Ποια είναι τα σημεία σύγκλισης για μια κοινωνική συνεννόηση

0
89
17:02:56,10/08/2018
Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο
Tα σημεία σύγκλισης των κοινωνικών εταίρων στην κατέγραψε η διαΝΕΟσις στην Ελλάδα.Φωτογραφία: διαΝΕΟσις

Στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας, της δικαιοσύνης, των αγορών προϊόντων, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της κοινωνικής πρόνοιας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της εκπαίδευσης και  της υγείας υφίστανται σήμερα σημεία σύγκλισης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για ένα  μακρόπνοο, συναινετικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Τα σημεία αυτά κατέγραψε η μελέτη, που εκπόνησε η διαΝΕΟσις για λογαριασμό της Οικονομικής  και Κοινωνικής  Επιτροπής  της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε).

Η έρευνα  διενεργήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή του  Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Οικονομίδη και τον ερευνητή του Kέντρου  Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών  (Κ.Ε.Π.Ε.) Χρήστο Τριαντόπουλο.

Σε αυτήν εξετάζονται  δημοσιοποιημένες εκθέσεις και αναλύσεις των κοινωνικών εταίρων –μελών της Ο.Κ.Ε. (Σ.Ε.Β, Σ.Ε.Τ.Ε., Γ.Σ.Ε.Ε.  κ.λπ.) , ενώ  επιχειρεί να καταγράψει τα πιθανά σημεία σύγκλισης.

Από τα ευρήματα φαίνεται ότι σε πολλά θέματα υπάρχει η δυνατότητα για ευρεία και ισχυρή συναίνεση,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται  σημεία, τα οποία μια πιθανή  γεφύρωση θα αποτελούσε πρόκληση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί σε μια σειρά από τομείς που είναι κρίσιμοι για την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η σύγκλιση υφίστανται στα εξής σημεία των ακόλουθων τομέων:

1.Δημόσια Διοίκηση ( Αναδιάρθρωση δομών και φορέων, Δημιουργία ενός συστήματος περιγραφής – στοχοθέτησης και αξιολόγησης των  θέσεων των στελεχών του δημοσίου, καθώς και η Εδραίωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης).

2.Φορολογία (Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, Υιοθέτηση ενός απλού – σταθερού – δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος,  καθώς και Χαμηλότεροι συντελεστές φορολογίας).

3.Δικαιοσύνη (Μείωση του μεγάλου βάρους των εκκρεμών υποθέσεων, Εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, Προώθηση διαδικασιών εξωδικαστικού συμβιβασμού και Ταχεία απονομή δικαιοσύνης).

4.Αγορές Προϊόντων (Άρση των εμποδίων της επιχειρηματικότητας ως προς την ίδρυση & λειτουργία των επιχειρήσεων, Απελευθέρωση επαγγελμάτων και Μείωση της γραφειοκρατίας).

5.Εργασιακά (Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και Ύπαρξη κατώτατου μισθού).

6.Ασφαλιστικό (Εξορθολογισμός των συνταξιοδοτικών απολαβών και Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής).

7.Κοινωνική Πρόνοια (Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος).

  1. Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (Βελτίωση του πλαισίου εξυγίανσης και πτώχευσης, καθώς και Περιορισμός των κόκκινων δανείων).

9.Εκπαίδευση ( Σύνδεση παραγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, Αύξηση των εκπαιδευτικών πόρων, Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των Α.Ε.Ι., καθώς και Ποιοτική βελτίωση σε όλες τις βαθμίδες).

10.Υγεία ( Νέες τεχνολογίες – ψηφιακές πλατφόρμες στα νοσοκομεία, Ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, Εξορθολογισμός της αναλογίας ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και Εκσυγχρονισμός της διοίκησης των νοσοκομείων ).

«Υπάρχουν όμως και πολλά σημεία, ιδιαίτερα στα πεδία της εργασίας, της κοινωνικής προστασίας και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου η μελέτη εντοπίζει διαφοροποιήσεις. Τυχόν συγκλίσεις σε αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να συζητούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Η προώθηση των σημείων σύγκλισης που υπάρχουν, όμως, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαΝΕΟσις.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

13 − 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.