Την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό μηχανικής κατέκτησε η Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του Α.Π.Θ.

0
63

Την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό μηχανικής  κατέκτησε η Oμάδα Μηχανικής S.V.A.M. του Α.Π.Θ.

17:01:53,05/16/2018
(Από αριστερά προς δεξιά) Αναστάσιος-Μάρκος Παυλίδης, Αναστασία Παυλίδου, Βασίλειος Σιδέρης και Στέργιος Μπατακόιας

Την πρώτη θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Μηχανικής, που αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού EBEC (European BEST Engineering Competition), κατέκτησε η Ομάδα Μηχανικής S.V.A.M. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) κατασκευάζοντας ένα αυτόματο πωλητή. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Άνω Φοιτητική Λέσχη του  Α.ΠΘ από τις 4 έως και  τις 7 Μαΐου 2018.

Η ομάδα αποτελείται από τους Στέργιο Μπατακόια, Βασίλειο Σιδέρη,  Αναστάσιο-Μάρκο Παυλίδη (τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών) και την Αναστασία Παυλίδου (τεταρτοετή φοιτήτρια  του Τμήματος  Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Οι φοιτητές, που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Team Design, κλήθηκαν να επιλύσουν ένα τεχνικό πρόβλημα με τη δημιουργία μιας κατασκευής από απλά υλικά μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, κατάφεραν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν με επιτυχία ένα μηχανισμό, που αποτελούνταν από δύο μέρη,  σε μόλις 16 ώρες!

Το πρώτο μέρος της κατασκευής  ήταν ένας αυτόματος πωλητής (vending machine), ο οποίος λειτουργούσε μόνο με 50λεπτα. Σε περίπτωση,  που ο χρήστης έριχνε άλλο κέρμα, τότε αυτό επιστρεφόταν πίσω. Ο μηχανισμός έπρεπε να λειτουργεί επαναλαμβανόμενα χωρίς να παρεμβαίνει ο χρήστης.

Στο δεύτερο μέρος της κατασκευής  με την είσοδο 50λεπτου θα έπρεπε ένας βόλος να ελευθερωθεί από τον αυτόματο πωλητή και να ακολουθήσει μια διαδρομή τύπου «roller coaster». Ύστερα, από μια περίπλοκη διαδρομή και  κατά την έξοδο θα έπρεπε o βόλος να πραγματοποιήσει ένα άλμα, το βεληνεκές του οποίου θα καταγραφόταν.

Η στιβαρότητα της κατασκευής   και η ορθή διαχείριση των διαθέσιμων υλικών προσμετρήθηκαν θετικά στην εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας της ομάδας.

«Η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων στην πράξη ήταν ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στο  διαγωνισμό. Η καλή συνεργασία, ο καταμερισμός της εργασίας που υπήρξε εντός της ομάδας, καθώς και οι γνώσεις μας,  σε βασικές αρχές της Μηχανικής συνετέλεσαν στην τελική διάκριση και κατάκτηση της πρώτης θέσης  στο τοπικό (11/12/17-13/12/17)   και στο εθνικό επίπεδο (4/5/18-7/5/18) του διαγωνισμού», εξήγησε ο Βασίλης Σιδέρης και πρόσθεσε ότι η ομάδα ονομάστηκε S.VA.M. από τα αρχικά των ονομάτων τους.

Σχετικά με  το διαγωνισμό

H κατασκευή των τεσσάρων φοιτητών του Α.Π.Θ.

Το BEST (Board οf European Students of Technology) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη πολιτικός, φοιτητικός εθελοντικός οργανισμός. Από το 1989 προσφέρει ευκαιρίες για επικοινωνία, συνεργασία και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ  των φοιτητών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 Δραστηριοποιείται μέσω 95 τοπικών ομάδων BEST σε 34 χώρες, οι οποίες δημιουργούν ένα αναπτυσσόμενο- άριστα οργανωμένο- ισχυρό- νεανικό και καινοτόμο δίκτυο φοιτητών. Με περισσότερα από 3.400 μέλη να απασχολούνται σε καθημερινή βάση πανευρωπαϊκά με την ανάπτυξη των υπηρεσιών του BEST και μέσω εκδηλώσεων απευθύνεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο φοιτητές.

Το  BEST οργανώνει  μια σειρά από σεμινάρια, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις, παρέχοντας έτσι συμπληρωματική εκπαίδευση  προς τους φοιτητές.

Από την άλλη πλευρά, το EBEC (European BEST Engineering Competition) είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός μηχανικών, που  διοργανώνεται σε 32 χώρες,. Συμμετέχουν 85 εκπαιδευτικά ιδρύματα και συγκεντρώνει επάνω από 6.500 συμμετοχές.

O διαγωνισμός διεξάγεται σε τρία επίπεδα (τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό), με ομάδες των τεσσάρων ατόμων, και έχει δύο κατηγορίες, το Team Design και το Case Study. Οι νικήτριες ομάδες κάθε τοπικού γύρου προκρίνονται στον εθνικό, όπου διεκδικούν μια θέση για τον τελικό γύρο του διαγωνισμού.

Φέτος,  ο διαγωνισμός διοργανώθηκε σε δύο επίπεδα, τοπικό και εθνικό (EBEC Challenge). Οι νικήτριες ομάδες των τοπικών γύρων της Ελλάδας ήταν από την Αθήνα, την Πάτρα , τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.).

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

three × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.