Σωτήρης Γλυκοφρύδης – «O Τελευταίος Αγαμέμνων»


14:47:12,12/08/2018
Εξώφυλλο "Ο τελευταίος Αγαμέμνων"

Το βιβλίο “Ο Τελευταίος Αγαμέμνων” του Σωτήρη Γλυκοφρύδη αποκαθιστά τη συμβολή της Αρχαίας Σπάρτης στο ιστορικό γίγνεσθαι και καιρός είναι να μάθουμε πολλά γι’ αυτήν

Τη θέση της Αρχαίας Σπάρτης στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας αποκαθιστά ο συγγραφέας  και αρθρογράφος του «Τυπολόγου» Σωτήρης  Γλυκοφρύδης  μέσα από το βιβλίο «Μενοικέα του Κερκυρέως –  Ο τελευταίος Αγαμέμνων – Περί Σπάρτης και του Μεγάλου Βασιλέως Κλεομένη (Α’)» , που μόλις «κυκλοφόρησε» από τις εκδόσεις «24 Γράμματα».

Με μια ανατρεπτική ματιά  μέσα από ένα αρχαίο κείμενο , το οποίο τάχα βρέθηκε πρόσφατα  και  που έγραψε ένας Κερκυραίος είλωτας εξιστορείται  η ζωή και το κοινωνικό  –  πολιτικό σύστημα της Αρχαίας Σπάρτης. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ο αφέντης του είλωτα, ο βασιλέας Κλεομένης Α’ (520 – 489 π.Χ.).

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «παρελαύνουν» η ζωή στη Σπάρτη,  το χάος που επικράτησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, όποτε επικράτησε η τυραννίδα των Πεισιστρατιδών και τη γέννηση της δημοκρατίας από τον Κλεισθένη. Συνάμα, ο αναγνώστης «μεταφέρεται» στο σκηνικό της έναρξης των Ελληνοπερσικών πολέμων.

Ο συγγραφέας απαντά σε μερικά από τα πιο καίρια ιστορικά ζητήματα, όπως είναι:

Η στάση και η  επίσημη πολιτική της Λακεδαίμονος κατά τη διάρκεια της  έναρξης των Ελληνοπερσικών πολέμων.

Η αιτία, που ο βασιλέας Κλεομένης σχεδίαζε συνομωσία για την κατάλυση του  πολιτεύματος της Αρχαίας Σπάρτης.

Η αιτία για τον ερχομό λίγων και καθυστερημένων Σπαρτιατών στη μάχη του Μαραθώνα.

Την πιθανότερη εκδοχή για το μυστηριώδη θάνατο του βασιλέα Κλεομένη, ο οποίος  έκτοτε λοιδωρήθηκε, αλλά ο ίδιος θεώρησε πως ήταν ο τελευταίος και βρισκόμενος εν άμυνα βασιλέας των αρχαίων Ελλήνων, ο Αγαμέμνονας.

Η ιστορία ανατρέχει στην περίοδο του Ισο- Λυκούργειου νομοθέτη των αρχαίων  Σπαρτιατών Χίλωνα και φτάνει μέχρι τη στιγμή,  κατά την οποία  κατευθύνεται ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. Η γραφή και τα διαδραματιζόμενα ανατρέπουν πολλά από τα γνωστά ιστορικά στοιχεία και καταδεικνύουν την αθέατη πλευρά της Αρχαίας Σπάρτης.

Ο συγγραφέας

O συγγραφέας Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν εξέδωσε το πρώτο βιβλίο «6ος π.Χ. αιών – η αρχή της μετακύλησης των ιδεών σε Ανατολή και Δύση» κατόρθωσε να ανατρέψει τα ιστορικά δεδομένα περί της αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας.

Γι’ αυτό το λόγο κατέκτησε μια θέση στη βιβλιογραφία των σύγχρονων  Ελλήνων φιλοσόφων.

Στο  δεύτερο πόνημα «Το φως του Παρμενίδη – αποκρυπτογραφώντας τον μεγαλύτερο φιλόσοφο που (δεν) γνώρισε ο κόσμος» και στο τρίτο βιβλίο «Παρμενίδης, Περί Φύσεως – ανάλυση και σχόλια ανά ενότητα και στίχο» κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει την ουσία της σκέψης του μεγαλύτερου αρχαίου φιλοσόφου από τους προσωποκρατικούς, τον Ελεάτη Παρμενίδη.

Τώρα, ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης με το βιβλίο «Ο τελευταίος Αγαμέμνων» εισέρχεται στον κόσμο του ιστορικού μυθιστορήματος και μας δίνει μια «κεκαλυμμένη πραγματεία». Έτσι, αποκαθιστά ο συγγραφέας την μορφή  του  παρεξηγημένου Σπαρτιάτη βασιλέα, του Κλεομένη Α’.

Του ανθρώπου, που έκτισε την γραμμή άμυνας της Ελλάδας στα γεγονότα που «οδήγησαν» στους Ελληνοπερσικούς πολέμους, οι οποίοι αποτέλεσαν μια τιτάνια  μάχη του «φωτός» έναντι του «σκοταδιού». Ενός ανθρώπου, που κατόρθωσε να κτίσει την πρώτη γραμμή άμυνας,  για να συντελεστεί το «Ελληνικό θαύμα», που έδωσε τα φώτα στην ανθρωπότητα.

Έτσι, το εμβληματικό σλόγκαν  του βιβλίου μπορεί να  σκιαγραφεί με την εξής φράση: «Αποκαταστήστε τον βασιλιά Κλεομένη» ή κατά εμάς είναι:  «Αποκαταστήστε τη συμβολή της Σπάρτης στο θαύμα της Αρχαίας Ελλάδας»….

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.