Silvia Corvera – Η καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής, που μάχεται το διαβήτη τύπου 2, τα ηπατικά νοσήματα και την υπέρταση

18:53:17,10/10/2019
Silvia Corvera MD

H καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. Silvia Corvera, MD

Με τη «μάχη» κατά του διαβήτη τύπου 2, των ηπατικών νοσημάτων και της υπέρτασης έχει ταυτιστεί η ερευνητική δράση της καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. Σίλβιας Κορβέρα, η οποία θα μιλήσει στα αγγλικά με θέμα:«Human Adipose Tissue and Metabolic Disease Pathogenesis» («Ανθρώπινος λιπώδης ιστός και παθογένεση μεταβολικών νοσημάτων») στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2019 στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  «Γεώργιος Παπανικολάου»

Στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης διευθύνει η  κ. Corvera   την  έδρα  για την έρευνα στο διαβήτη με ευρύ ερευνητικό έργο που επικεντρώνεται στα μεταβολικά νοσήματα.

Το εξαιρετικά σύνθετο και ιδιαίτερα σημαντικό ερευνητικό έργο της  ίδιας αφορά στην ανάπτυξη νέων ανθρώπινων λιποκυττάρων με βάση μία νέα μέθοδο. Με αυτή τη μέθοδο «αξιοποιούνται» τα λιπώδη κύτταρα από οποιοδήποτε μέρος του σώματος και μπορεί να γίνει η ανάπτυξη νέων κυττάρων και να μετατραπούν  σε «καλά» λιπώδη κύτταρα, επιφέροντας βελτίωση στο μεταβολισμό!

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το 2016 στο περιοδικό Nature Medicine , ενώ η επιστημονική προσπάθεια συνεχίζεται σήμερα με εντατικούς ρυθμούς «μεταφράζοντας» τα εργαστηριακά ευρήματα στην πραγματική ζωή.

Τα μεταβολικά νοσήματα,  όπως  είναι ο διαβήτης τύπου 2,  τα ηπατικά νοσήματα και η  υπέρταση αναδεικνύονται σε ασθένειες με διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επιφέρουν σημαντικό κοινωνικό -οικονομικό αντίκτυπο.

Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της δουλειάς της κ.  Corvera  επικεντρώνεται στην  κατανόηση των κυτταρικών και μοριακών μηχανισμών,  που κρύβονται πίσω από τα μεταβολικά νοσήματα, καθώς  και  στην ενεργοποίηση των θεραπευτικών στρατηγικών που μπορούν να αναπτυχθούν.

Γι’ αυτό και το κύριο ενδιαφέρον της ερευνητικής   δουλειάς της γνωστής καθηγήτριας  είναι ο ανθρώπινος λιπώδης ιστός, οποίος έχει μια εξαιρετική ιδιότητα:

Μπορεί να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να αυξάνει τέσσερις –  πέντε φορές τον αποθηκευτικό χώρο του, «απελευθερώνοντας»  την απαραίτητη ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Δεν είναι γνωστό ακόμα το  πώς ο λιπώδης ιστός αναπτύσσεται στον άνθρωπο. Η κατανόηση αυτής της εκπληκτικής διαδικασίας θα «φωτίσει» τους βασικούς μηχανισμούς ανάπτυξης  των κυττάρων, διαφοροποίησης και επικοινωνίας.

 Η ίδια έρευνα  αναμένεται να  «φωτίσει»  τους μηχανισμούς μίας νόσου, όχι μόνο για το διαβήτη, αλλά και για τον καρκίνο ή για τις  αναπτυξιακές διαταραχές.Η κ. Corvera έχει αναφέρει σε συνέντευξη ότι αναζητά την κατανόηση των εξής  ερωτημάτων:

Γιατί παίρνουμε περισσότερο βάρος από αυτό που χρειαζόμαστε;

Γιατί ο εγκέφαλος δεν μας λέει να σταματήσουμε, όταν έχουμε πάρει την ενέργεια ,που χρειαζόμαστε;

Η ίδια  πιστεύει ότι η απάντηση βρίσκεται στα λιποκύτταρα.

Η  ερευνήτρια  Silvia Corvera διατελεί σήμερα καθηγήτρια  του Τμήματος  και του Προγράμματος Μοριακής Ιατρικής  της Ιατρικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Είναι διευθύντρια της έδρας για την έρευνα στο Διαβήτη. Συνδιευθύνει το πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών (MD/PhD program) και είναι διευθύντρια της Κλινικής Μεταφραστικής Έρευνας (Clinical Translational Research Pathway). Πρωτύτερα  είχε πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές  σπουδές  επάνω στη  Μοριακή Βιολογία στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, ενώ συνέχισε τις μεταδιδακτορικές σπουδές με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παρέμεινε στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (1987-1990) στο Τμήμα της Παθολογοανατομίας, προτού μετακινηθεί στο νεοσύστατοΠρόγραμμα Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης,  όπου εργάζεται μέχρι  και σήμερα.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.