Σε απευθείας μετάδοση….


Του Νίκου Μόσχοβου

Δημοσιογράφου- συγγραφέα

15:49:15,03/17/2019
Διαδίκτυο και μεταδόσεις-Image by Gerd Altmann from Pixabay

H εφαρμογή της εκπαιδευτικής διάστασης της δημοσιογραφίας θέλει πρώτα και κύρια δημοσιογράφους αποφασισμένους να κάνουν τις υπερβάσεις τους. Image by Gerd Altmann from Pixabay

Κάθε μέσο ή τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της ανθρωπότητας υπό μια προϋπόθεση να βρίσκεται «στα χέρια» αυτών, που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον και διαθέτουν ένα ουμανιστικό όραμα.

Προφανώς ο εγκληματίας και δολοφόνος της Νέας Ζηλανδίας δε συγκαταλέγεται σε αυτούς, και χρησιμοποίησε τις ηλεκτρονικές –  διαδικτυακές εφαρμογές για να προβάλλει όχι μόνο τις ρατσιστικές ιδέες του, αλλά και για  να δείξει σε απευθείας μετάδοση τις δολοφονίες παιδιών και των γονιών τους!

Βρέθηκαν, μάλιστα, την ίδια στιγμή και  άνθρωποι, οι οποίοι διέσπειραν το βίντεο στο διαδίκτυο, ώστε να το παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος.

Βρέθηκαν, επίσης, διάφορες  διαδικτυακές  πλατφόρμες να το φιλοξενήσουν. Βρέθηκαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να το προβάλλουν και να το μεταδώσουν ξανά. Με αφορμή τα παραπάνω από κάποια πολιτικά κι όχι μόνο πρόσωπα άρχισαν ήδ να ακούγονται φωνές για περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο.

Οι κανόνες ως ένα σημείο, όμως,  μπορούν να αποδώσουν σε ένα χαοτικό περιβάλλον και να επιφέρουν περιορισμούς. Το μεγάλο θέμα είναι πως μόνο με τα ρομποτάκια, τους αλγόριθμους και τις αναφορές ως ένα σημείο θα μπορέσεις να  καταφέρεις  να περιορίσεις φαινόμενα τέτοιου είδους στο διαδίκτυο.

Η πιο εφικτή λύση  αποτελεί ταυτόχρονα και την πιο δαπανηρή, αφού δεν είναι άλλη από την εκπαίδευση κυρίως όσων απασχολούνται ως μέλη προσωπικού στα διάφορα ηλεκτρονικά – διαδικτυακά –  ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα ή μέσα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών ( ακόμα  και οι ιδιοκτήτες – ιδιοκτήτριες) δεν προέρχονται από το κόσμο των μέσων μαζικής  ενημέρωσης, της επικοινωνίας ή της δημοσιογραφίας, ενώ δημιούργησαν πλατφόρμες ή εργάζονται σ’ αυτές, με σκοπό να επιβιώσουν μέσω του μισθού ή να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδεύονται συνέχεια  σχετικά με τα θέματα επικοινωνίας – ενημέρωσης – δημοσιογραφίας για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερη και χρησιμότερη την πλατφόρμα, όπου εργάζονται ή την κατέχουν.

Η δράση προς αυτή την κατεύθυνση θα επιφέρει περισσότερη γνώση –  καινοτομία γύρω από τα θέματα της ενημέρωσης, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων  (χωρίς απαραίτητα να γίνουν οι ίδιοι δημοσιογράφοι – επικοινωνιολόγοι) θα έχει  μάθει να ξεχωρίζει όχι μόνο την είδηση, αλλά και να απομονώνει παρόμοιες απευθείας μεταδόσεις.

Θα μου πείτε; Δεν υφίστανται δημοσιογράφοι, οι οποίοι προβάλλουν παρόμοιες ρατσιστικές ιδέες με αυτή του δράστη της Νέας Ζηλανδίας;

Δεν υφίστανται  μέσα μαζικής ενημέρωσης, που αναμετέδωσαν τις δολοφονίες;

Ναι, υφίστανται, αλλά αν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δεν μπουν μπροστάρηδες σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε ταυτόχρονα να γίνουν οι «μαθητές» και οι δάσκαλοι της, τότε μην περιμένουμε πολλά περισσότερα πράγματα,  όσα μέτρα και να πάρουμε.

Το να εκπαιδευτεί σήμερα όλος  ο κόσμος στη σωστή χρήση της ενημέρωσης  και των ηλεκτρονικών – διαδικτυακών εφαρμογών της,  είναι το πρώτιστο καθήκον των ίδιων των δημοσιογράφων.

Η παροχή της συγκεκριμένης γνώσης θα αλλάξει και την άποψη πολλών ανθρώπων για τη δημοσιογραφία και τη χρησιμότητά της. Δεν ονειροβατούμε, όμως, γιατί η εφαρμογή της εκπαιδευτικής διάστασης της δημοσιογραφίας θέλει πρώτα και κύρια δημοσιογράφους αποφασισμένους να κάνουν τις υπερβάσεις τους.

Πόσοι και  πόσες από εμάς είμαστε έτοιμοι – έτοιμες να κάνουμε αυτή την υπέρβαση; Ιδού η απορία…

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six − two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.