Σεξουαλική παρενόχληση, μια παραβίαση της προσωπικότητάς μας…

Οι σκέψεις της Μαρίας

Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

Δημοσιογράφο 

19:52:30,11/25/2019
Πέστε όχι στη σεξουαλική παρενόχληση- Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μία παραβίαση των ορίων και της προσωπικότητάς μας: Είναι σημαντικό να πούμε ένα δυνατό «όχι» κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή, εξετάζοντας όλους τους δρόμους αντιμετώπισης, όπως τονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη.Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα βίωμα επώδυνο, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.

Συνδέεται με την άσκηση εξουσίας και με την εκμετάλλευσή της, από έναν άνθρωπο προς εμάς.

Η σεξουαλική παρενόχληση υφίσταται με πολλούς τρόπους. Από τη σωματική, τη λεκτική μέχρι και τη συναισθηματική.

Ο φόβος για την απώλεια της εργασίας, η εμπλοκή με έναν άνθρωπο που είναι ανώτερος από εμάς στο χώρο της εργασίας,παραμένουν θέματα ταμπού, τα οποία απωθούν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν αφορά μόνο στις γυναίκες: Και οι άνδρες είναι συχνά θύματά της,και έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν αυτή ξεπεράσει και το πλέγμα της διακριτικότητας.

Ποια είναι η διαφορά της σεξουαλικής παρενόχλησης από το απλό φλερτ ή κομπλιμέντο;

Το φλερτ ή κομπλιμέντο πάντοτε συμβαίνει ανάμεσα σε έναν άνθρωπο,τον οποίο γνωρίζουμε και σε προσωπικό επίπεδο και, συνήθως, το λέμε, επειδή δεν προσδοκούμε κάποια ανταπόδοση. Στη σεξουαλική παρενόχληση το άτομο,που την υφίσταται, ενοχλείται, δε συναινεί και έρχεται σεεξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ακόμα και αυτό το ένστικτό μας,είναι ικανό να μας «φωνάξει» για μία κίνηση προς εμάς,που δε θα μας είναι αρεστή.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να ξεκινάει από ένα «κάνε μου, λίγο μασάζ στην πλάτη,δεν είναι κάτι σοβαρό»,μέχρι και να συνεχίσει με προσβλητικά μηνύματα, προσωπικές ερωτήσεις ή έντονο σωματικό «στρίμωγμα».

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μία σεξουαλική παρενόχληση;

Αν αποφασίσουμε να μην παραιτηθούμε από τη δουλειά, επειδή φοβόμαστε το ενδεχόμενο να έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με την ανεργία, μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το συμβάν αυτό σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας, ή να καλέσουμε στη γραμμή 15900 που είναι ανοιχτή είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και δέχεται εξομολογήσεις με κάθε εχεμύθεια.

Μπορούμε να επιλέξουμε και μία δύσκολη,αλλά άμεση επιλογή:

Να μιλήσουμε ανοιχτά στον υπεύθυνο ή στην υπεύθυνη που μας παρενοχλεί σεξουαλικά και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια,καθώς και την επιθυμία μας, να μην επαναληφθεί αυτό το συμβάν.

Μπορούμε να είμαστε ευγενείς,λέγοντας ότι:

«Το σχόλιο που μου κάνατε για το σώμα ή την εμφάνισή μου, με έφερε σε δύσκολη θέση, αλλά το λέω, επειδή πιστεύω πως δεν το κάνατε με κακή πρόθεση».

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μία παραβίαση των ορίων και της προσωπικότητάς μας: Είναι σημαντικό να πούμε ένα δυνατό «όχι» κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή,εξετάζοντας όλους τους δρόμους αντιμετώπισης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.