Σημάδια αρχαίου ρέοντος νερού στον Άρη

17:06:44,02/21/2019
Mars-Pixabay

Το 2020 αναμένεται η E.S.A. και η Roscosmos αναμένεται να ξεκινήσουν την αποστολή ExoMars που θα περιλαμβάνει το όχημα τύπου rover με το όνομα «Rosalind Franklin» και μια πλατφόρμα επιφανειακής επιστήμης

Σημάδια αρχαίας ροής νερού που υπονοούν ένα θερμότερο, πιο υγρό παρελθόν για τον Κόκκινο Πλανήτη αποτύπωσαν οι εικόνες του δορυφόρου Mars Express της Eυρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος Ε.S.A. και οι οποίες «ακτινογράφησαν» ένα διακλαδισμένο – αποξηραμένο σύστημα τάφρων και κοιλάδων.Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της E.S.A.την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019.

Σήμερα μπορεί ο Άρης να είναι ένας ψυχρός –  ξηρός πλανήτης δείχνουν ότι αυτό δε συνέβαινε πάντοτε. Οι έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν πως ο  πλανήτης διέθετε μια παχύτερη – πυκνότερη ατμόσφαιρα που μπορούσε  να «κλειδώσει»  σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ζέστης.Επομένως, μπορούσε τότε η ατμόσφαιρα του «Κόκκινου» πλανήτη να διευκολύνει και να υποστηρίξει τη ροή υγρού νερού στην κάτω επιφάνεια.

Σήμερα βρίσκεται ένα σύστημα κοιλάδων στα νότια υψίπεδα του Άρη κι ανατολικά του γνωστού κρατήρα Huygens. Εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη λεκάνη επιρροής στον πλανήτη με έτη «ζωής» στα 3,5 έως και 4 δισεκατομμύρια χρόνια και πολλά σημάδια αρχαίας ροής νερού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της E.S.A., η  τοπογραφία αυτής της περιοχής υποδηλώνει ότι το νερό έρευε προς τα κάτω από το βορρά  προς τα νότια ( χαράσσοντας κοιλάδες μέχρι  και στα δύο χιλιόμετρα και σε βάθος των 200 ​​μέτρων.

Η περιοχή έχει υποστεί διάβρωση, η οποία είναι ορατή με τη μορφή σπασμένων, λειασμένων, κατακερματισμένων και διαχωρισμένων ζωνών της κοιλάδας.

Συνολικά, το σύστημα της κοιλάδας εμφανίζεται να διακλαδίζεται σημαντικά, σχηματίζοντας ένα μοτίβο, που μοιάζει  λίγο σαν τα  κλαδιά δέντρων που προέρχονται από έναν κεντρικό κορμό. Αυτό το είδος μορφολογίας είναι γνωστό ως «δενδριτικό» κι  ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη για το δέντρο ( dendron ). Διάφορα κανάλια αποχωρίζονται από την κεντρική κοιλάδα στον Άρη, όπου σχηματίζουν τα αρχαία αποτυπώματα των  μικρών  παραπόταμων.

Αποξηραμένο δίκτυο κοιλάδων ποταμών στον Άρη

Αυτό το είδος  της δενδριτικής δομής παρατηρείται και  στα συστήματα αποστράγγισης στη Γη. Ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα είναι το ποτάμι Yarlung Tsangpo , το οποίο φεύγει από την πηγή  στο δυτικό Θιβέτ κάτω από την Κίνα, διαπερνά την Ινδία και καταλήγει στο Μπαγκλαντές. Στην περίπτωση του Άρη εκτιμούν οι επιστήμονες πως αυτά τα κανάλια διακλάδωσης σχηματίστηκαν πιθανότατα από την απορροή των επιφανειακών υδάτων από μια ραγδαία ροή του ποταμού σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις, που σημειωνόταν τότε . Αυτή η ροή θεωρείται ότι έχει περικόψει το υφιστάμενο  έδαφος στον Άρη, σφυρηλατώντας νέα μονοπάτια και χαράζοντας ένα νέο τοπίο.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν από το που προερχόταν όλο αυτό το νερό από την αρχική  βροχόπτωση. Άραγε, υπήρχαν υπόγεια ύδατα ή σημειώθηκε τήξη παγετώνων;  Γιατί  όλα αυτά απαιτούσαν ένα πολύ πιο ζεστό και πιο υδάτινο παρελθόν για τον Άρη από τον πλανήτη που αντικρύζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Αναζήτηση σημαδιών ζωής

Το 2020 αναμένεται  η E.S.A. και η Roscosmos   αναμένεται να ξεκινήσουν  την αποστολή ExoMars που θα περιλαμβάνει το όχημα τύπου rover  με το όνομα «Rosalind Franklin»  και μια πλατφόρμα επιφανειακής επιστήμης.

 Ο δρομολογητής θα οδηγήσει σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για να γυρίσει κάτω από την επιφάνεια για να αναζητήσει σημάδια ζωής, που θα είναι η πρώτη αποστολή αυτού του είδους!

Εν τω μεταξύ, το «ExoMars Trace Gas Orbiter»  συνεχίζει να αναλύει την ατμόσφαιρα του πλανήτη λεπτομερέστερα από ποτέ, και με στόχο τα αέρια που ενδεχομένως συσχετίζονται με τη βιολογική ή γεωλογική δραστηριότητα και για τον εντοπισμό υπό-επίπεδων τοποθεσιών,  όπου υπάρχουν παγωμένα υγρά ή ενυδατωμένα ορυκτά.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

έξι + είκοσι =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.