Στέλιος Πετράκης – An ARTist a month!

14:59:28,02/05/2019

Στέλιος Πετράκης- Ο καλλιτέχνης του μήνα απο την Καλλιτεχνική Ένωση Ulysses.Φωτογραφία: Καλλλιτεχνική Ένωση Ulysses

Στα πλαίσια της δράσης «An ARTist a month»  της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses προς ανάδειξη προσώπων και ταλέντων έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον οργανοποιό και μουσικό Στέλιο Πετράκη.

Ο Στέλιος Πετράκης μας υποδέχτηκε στο χώρο του, στη Κρήτη, όπου συστεγάζεται το εργαστήριο μουσικών οργάνων με το στούντιο του. Μια ταμπέλα με το έμβλημα της λύρας μας καλωσόρισε στην είσοδο κι ευθύς αμέσως σπεύσαμε να ανακαλύψουμε τον χώρο, να μάθουμε ιστορίες και να τις αποτυπώσουμε στο φωτογραφικό φακό μας, καθώς και στο χαρτί.

Αν και δεν είχε εκφράσει καμία επιθυμία να μάθει κάποιο όργανο, από  πολύ μικρός έρχεται σε επαφή με τη μουσική.  Ο πατέρας του, ήταν κάποτε δήμαρχος της πόλης της Σητείας και θέλοντας να ενθαρρύνει τους συμπολίτες του,  να στείλουν τα παιδιά τους, στη σχολή λύρας που μόλις είχε λειτουργήσει, έστειλε πρώτος αυτός τα παιδιά του. Και κάπως έτσι άρχισε η μουσική του ,σταδιοδρομία, που έμελλε σήμερα να μετράει δισκογραφίες, περιοδείες, βραβεία, καθώς και διακρίσεις.

Αργότερα στην ηλικία των 18  ετών σπούδασε Νομική. Τον κέρδισε, όμως, η κατασκευή μουσικών οργάνων και πλάι στον Παύλο Ερευνίδη έμαθε την χρήση εργαλείων και «να εμπιστεύεται το χέρι του», όπως μας λέει.

Όταν αναρωτηθήκαμε ποια  είναι η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός οργάνου, η απάντηση ήρθε να μας εκπλήξει. «Συνήθως η νέα ιδέα έρχεται από  ένα πρόβλημα»,  μας αποκαλύπτει,  «και οι λόγοι για ένα νέο όργανο είναι σίγουρα καλλιτεχνικοί».

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Στέλιος Πετράκης είναι ο κύριος κατασκευαστής της λύρας με συμπαθητικές χορδές, μιας καινοτόμου ιδέας  του μουσικού και δασκάλου του,  Ross Daily, την οποία χρησιμοποιούν πολλοί μουσικοί της νέας γενιάς για να συνθέσουν, καθώς  και να ηχογραφήσουν τη μουσική τους.

Η ευκόσμως περιεκτική του, δήλωση εμπεριέχει όλη ετούτη την ευφορία ιδεών και μαεστρίας που ο ίδιος κατέχει, «Η ηθική μου,  ανταμοιβή είναι ο κάθε πελάτης να πιστεύει πως το μουσικό όργανο που του έφτιαξα είναι μοναδικό για τον ίδιο – να νιώθει πως έχει ταυτιστεί».

Στέλιος Πετράκης- Ulysses's Cultural Route in Crete 2018

Στέλιος Πετράκης: «Η ηθική μου, ανταμοιβή είναι ο κάθε πελάτης να πιστεύει πως το μουσικό όργανο που του έφτιαξα είναι μοναδικό για τον ίδιο – να νιώθει πως έχει ταυτιστεί». Φωτογραφία: Ulysses’s Cultural Route in Crete 2018

 Συζητώντας για τις δυσκολίες της εποχής συμφωνήσαμε πως οι δυσκολίες αυτές έγκεινται στο γεγονός πως το κοινό δεν αγοράζει εύκολα, κατά συνέπεια δεν μπορείς να πουλήσεις και εύκολα.  Όπως και να’ χει – όμως –  η κατηγορία εκείνων που θέλουν το καλύτερο αναμφίβολα ξοδεύει. Ο ίδιος μας αποκαλύπτει πως οι συνάδελφοί του,  κρατάνε το επίπεδο υψηλό. Έτσι είναι η Κρήτη! Δεν υπάρχει ανταγωνισμός , ο κάθε καλλιτέχνης αναγνωρίζει και επαινεί τους άλλους. «Είναι υγιές, στην Κρήτη είμαστε μια γροθιά», προσθέτει.

Το αξιέπαινο ταλέντο του Στέλιου ταξιδεύει ανά  τον κόσμο και συνοδεύει μουσικούς στην Ιαπωνία, στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη με λογιών μουσικά όργανα που φέρουν την υπογραφή του.

Καθώς κυλούσε η διόλου ευπερίγραφη συζήτησή μας, συνοδευόμενη από ένα καφέ περάσαμε  στην παράδοση. Τι είναι παράδοση; Ο Στέλιος Πετράκης μας τόνισε πως η παράδοση δεν είναι κάτι μουσειακό, αλλά ζει! «Ποιος θα διαβάσει σήμερα τον Ερωτόκριτο και δεν θα πάρει πράγματα;»,  μονολογεί. Η παράδοση για τον ίδιο έχει δύναμη , άλλωστε όπως αναφέρει για τους Κρητικούς:  «Κάνουμε κάτι παραδοσιακό χωρίς να το ονομάζουμε παραδοσιακό»,

Περνώντας στο μουσικό κομμάτι θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι  τα συναισθήματα επί της  σκηνής και τι συμβάλλει σε αυτά. Ομολογουμένως,  η άποψη του Στέλιου μας βρίσκει σύμφωνους πως «δεν ανοίγω τη βρύση και τρέχει νερό –  θέλει δουλειά από  πίσω, που δε φαίνεται» και προσθέτει «η συναυλία έχει τελειώσει για μένα τη στιγμή που πέσει η πρώτη νότα».

