Στο δρόμο της κατασκευής αληθινής ολογραφικής ταινίας βρίσκονται οι Ιάπωνες!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
01:24:22,09/01/2020

Για τη δημιουργία μιας ολογραφικής ταινίας διάρκειας, έξι λεπτών θα χρειαστούν επάνω από 800 ώρες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές!Φωτογραφία από Prettysleepy από το Pixabay
Στο δρόμο της κατασκευής μίας αληθινής ολογραφικής ταινίας βρίσκονται οι Ιάπωνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο (TUAT)!
Ναι, σαν εκείνες τις ολογραφικές σκηνές, που πρόβαλε το R2D2 με την πριγκίπισσα Leia στο θρυλικό φιλμ « Star Wars: A New Hope». Αυτές οι ολογραφικές ταινίες βρισκόταν στη χώρα της επιστημονικής φαντασίας για τους περισσότερους από εμάς, αλλά τα ολογράμματα μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός γραμματοσήμου, ώστε να ενσωματωθούν στα διαβατήρια ή στις πιστωτικές κάρτες.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν υλικά τύπου «metasurface», τα οποία μπορούν να χειριστούν το φως με τρόπους,που δε δύναται τα φυσικά υλικά να το κάνουν. Τώρα οι ερευνητές της χώρας της Άπω Ανατολής πιστεύουν ότι έχουν δει τελικά «το φως στο τέλος του τούνελ» για τη δημιουργία πραγματικών ολογραφικών ταινιών!
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο (TUAT) στις 3 Αυγούστου 2020 στο Optics Express .
Υπόψη ότι τα στατικά ολογράμματα «βρίσκονται» ήδη στα χρήματα, στις πιστωτικές κάρτες και στα διαβατήρια.
Αυτά τα «ολογράμματα ανάγλυφης επιφάνειας» είναι σφραγισμένα σε πλαστικό με παρόμοιο τρόπο μ’ εκείνον της ανάγλυφης εγγραφής βινυλίου.
Μπορούν, δε, να είναι χρήσιμα ως μια συσκευή ασφαλείας ή να κάνουν το χαρτί περιτυλίγματος να αναβοσβήνει, αλλά είναι γνωστά για τη χαμηλή ποιότητα της εικόνας και την περιορισμένη γωνία θέασης. Μέσα στον 21ο αιώνα δεν έχουμε δει ακόμη να αναπτύσσονται οι αληθινές ολογραφικές ταινίες σαν την προβολή του R2D2 με την πριγκίπισσα Leia στο φιλμ «Star Wars: A New Hope», αν κι είναι «παρούσες» στη λαϊκή κουλτούρα.
Ακόμα και τα «ολογράμματα» των pop stars, που είναι όλο και πιο κοινά θεάματα στις συναυλίες δεν αποτελούν αληθινές ολογραφίες.
Απλά, αποτελούν την ενημερωμένη έκδοση ενός πολύ παλαιού θεατρικού κόλπου που εξαπατά το μάτι με τους καθρέφτες και το φως
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο έχουν δείξει ήδη μια γνήσια ολογραφική ταινία, της οποίας εμπνέεται η ιδέα από τη διαδοχική αναπαραγωγή των πρώτων κινηματογραφικών προβολέων του 19ου αιώνα.Η απόδειξη της αντίληψης εξαρτάται από ένα λεπτό υμενικό υλικό πάχους μόλις νανομέτρων, του οποίου η μικρή δομή είναι τεχνητά κατασκευασμένη με τρόπο, που παρέχει χαρακτηριστικά, όπως είναι ο έξυπνος χειρισμός του φωτός, ο οποίος δεν απαντάται στα φυσικά υλικά.
Τα υλικά τύπου metasurfaces περιλαμβάνουν πολύ μικροσκοπικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε κλίμακες μικρότερες από το μήκος κύματος του φωτός.
To σχήμα,η ιδιαίτερη διάταξη και η χημική σύνθεσή τους, είναι αυτά που επιτρέπουν στις μετα-επιφάνειες να αλλάξουν τη διαδρομή του φωτός!
Οι ερευνητές «εκτύπωσαν»¨μια σειρά από 48 ορθογώνια πλαίσια μιας μετά-επιφάνειας κατασκευασμένα κυρίως από χρυσό και η οποία διαθλά το φως του λέιζερ, που έλαμψε σε αυτό.Μάλιστα, η σειρά αυτή παρήγαγε μια αληθινή ολογραφική τρισδιάστατη εικόνα, που εμφανίζεται στον αέρα (όπως ακριβώς συνέβη με την πριγκίπισσα Leia) , με δυνατότητα προβολής από τις περισσότερες οπτικές γωνίες του δωματίου.
Καθένα από τα πλαίσια της μετά-επιφάνειας είναι ελαφρώς διαφορετικό και χρησιμοποιεί 48 εικόνες της Γης που περιστρέφεται. Η ολογραφική ταινία αναπαράχθηκε με διαδοχική ανακατασκευή κάθε καρέ με ρυθμό 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για το ρυθμό των καρέ που χρησιμοποιείται στις περισσότερες «ζωντανές» τηλεοράσεις.
“Χρησιμοποιούμε ένα λέιζερ ηλίου-νέον ως πηγή φωτός, το οποίο παράγει μια κοκκινωπή ολογραφική εικόνα. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί αυτό για να παράγει τελικά πλήρες χρώμα. Και θέλουμε να είναι ορατή από οποιαδήποτε γωνία: Να είναι μια τρισδιάστατη προβολή «ολόκληρου ημισφαιρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Kentaro Iwami, ένας από τους μηχανικούς που ανέπτυξε το σύστημα.
Για την προσπάθεια αυτή χρειάστηκε να λειτουργήσει ένας εκτυπωτής λιθογραφίας δέσμης ηλεκτρονίων επί 6,5 ώρες για να σχεδιάσει τα 48 καρέ και να δημιουργήσει μια εξαιρετικά σύντομη ταινία που εκτελείται σε βρόχο! Για τη δημιουργία μιας ολογραφικής ταινίας διάρκειας, έξι λεπτών θα χρειαστούν επάνω από 800 ώρες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές!
©Typologos.com 2020