Προσοχή στα σνακ, όταν παρακολουθείτε τηλεόραση!
Δε θα παρατηρήσετε ότι χορτάσατε,
αν η προσοχή σας, είναι στραμμένη αλλού!
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
21:23:43,08/14/2020

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η Θεωρία φόρτωσης της προσοχής (δηλαδή, η ιδέα ότι ένα άτομο έχει περιορισμένο αριθμό αισθητηριακών πληροφοριών, που μπορεί να παρατηρήσει) δύναται να εφαρμοστεί με επιτυχία στις διατροφικές συνήθειες! Φωτογραφία από Roy Buri από το Pixabay
Η κατανάλωση snack ή ενεργειακών ποτών ενώ κάνετε κάτι αντιληπτικά απαιτητικό – όπως το να βλέπετε τηλεόραση καθιστά πιο δύσκολο το να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε «γεμάτοι». Αυτό δείχνoυν τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Sussex.
Ο καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sussex Martin Yeomans, η Dr. Sophie Forster μαζί με άλλους ψυχολόγους διαπίστωσαν ότι όταν είναι απορροφημένες οι αισθήσεις σας, απ’ ένα συναρπαστικό έργο, τότε δύναται λιγότερο πιθανό να μπορείτε να προσαρμόσετε την επιπλέον ποσότητα της τροφής ή του ποτού, που θα καταναλώσετε.
Η ομάδα «εστίασε» σε 120 συμμετέχοντες, στους οποίους έδωσε ποτά με χαμηλότερες κι υψηλότερες θερμίδες.
Συνάμα,τους παρείχε εργασίες που απαιτούσαν χαμηλή ή υψηλή ποσότητα της προσοχής.
Το άρθρο με τίτλο: «Κατάποση, που δε γίνεται αντιληπτή: Η απάντηση στα στοιχεία κορεσμού που διαταράσσονται από το αντιληπτικό φορτίο», δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στο περιοδικό «Appetite» .
Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν πλήρως σε μια αντιληπτικά απαιτητική εργασία έτρωγαν περίπου την ίδια ποσότητα πατατάκια κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Αυτό συνέβαινε ανεξάρτητα από το γεγονός, εάν τους δόθηκε αρχικά ένα ποτό με υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Από την άλλη πλευρά βρήκαν οι ψυχολόγοι ότι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με μια εργασία, η οποία απαιτούσε λιγότερα από αυτά θα μπορούσαν να προσαρμόσουν το ποσό του επιπλέον σνακ που έτρωγαν. Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα έτρωγαν 45% λιγότερα πατατάκια μετά από το υψηλότερο ενεργειακό ποτό από ό, τι μετά το χαμηλότερο ενεργειακό ποτό.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όταν η ζήτηση της αντίληψης είναι υψηλή – κι οι αισθήσεις έχουν δεσμευτεί πλήρως – τότε ο εγκέφαλος «φιλτράρει» μερικές από τις αισθητηριακές πληροφορίες. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όμως, που μία έρευνα καταδεικνύει ότι οι αισθητηριακές και θρεπτικές ενδείξεις που συσχετίζονται με την πλήρωση (τον κορεσμό) θα μπορούσαν να «φιλτραριστούν» με παρόμοιο τρόπο.
«Η μελέτη μας, υποδηλώνει ότι εάν τρώτε ή πίνετε, ενώ η προσοχή σας, αποσπάται από μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβετε το πόσο «γεμάτοι» αισθάνεστε. Είναι πιο πιθανό να συνεχίσετε να καταναλώνετε σνακ από ό,τι εάν τρώγατε και κάνατε συγχρόνως κάτι λιγότερο συναρπαστικό.
Αυτό είναι σημαντικό για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος: Εάν είστε συνηθισμένος – συνηθισμένη να τρώτε σνακ την ώρα που παρακολουθείτε τηλεόραση – π.χ. βλέπετε ένα συναρπαστικό θρίλερ ή φιλμ μυστηρίου ή μια ταινία με πολύ ήχο ή οπτικά εφέ – τότε δεν είναι πιθανό να παρατηρήσετε, το πότε αισθάνεστε «γεμάτοι». Οι παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών κι οι λύτες των σταυρόλεξων θα πρέπει – επίσης – να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματά μας!
Γνωρίζαμε ήδη ότι το αίσθημα της χόρτασης θα μπορούσε να επηρεαστεί από την υφή και την εμφάνιση του φαγητού, καθώς και από τις προϋπάρχουσες προσδοκίες σχετικά με το πόσο «γεμάτοι» πιστεύουμε πώς ένας τύπος φαγητού θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε. Τώρα γνωρίζουμε ότι το αίσθημα της πληρότητας εξαρτάται από την ποσότητα των αισθητηριακών πληροφοριών,που επεξεργάζεται εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλός μας», δήλωσε ο καθηγητής της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sussex, Martin Yeomans.
Σχετικά με την έρευνα
Οι 120 κατανάλωναν ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας (75kcal) ή υψηλού κορεσμού (272kcal και με παχύτερη υφή), ενώ ολοκλήρωναν μια εργασία χαμηλής ή υψηλής αντιληπτικής ζήτησης.
Οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε το χαμηλό αντιληπτικό φορτίο και τους δόθηκε το ποτό υψηλού κορεσμού αισθάνθηκαν πιο γεμάτοι κι έτρωγαν 45% λιγότερο από το σνακ που τους προσφέρθηκε αργότερα.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε η υψηλότερη εργασία αντίληψης φορτίου ήταν λιγότερο ικανοί να πουν το πότε ένιωσαν «γεμάτοι» κι έτρωγαν περισσότερα από τα σνακ που τους προσφέρθηκαν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα ενός ατόμου να παρατηρεί το πότε το σώμα αισθάνεται «γεμάτο» εξαρτάται από το πόσο διαθέσιμη προσοχή υφίσταται στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη απόδειξη ότι η Θεωρία φόρτωσης της προσοχής (δηλαδή, η ιδέα ότι ένα άτομο έχει περιορισμένο αριθμό αισθητηριακών πληροφοριών, που μπορεί να παρατηρήσει) δύναται να εφαρμοστεί με επιτυχία στις διατροφικές συνήθειες!
©Typologos.com 2020