Όσο για τα συναισθήματα; Ανάμεικτα . Αργότερα μας εξηγεί:  «Μπορεί να ζοριστείς εκεί, που δε το περιμένεις και να έχεις τις καλύτερες στιγμές, επίσης ,εκεί που δεν το περιμένεις – το απροσδόκητο δεν είναι μαθηματικά!».

Όταν ρωτήσαμε ποια  είναι η πηγή έμπνευσης μας δήλωσε πως ενστερνίζεται την άποψη του Μπαχ πως το 95% είναι η δουλειά και το 5% η έμπνευση. Έμπνευση, λέει, είναι όλη η ζωή, η φύση, οι φίλοι, οι έρωτες, οι στεναχώριες προσθέτοντας πως η έμπνευση θέλει απομόνωση.

Τούτη η πολυχώρητη, λοιπόν, συνομιλία προχώρησε στο ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία. Ο Στέλιος Πετράκης παραδεχόμενος την αντίληψη πως η δημοσιότητα έχει ευθύνη, εναπόθεσε την εξής δήλωση:  «Επάνω στη σκηνή, έχει σημασία πως φέρεσαι […] Φροντίζω να μην είμαι απρόσωπος. Θέλω να γνωρίζει ο καθένας με ποιον έχει να κάνει […]Το πιο όμορφο σχόλιο που μου έχουν κάνει είναι όταν κάποιος από  το κοινό είπε : Σ’ ευχαριστώ που μου ανοίγεις πόρτες προς το άγνωστο με τη μουσική σου!».

Στέλιος Πετράκης 2-Ulysses's Cultural Route in Crete 2018

Στέλιος Πετράκης: «Ποιος θα διαβάσει σήμερα τον Ερωτόκριτο και δεν θα πάρει πράγματα;». Φωτογραφία:Ulysses’s Cultural Route in Crete 2018

Θα ομολογήσουμε εδώ πως συμφωνούμε με τη δήλωση του θαυμαστή,η οποία εκφράζει επακριβώς την πολυφανή επιρροή στα πρώτα κιόλας ακούσματα των συνθέσεων του μουσικού. Άλλωστε,  αν δεν υπάρχει αναγνώριση, δεν υπάρχει ισορροπία. Η επιτυχία είναι,  όταν ταυτίζεται το κοινό με τον καλλιτέχνη, γι’ αυτό «στόχευσε σωστά»  κατά τη συμβουλή του Στέλιου.

Κλείσαμε την επίσκεψη μας ρωτώντας για την πολυπολιτισμικότητα και με μια όμορφη εικόνα μείναμε για λίγο να τη συλλογιζόμαστε. «Εμείς εδώ λέμε κάθε χρόνο τα κάλαντα σε κάθε σπίτι, χωρίς να διαλέγουμε, περνάμε απ’  όλους ανεξαρτήτως»

Και ήταν η στιγμή που μας έπαιξε στη λύρα εκείνο το απόσπασμα, ο οποίο εξιστορεί τη  στιγμή που ο περιπλανώμενος Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη, κι έτσι κι εμείς η περιπλανώμενη Ulysses έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι κι αφήσαμε πίσω μας το πολυσπερχές από νότες εργαστήριο!

Η γνώση που περισυλλέξαμε από  το Στέλιο Πετράκη ήτο μια «πολυχορδία»  σαν αυτή της λύρας, που γεμίζει ηχοχρώματα το δωμάτιο νοτίζοντας τη μνήμη με άρωμα Κρήτης!

Πλουτόχθων ο Στέλιος Πετράκης σε δεξιότητες, εμπειρίες και γνώσεις και μείναμε στην επιστροφή να μας συνοδεύει η φράση που δανείστηκε από  το Σωκράτη «μουσικήν ποίει και εργάζου!»

Στέλιο, σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στο project «An ARTist a month»  και την προθυμία σου να μοιραστείς μαζί μας απόψεις, γνώσεις εμπειρίες, σκέψεις σου. Σε θαυμάζουμε για το σθένος να επιτεύξεις τέτοιους στόχους! Θα σου ευχηθούμε κάθε επιτυχία, αέναη έμπνευση σε κάθε σου, σκαλοπάτι προς το όνειρο στη δική σου. Οδύσσεια!

Μετά  τιμής  εκ των διαχειριστών της Καλλιτεχνικής Ένωσης Ulysses

Περισσότερα στοιχεία για το Στέλιο Πετράκη μπορείτε να «αντλήσετε» από τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://www.steliospetrakis.com

https://www.youtube.com/user/stpetrakis

English: 

As part of the  «An ARTist a month» action  for the promotion of arts, we have the honor to host the instrument maker and musician Stelios Petrakis.

Stelios Petrakis welcomed us to his place in Crete, where the musical instrument lab is housed with his music studio. A sign with the emblem of the lyre welcomed us at the entrance and right away we rushed inside to discover the place, learn stories and capture them in our photographic lens as well as on the paper. The knowledge that we collected from Stelios Petrakis was a «polychorde»  like the one of the lyre, which fills the room with the sound of the memories  fragranced by Crete!

Stelios Petrakis rich in skills, experience and knowledge and on our return a phrase of Socrates accompanied us «Make music and work!».

©Typologos.com 2019. Το άρθρο είναι  γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. The article is written in Greek and in English

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.