Τα σοβαρά ηλεκτρονικά παιχνίδια στη δημοσιογραφία
Toυ Νίκου Μόσχοβου
Δημοσιογράφου – συγγραφέα
17:21:37,03/24/2019

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Νικόλαος Μόσχοβος γράφειγ για τα «σοβαρά ηλεκτρονικά παιχνίδια» (serious games) ή παιχνίδια ειδήσεων (newsgames) . Φωτογραφία:By Arturo Barajas Saavedra – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33314870
Τα «σοβαρά ηλεκτρονικά παιχνίδια» (serious games) ή παιχνίδια ειδήσεων (newsgames) αποτελούν νέο πεδίο δραστηριότητας για τους δημοσιογράφους και το οποίο δεν έχει απασχολήσει έντονα το Ελληνικό τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ειδικότερα ως δημοσιογραφικός τομέας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, όπου βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Είναι ο τομέας στον οποίο απασχολούνται πλέον οι δημοσιογράφοι σε ρόλους του παραγωγού ηλεκτρονικών – διαδικτυακών εφαρμογών ειδήσεων. Γίνονται, δε, οι «οικοδόμοι» ποικίλων διαδραστικών ιστοριών , αφού εφευρίσκουν τα λεγόμενα «παιχνίδια ειδήσεων, που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος»
Τα serious games ή newsgames μαθαίνουν στο αναγνωστικό κοινό του διαδικτύου το πώς μπορούν να εξερευνήσουν διάφορες άγνωστες περιοχές του παγκόσμιου ιστού ή να εμβαθύνουν περισσότερο στα κοινωνικά – οικονομικά – πολιτικά πράγματα. Βοηθούν τους αναγνώστες να βιώσουν ιστορίες και να ζήσουν την εμπειρία σαν να είναι ένα τρίτο πρόσωπο, που βλέπει απ’ έξω τα τεκταινόμενα.
Μέσα από τα παιχνίδια ειδήσεων μπόρεσαν πολλοί άνθρωποι να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και να κατανοήσουν καλύτερα το παρουσιαζόμενο θέμα, καθώς και το τι θέλει να τους «αφηγηθεί» το μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Tα «σοβαρά ηλεκτρονικά παιχνίδια» (serious games) ή παιχνίδια ειδήσεων (newsgames) ωθούν τους ενήλικες αναγνώστες κι όχι μόνο στην όλη διαδραστική ροή του θέματος, με αποτέλεσμα ν’ επηρεάζονται, καθώς και να εμβαθύνουν μέσα στην παρουσιαζόμενη θεματολογία.
Οι αναγνώστες μπόρεσαν έτσι να μάθουν καινούργια πράγματα που άπτονται στο επιστημονικό, οικονομικό, θεωρητικό, κοινωνικό κι εκπαιδευτικό πεδίο.
Στόχοι της εκπαιδευτικής – ενημερωτικής – μορφωτικής προσπάθειας των δημοσιογράφων με τα «σοβαρά ηλεκτρονικά παιχνίδια» είναι:
- Η περισσότερη εμπλοκή και συμμετοχή του κοινού στις ιστοσελίδες των ειδησεογραφικών οργανισμών.
- Η απόκτηση καινούργιων συνδρομητών.
- Η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών στο διαδίκτυο.
- Η προσέλκυση καινούριων συνδρομητών.
- Η προσέλκυση του νεανικού – κυρίως – κοινού.
- Η δημιουργία «νέων πηγών» εσόδων .
- Η προσέλκυση νέων διαφημιστικών πελατών.
Στο σχεδιασμό των συγκεκριμένων παιχνιδιών ασχολούνται δημοσιογράφοι, οι οποίοι-οποίες γνωρίζουν- κατέχουν ή έχουν εκπαιδευτεί στους τομείς της γραφιστικής, του animation, της δημοσιογραφίας δεδομένων και της παραγωγής ταινιών σε ψηφιακή μορφή (βίντεο).
Ο σχεδιασμός ειδησεογραφικών serious games ή newsgames αποτελεί ένα ανερχόμενο τομέα της δημοσιογραφίας και περισσότερα γι’ αυτόν μπορείτε να μάθετε μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας επιπέδων Ι.Ε.Κ και NCFE (πληροφορίες παρέχονται στα email: edu.typologos@gmail.com και nikmoshov2@gmail.com, κινητό: 6944-18.17.72)
©Typologos.com 2019