Στην Κομισιόν η στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής

Ερώτηση της ευρωβουλευτή

Μαρίας Σπυράκη

Επίτροπος Γεωργίας:

Υψηλή απορρόφηση στα κονδύλια

για ζημιές στους καλλιεργητές ελιάς

jpeg-optimizer-stin-komision-i-stirixksi-ton-elaioparagogon-tis-Chalkidikis

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη ζητά τη στήριξη της Κομισιόν με επιπλέον κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε τον Αύγουστο του 2022 τις καλλιέργειες τους.Φωτογραφία από Marco Centenaro από το Pixabay 

«Στο 61,13% έφτασε η απορρόφηση των κονδυλίων μέχρι και τα τέλη Μαΐου 2022 για το ελληνικό  πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2022,  που απευθύνεται -μεταξύ άλλων- σε καλλιεργητές της ελιάς και αποκατάσταση για ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές» δηλώνει ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής

ζητά τη στήριξη της Κομισιόν 

Η ευρωβουλευτής ζητά τη στήριξη της Κομισιόν με επιπλέον κονδύλια για τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε τον Αύγουστο του 2022 τις καλλιέργειες τους.

Η απάντηση

του Επιτρόπου Γεωργίας

Ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην απάντηση που έδωσε στην κ. Σπυράκη, τόνισε ότι η «Η Ελλάδα χορήγησε πρόσθετη στήριξη ύψους 94,3 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του ελαιόλαδου χρησιμοποιώντας το μέτρο αυτό στο ΠΑΑ και η δημοσιονομική εκτέλεση ανέρχεται στο 100 %».

Μεγάλη η ζημιά

για τους ελαιοπαραγωγούς

Η ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν μεγάλη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους αγρότες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με την αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Η ενίσχυση με επιπλέον κονδύλια καθίσταται αναγκαία για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών της Χαλκιδικής που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν της ελιάς.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη

Οικονομική ζημία

ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ

Στην ερώτηση αναφέρεται από την κ. Σπυράκη ότι η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Αύγουστο του 2022 τον κάμπο της Ορμύλιας Χαλκιδικής, επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή της πράσινης ελιάς.Πιο συγκεκριμένα, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή, έπληξε ανεπανόρθωτα το 95% των καλλιεργειών της βρώσιμης ελιάς με οικονομική ζημιά που υπολογίζεται στα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η κ.Σπυράκη ζήτησε να πληροφορηθεί για τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν, το ποσοστό της απορρόφησης τους και για τη δυνατότητα διάθεσης των επιπλέον κονδυλίων για τη στήριξη του κλάδου για τις ζημιές, οι οποίες ανέκυψαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Η επισήμανση

του επιτρόπου Γεωργίας

«Η Ελλάδα αποζημιώνει -επίσης -τους γεωργούς για φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τις κρατικές ενισχύσεις», επισήμανε ο επίτροπος Γεωργίας.

©Typologos.com 2022