Σχεδιασμοί πριν από την Υλοποίηση – ομαδική έκθεση 26 Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών στη Ρόδο

20:40:24,07/26/2019
Αφίσα-Σχεδιασμοί πριν από την υλοποίηση

Η κεντρική ιδέα της πρότασης αυτής της έκθεσης είναι ότι το έργο δεν είναι απλά μια κατάληξη, -το έργο, αρχίζει πριν από το έργο

«Σχεδιασμοί πριν από την υλοποίηση, Θεσσαλονίκη-Ρόδος, Γέφυρες Πολιτισμού».

Αυτός είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης 26 Θεσσαλονικέων εικαστικών καλλιτεχνών , που τελεί υπό την αιγίδα – χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η οποία εγκαινιάζεται στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 3 Αυγούστου 2019 στο Κατάλυμα της Γαλλίας, στην οδό Ιπποτών, στη Ρόδο, όπου θα διαρκέσει έως και τις 27 του ίδιου μηνός.

Στην  έκθεση παρουσιάζονται έργα δημιουργούν εργάζονται και ζουν στη Θεσσαλονίκη ως μια πρώτη γνωριμία και προσέγγιση της πολυμορφίας και της δημιουργικότητας της «νύμφης του Θερμαϊκού».

Αφορά, δε, προκαταρκτικές μελέτες των καλλιτεχνών πριν από την υλοποίηση της εργασίας τους, ως ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κατασκευών, εγκαταστάσεων, βίντεο, performance  και άλλων εκφράσεων.

Tα εκθέματα  θα «φιλοξενούν» στο Κατάλυμα της Γαλλίας και θα τύχουν υποδομής από την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκη Μοσχή-Gauguet.

Την πρωτοβουλία να προτείνει αυτή την έκθεση είχε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Εταιρείας των Ελλήνων Κριτικών Τέχνης  (AICA Ελλάς) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.) Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κι  ανέλαβε την οργάνωση, καθώς  και την επιμέλεια.

«Πίσω από όλα αυτά είναι κάτι περισσότερο στις σκέψεις μου, είναι ο βορράς και ο νότος, ο πολιτισμός τους και η επικοινωνία τους, οι άνθρωποι που ζουν εδώ και εκεί. Η κεντρική ιδέα της πρότασης αυτής της έκθεσης είναι ότι το έργο δεν είναι απλά μια κατάληξη, -το έργο, αρχίζει πριν από το έργο. Οι θεωρητικοί έχουμε την ανάγκη να αναλύουμε, ο καλλιτέχνης έχει την ανάγκη να συνθέτει», γράφει ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Εταιρείας των Ελλήνων Κριτικών Τέχνης  (AICA Ελλάς) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ.) Εμμανουήλ Μαυρομμάτης στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης

 «Σκέπτομαι ότι θα μπορούσαμε να δούμε αυτή την έκθεση σαν μια γιορτή σκέψεων που εκφράζονται με οποιοδήποτε τρόπο, όποιος και να είναι αυτός -ενδιαφέρουν οι σκέψεις που αναγγέλλονται.

Οι περισσότεροι της έκθεσης γνωριζόμαστε από πολλά χρόνια και αυτή είναι μια κοινότητα ανθρώπων,  την οποία συνδέει η φαντασία -είναι το κίνητρο της δημιουργίας. Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο κοινός τόπος που τα συνδέει όλα, και τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο και όλους εμάς, είναι το Κατάλυμα της Γαλλίας που φιλοξενεί την έκθεση χάρη στην πρωτοβουλία της Eπίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή-Gauguet. Η γαλλική φιλοξενία είναι παράδοση, το ίδιο είναι παράδοση και η ιστορική παρουσία της Γαλλίας στην Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομμάτης.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος από την πνευματική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης  δεν ήταν αρκετά γνωστό στην Ελλάδα – και αυτή είναι η μοίρα κάθε περιφέρειας –  και ότι συνέβαλλε στη γνωριμία του ιστορικού της,  μεταπολεμικού εικαστικού πλούτου, η δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο τις αρχές της δεκαετίας 1980.

