Συμβουλές- θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
«Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου»
Συμβουλές για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης
21:31:30,03/05/2021
«Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου». Αυτό το μήνυμα απευθύνει η Ελληνική Αστυνομία προς τα θύματα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας – αξιοπρέπειας (σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση) και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές.
Άλλωστε, οι συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης είναι επιβαρυντικές ψυχολογικά για τα άτομα που τις υφίστανται. Αν κάποιος – κάποια από εσάς έχει βιώσει μία αντίστοιχη συμπεριφορά, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε φόβο, ενοχή, θλίψη, απόγνωση, απογοήτευση, ντροπή, άγχος και θυμό ή να νιώθετε αβοήθητη- αβοήθητος, εγκλωβισμένη – εγκλωβισμένος και «μπλοκαρισμένη» ή «μπλοκαρισμένος». Τι πρέπει τότε να κάνετε;
Διαχείριση της κατάστασης
♦Μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε για το τι σας έχει συμβεί, ώστε να σας βοηθήσει.
♦Μπορείτε να επικοινωνήσετε με άτομα του υποστηρικτικού περιβάλλοντός σας, με ειδικό ψυχικής υγείας ή με κάποια από τις γραμμές/δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης ώστε να «αντλήσετε» δύναμη, να ξεπεράσετε το φόβο σας και να απεγκλωβιστείτε από την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει.
♦Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το γεγονός ότι δεν ευθύνεστε εσείς για τη συμπεριφορά του θύτη.
♦Θυμηθείτε ότι κι άλλα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια συμπεριφορά. Δεν είστε οι μόνοι- μόνες και δεν είστε μόνοι- μόνες.
♦Έχετε κατά νου ότι τα θύματα που ζήτησαν βοήθεια και κατήγγειλαν τέτοιου είδους πράξεις κατάφεραν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης και να διαφυλάξουν την ψυχοσυναισθηματική ισορροπία τους.
♦Σκεφτείτε ότι με την αναφορά – καταγγελία των σε βάρος σας πράξεων, προστατεύετε κι άλλα άτομα από τον ίδιο δράστη ή άλλους πιθανούς δράστες.
Που μπορείτε να απευθυνθείτε;
♦Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 100 και αν δε μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε μήνυμα ( sms ) γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου»).
♦Μπορείτε να μεταβείτε στην πλησιέστερη αστυνομική υπηρεσία και να αναφέρετε το τι σας έχει συμβεί.
♦Αν πρόκειται για συμβάν που λαμβάνει χώρα μέσα στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας
♦Αν πρόκειται για πράξη που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 11188.
Σημειώνεται ότι για τα αδίκημα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας- ελευθερίας, από τη στιγμή που θα λάβουν γνώση οι αστυνομικές αρχές θα επιληφθούν άμεσα, με ευαισθησία και σεβασμό στην προσωπικότητα , καθώς και στην αξιοπρέπεια του θύματος.
Που αλλού μπορείτε να απευθυνθείτε
Επιπλέον, μπορείτε να:
♦Αναφέρετε το περιστατικό στις κατά τόπο Εισαγγελικές Αρχές.
♦Απευθυνθείτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512.
♦Επικοινωνήσετε με τα κατά τόπο κέντρα ψυχικής υγείας και δημόσια νοσοκομεία για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης.
♦Καλέσετε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες ή να επικοινωνήστε με τα κατά τόπο συμβουλευτικά κέντρα, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://womensos.gr/symvouleutika_kentra_ota-2/
Μπορείτε ν’ αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες και στον εξής ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

Η «γενετήσια ελευθερία» αποτελεί βασικό προστατευόμενο έννομο αγαθό και η ποινική νομοθεσία αντιλαμβάνεται ως έγκλημα κατά αυτής, κάθε κάμψη της βούλησης του προσώπου, στο πεδίο της γενετήσιας αυτοδιάθεσης, προκειμένου αυτό να ενεργήσει ή να ανεχθεί γενετήσια πράξη.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay
Βασικές έννοιες
Τι ορίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση:
«Οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικού χαρακτήρα, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος», όπως ορίζει με το άρθρο 2 του νόμου 3896/2010.
Τι ορίζεται ως γενετήσια ελευθερία:
Η «γενετήσια ελευθερία» αποτελεί βασικό προστατευόμενο έννομο αγαθό και η ποινική νομοθεσία αντιλαμβάνεται ως έγκλημα κατά αυτής, κάθε κάμψη της βούλησης του προσώπου, στο πεδίο της γενετήσιας αυτοδιάθεσης, προκειμένου αυτό να ενεργήσει ή να ανεχθεί γενετήσια πράξη.
Ορισμός θύματος
Ως θύμα προσβολής γενετήσιας ελευθερίας – αξιοπρέπειας είναι ο άνθρωπος που:
♦Με σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης (άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα -Π.Κ. «Βιασμός»).
♦Αδυνατεί να αντισταθεί σε γενετήσια πράξη λόγω διανοητικής ή σωματικής αναπηρίας ή της από οποιαδήποτε αιτίας ανικανότητας για αντίσταση και ο δράστης καταχράται αυτή την αδυναμία του θύματος (άρθρο 338 του Ποινικού Κώδικα- Π.Κ. «Κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη»).
♦Δεχόμενο χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα ή προτάσεις που αφορούν στις γενετήσιες πράξεις ή στις γενετήσιες πράξεις που τελούνται ενώπιον άλλου ή επίδειξη των γεννητικών οργάνων του, προσβάλλεται βάναυσα στην τιμή του (άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα- Π.Κ. «Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας»).
♦Πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας – αξιοπρέπειας δύνανται να τελούνται και μεταξύ προσώπων εντός του οικογενειακού πλαισίου, όπως ορίζει ο νόμος 3500/2006 «Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις».
Το προφίλ θυτών σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης
Οι πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης – παρενόχλησης μπορεί να προκληθούν από οποιοδήποτε άτομο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικού – οικονομικού – μορφωτικού επιπέδου, οικογενειακής κατάστασης, ηλικίας, επαγγέλματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού – ταυτότητας, πολιτισμικής κουλτούρας ή καταγωγής.
Σύμφωνα με έρευνες, το προφίλ των θυτών περί της σεξουαλικής παρενόχλησης παρουσιάζει τα εξής χαρακτηριστικά:
♦Πρόκειται για άτομα «υπεράνω υποψίας», συνήθως παρορμητικά και χωρίς αναστολές.
♦Έχουν μία φαινομενικά «φυσιολογική» ζωή, προσωπικά και επαγγελματικά.
♦Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ανασφαλείς και δεν ανέχονται την απόρριψη ή το «όχι» ως απάντηση.
♦Το κίνητρό τους δεν είναι η αγάπη, αλλά μπορεί να είναι η σεξουαλική ικανοποίηση, η επίμονη αναζήτηση της εξουσίας και η ανάγκη για επιβεβαίωση.
♦Για κάποιους άντρες θύτες έχει παρατηρηθεί ότι έχουν την αντίληψη ότι οι γυναίκες υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
«Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα Σου»
©Typologos.com 2021