Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

23:33:31,11/30/2019
2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art»

Στο 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» θα γίνουν προβολές κινηματογραφικών ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών και ξένων παραγωγών, ένα ειδικό αφιέρωμα με τη σφραγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επαγγελματικές ή ερασιτεχνικές μουσικές- θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα δρώμενα

Το 2ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο RoDi πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις 3 έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, όπου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το Φεστιβαλικό  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα  του προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλοπούλου και γίνεται  με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός όλων  των δράσεων είναι η ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ανθρώπων  με αναπηρία και η ιδέα βασίζεται στην αναγνώριση του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της έκφρασης μέσω της τέχνης.Απώτερος  σκοπός της διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η καθιέρωση αυτού ως θεσμού παρουσίασης της καλλιτεχνικής πλευράς των ανθρώπων  με αναπηρία, άρσης των εμποδίων συμμετοχής και  της κοινωνικής συμπερίληψής τους,καθώς και της σύζευξης μεταξύ πανεπιστημίου- κοινωνίας.

Το  καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ:

[https://rodi.uom.gr/πρόγραμμα/].

Ειδικότερα,  στο πρόγραμμα  συμπεριλήφθηκαν:

Προβολές κινηματογραφικών ταινιών διαγωνιστικού μέρους.

Ένα ειδικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την προβολή τριών ταινιών: «Επιστροφή στην Κορυφή», «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» και «Blindness».

Οι θεατρικές παραστάσεις «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder, Α.Σ. Τυφλών Ήφαιστος και «Ο κύριος Ρεμ» από το Θέαμα – Θέατρο ατόμων με αναπηρία

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου 2019), μεταξύ αυτών για τη δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕ.Δ.Μ.Ο.Π.) – «Χάρισε Ζωή»

Ειδικό session «Λογοτεχνία και Αναπηρία»

Μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα, καθώς και πολλές  άλλες εκδηλώσεις.

 Όσον αφορά στο διαγωνιστικό τμήμα, επισημαίνεται ότι η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Θάνο Σταυρόπουλο, συνεργάτη Ξένου Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Θάνος Σταυρόπουλος πήρε  μεταπτυχιακό τίτλο  το 2003 στο Video and Filmmaking από το University of Lincoln. Tο 2001 πήρε  πτυχίο   στις Καλές Τέχνες από το De Montfort University.Η αγάπη του ίδιου για την κινούμενη εικόνα και η πολύχρονη εμπειρία, που διαθέτει στη διοργάνωση πολιτιστικών φεστιβάλ τον οδήγησε το 2007 στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έκτοτε παραμένει σταθερό μέλος της ομάδας προγράμματος και συντονισμού των διοργανώσεων, καθώς και της ετήσιας δραστηριότητας του Οργανισμού.

2.Ελένη Φύκα, ενεργό μέλος της κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία

(https://www.facebook.com/DisArtMove/) και τον

3.Καθηγητή Michael L. Wehmeyer, Ph.D.γνωστό επιστήμονα παγκοσμίως στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και της  ειδικής αγωγής. Έχει συγγράψει περισσότερα από 425 επιστημονικά άρθρα και 42 βιβλία.Ασχολείται με τα θέματα του αυτοπροσδιορισμού, της μετάβασης στην ενήλικη ζωή,και της εκπαίδευσης και της συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία.

(https://specialedu.ku.edu/michael-wehmeyer 

και https://scholar.google.com/citations?user=ilUhqNgAAAAJ&hl=en).

Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα σε όποιον ρόλο αυτά επιλέξουν,είτε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις είτε απλώς παρακολουθώντας τες. Τα δρώμενα υποστηρίζονται από την ειδικά εκπαιδευμένη σε θέματα προσβασιμότητας, μικτή εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι- ενδιαφερόμενες  να απευθύνονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος, γραφείο Κ-123, τηλέφωνο επικοινωνίας με αριθμούς κλήσης: 2310-891.437/350.

Ε-mail rod@uom.gr

Website: http://rodi.uom.gr/

Facebook https://www.facebook.com/rodifestival/

Twitter: https://twitter.com/rodifestival

Instagram : https://www.instagram.com/rodifestival/

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.