Συναυλία Μνήμης για Γενοκτονία των Αρμενίων
Από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
21:18:03,04/19/2021

Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί ομόφωνα το 1996 από τη Βουλή των Ελλήνων και η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα μνήμης των θυμάτων
Την 106η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων τιμούν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ) με μια συναυλία μνήμης που θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την Ε.Ρ.Τ.-3 στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 24 Απριλίου 2021. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί ομόφωνα το 1996 από τη Βουλή των Ελλήνων και η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα μνήμης των θυμάτων.
Συντελεστές
Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συμπράττει η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν. Το ποίημα θα απαγγείλουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαναπετιάν στα Αρμένικα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή με τίτλο «Light from the Cross (Φως εκ του Σταυρού)», το οποίο είναι βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας μαζί με έργα των διαπρεπών Αρμενίων συνθετών Mirzoyan και Khachaturian.
Η συναυλία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 24 Απριλίου 2021.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συμπράττει η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν. Το ποίημα θα απαγγείλουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαναπετιάν στα Αρμένικα. Φωτογραφία:©Amanda Protidou
To αναλυτικό πρόγραμμα της συναυλίας μνήμης
Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Το λυρικό ποίημα με τίτλο «Shushanik» του Εdvard Mirzoyan (1921-2012).
Το έργο «Light from the Cross (Φως εκ του Σταυρού)» του Χρήστου Χατζή (1953) με τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας: «Ourakh ler», «Our es mayr eem»,«Trisagion» και «Kovia Yerousaghem».
Το «Adagio of Spartacus and Phrygia» του Aram Khachaturian(1903-1978) από το μπαλέτο «Spartacus», Suite αριθμός 2.
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης και υμνολογικά μέρη θα ερμηνεύσει η σοπράνο Σιρανούς Τσαλικιάν.
Το ποίημα θα απαγγείλουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαναπετιάν στα Αρμένικα.
©Τypologos.com 2021