SKG Bridges Festival 2019

20:45:42,02/18/2019
SKG Bridges Festival- Συνέντευξη Τύπου

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά μιλά μέσω skype από το γραφείο της στην Αθήνα. Παρακολουθούν (από αριστερά) ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Σταύρος Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος και η συντονίστρια του SKG Bridges Festival Ματούλα Κούτσαρη

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο δρόμος για μια πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία».

Αυτό  ανέφερε  η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά μιλώντας  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη  δεύτερη διοργάνωση του SKG Bridges Festival ( 8-12 Μαΐου 2019) και η οποία  πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι μια έκρηξη νεότητας και μια έκρηξη τεχνών», είπε η κ.Ζορμπά, η οποία συμμετείχε στη συνέντευξη μέσω  του συστήματος τηλεδιάσκεψης skype. Στάθηκε, μάλιστα, στα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα του  συγκεκριμένου φεστιβάλ.

Αυτά είναι η συνεργασία των φορέων και των τεχνών , οι πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η  πρόσβαση όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις. Όλα τα δρώμενα  πραγματοποιούνται δωρεάν και αξιοποιούν κατά κανόνα το δημόσιο χώρο της πόλης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία του γραφείου κοινωνικών πολιτικών της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία νέας γενιάς, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και το υπουργείο Τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος δημοσιοποίησε ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει από φέτος το ρόλο του φορέα κεντρικής διαχείρισης του Φεστιβάλ, κυρίως της οικονομικής. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο συγκεκριμένος ρόλος   αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς όλοι οι φορείς και οι καλλιτεχνικές ομάδες θα έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς για αυτά τα ζητήματα.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Σταύρος Παναγιωτίδης είπε πως το SKG Bridges Festival δημιουργεί τη βάση για την προβολή μιας ταυτότητας της Θεσσαλονίκης που έχει να κάνει βέβαια με το παρελθόν (αξιοποίηση των λαμπρών μνημείων) , αλλά κυρίως με τη σύγχρονη δημιουργία ως μια πόλη νεανική και φεστιβαλική.

«Η πόλη είναι οι άνθρωποί της», συνόψισε ο κ. Παναγιωτίδης  τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ.

«Η ανοιχτή πρόσκληση (open call) του φετινού Φεστιβάλ είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν 200 ενδιαφέρουσες προτάσεις από νεανικές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες» ανακοίνωσε η συντονίστρια του SKG Bridges Festival Ματούλα Κούτσαρη. Έτσι, το 50% του φετινού προγράμματος θα καλυφθεί από αυτές τις ομάδες.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία ή άλλους χώρους πολιτισμού, σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε απρόσμενα σημεία,  όπως είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός, οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και γενικά ο  δημόσιος αστικός ιστός.

 Θα εκπροσωπηθεί δε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, με μια κάπως πιο ιδιαίτερη έμφαση στα εικαστικά (εκθέσεις, performances κλπ.) και στο σύγχρονο πειραματικό, αλλά και συμφωνικό ήχο. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναμένεται να  ανακοινωθούν λίαν προσεχώς.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ θα είναι όπως και πέρσι της τάξης των 300.000 ευρώ.  Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις θα είναι δωρεάν, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται ώστε να είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους  με αναπηρίες.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.