Ήρθαν και δίδαξαν σημαντικοί καθηγητές, αποφοίτησαν έως τώρα περισσότεροι από δύο χιλιάδες νέοι καλλιτέχνες και αυτό κινητοποίησε το ενδιαφέρον της κριτικής, των συλλεκτών, των Αιθουσών Τέχνης -εν γένει αυτού που ονομάζουμε, κόσμο της τέχνης.

Το έργο ήταν η πρωτοβουλία μιας ιστορικής προσωπικότητας της Θεσσαλονίκης και της νεότερης Ελλάδας, του καθηγητή Δημήτρη Φατούρου που ως Πρύτανης τότε, δημιούργησε τη Σχολή και αργότερα, ως Πρόεδρος του νεοσύστατου στη Θεσσαλονίκη Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία και τις δομές του διάσημου αυτού θεσμού της Μακεδονίας.

Το Μουσείο στεγάζει ένα μεγάλο μέρος της μοναδικής στον κόσμο Συλλογής Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του εικοστού αιώνα και ίδρυσε εξαρχής το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του οποίου η δράση στην περιοχή της γνωριμίας των νεότερων καλλιτεχνών, είναι παραδειγματική», εξηγεί ο κ. Μαυρομμάτης.

Με έργα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Κώστας Βαρώτσος, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του  Α.Π.Θ.

Βασίλης Βασιλακάκης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Μανόλης Γιανναδάκης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Δημήτρης Ζουρούδης αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής  Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Κυριάκος Κατζουράκης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής  Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Γιώργος Κατσάγγελος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Αλεξάνδρα Κατσιάνη, εικαστική καλλιτέχνιδα

Στέλιος Κουπέγκος, καθηγητής της Σχολής  Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Εύη Κυρμακίδου, εικαστική καλλιτέχνιδα

Γιάννης Μαβίδης, εικαστικός καλλιτέχνης

Τέτα Μακρή, ομότιμη καθηγήτρια  της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Δημήτρης Ξόνογλου, αναπληρωτής καθηγητής της  Πολυτεχνικής  Σχολής του  Α.Π.Θ.

Θανάσης Πάλλας, αναπληρωτής καθηγητής  της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Σταύρος Παναγιωτάκης, Ε.Ε.Π.  της Σχολής  Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Ζήσης Παπαζαχαρίου, εικαστικός καλλιτέχνης

Άρης Προδρομίδης, καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του  Α.Π.Θ.

Αγγελική Σιάμου, εικαστική καλλιτέχνιδα

Στέλιος Σκούλος, εικαστικός καλλιτέχνης

Δημήτρης Ταντανόζης, εικαστικός καλλιτέχνης

Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών  του  Α.Π.Θ.

Γιώργος Τσάρας, καθηγητής της της Σχολής Καλών Τεχνών  του Α.Π.Θ.

Δημήτρης Φράγκος, καθηγητής της Πολυτεχνικής  Σχολής του Α.Π.Θ.

Γιάννης Φωκάς, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών  του Α.Π.Θ.

Θανάσης Χονδρός, εικαστικός καλλιτέχνης

Έλλη Χρυσίδου, εικαστική καλλιτέχνιδα

Λάμπρος Ψυρράκης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του  Α.Π.Θ.

Για την έκθεση θα κυκλοφορήσει ειδικός – δίγλωσσος Κκτάλογος με τα έργα των καλλιτεχνών τον οποίο προλογίζουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο εντεταλμένος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου –  σύμβουλος Πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστος Διακογεωργίου και ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Μαυρομμάτης,  ο οποίος τον επιμελήθηκε.

Η έκθεση  θα  διαρκέσει από τις 3  έως και τις 27 Αυγούστου 2019  και θα «φιλοξενηθεί» στο Κατάλυμα της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.  Η είσοδος  είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα εκθέματα μπορεί να δει καθημερινά το κοινό κατά τις ώρες 10 το πρωί –  2 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα – 9 το βράδυ.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.