αρθρογραφίας και ποτέ μη θεωρήσεις ότι τα ξέρεις όλα ή να μη νομίσεις πως γνωρίζεις τα πάντα λόγω της προσωπικής κοσμοθεωρίας. Δε Θα πρέπει να θεωρείς ποτέ ότι κατέχεις τη μία κι απόλυτη αλήθεια.

Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε τομέα της δημιουργικής έκφρασης του ανθρώπου, δηλαδή χρειάζεται πρώτα να γίνει έρευνα, ύστερα να συγκροτηθεί το  σχέδιο και να ακολουθήσει η  δράση.

Αν θα πετύχει ένα γραπτό  έργο ή  άλλο δημιούργημα δεν εξαρτάται μόνον από εσένα, αλλά και από τις κοινωνικές ή άλλες συνθήκες, που επικρατούν στο κοντινό – ευρύτερο  περιβάλλον. Δε θα πρέπει, όμως,  να παρατήσεις ποτέ την προσπάθεια το να γίνεις καλύτερος – καλύτερη γράφοντας συνέχεια.

Άλλωστε, τα φώτα της δημοσιότητας πάντοτε είναι προσωρινά, ενώ τα «γραπτά μένουν»  κι ανακαλύπτονται πάντοτε από τους αναγνώστες του μέλλοντος. Γι’ αυτό γράφε, ζώντας ταυτόχρονα την κάθε στιγμή και ποτέ μη γυρίσεις πίσω….

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.