Το SARS-CoV-2 ενδέχεται να επιτεθεί στον ερυθρό μυελό και να εμποδίσει τον σχηματισμό νέων ερυθρών κυττάρων
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
00:28:34,11/01/2020

Πνευμονικό παρέγχυμα ασθενούς ηλικίας 56 ετών. Βαφή με αιματοξυλίνη και ηωσίνη. Μικροφωτο × 400. Τα σφαιροκύτταρα, τα μικροκύτταρα, τα υπο- και τα υπερχρωματικά ερυθροκύτταρα αναγνωρίζονται.Φωτογραφία: ©Press Office FEFU
Ειδικοί από το Τμήμα Θεμελιώδους Ιατρικής του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής (FEFU) μαζί με άλλους Ρώσους και Ιάπωνες επιστήμονες διερεύνησαν τους μηχανισμούς της διανομής του COVID-19 εντός του σώματος και οποίοι συνδέονται με βλαβερά ερυθρά κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός μπορεί να προσβάλει τον ερυθρό μυελό, με αποτέλεσμα να είναι αυτό επιζήμιο όχι μόνο για τα ερυθρά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και για τη διαδικασία σχηματισμού άλλων νέων. Ένα σχετικό άρθρο εμφανίζεται στο Archiv EuroMedica .
Τα ερυθρά οκύτταρα είναι ο κύριος στόχος για τον κορονοιό (SARS-CoV-2). Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα στο σώμα για τη μεταφορά της πλούσιας σε σίδηρο αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει το οξυγόνο.
Η απώλεια των ερυθρών κυττάρων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους εγκεφαλικούς νευρώνες, στα αιμοφόρα αγγεία και στα εσωτερικό του σώματος , λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και χωρίς τα δικά του, ερυθρά αιμοσφαίρια αρχίζει ο ασθενής να ασφυκτιεί.
Η χορήγηση τεχνητού αερισμού δεν βοηθάει στην περίπτωση των ανθρώπων, οι οποίοι δε μπορούν μεταφέρουν οξυγόνο μέσα στο σώμα. Αποτελεσματική θεραπεία για αυτούς τους ασθενείς είναι η χορήγηση μάζας ερυθρών κυττάρων και βιταμίνης Β12. Ο μηχανισμός ανάκτησης των κατεστραμμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες.
Η πρώιμη διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η αρχική αντίδραση του σώματος στον ιό SARS COV-2, ο οποίος κλιμακώνεται σταδιακά. Ο ασθενής αισθάνεται τη γεύση του σιδήρου. Αυτό συμβαίνει επειδή η αιμοσφαιρίνη, που απελευθερώνεται από τα ερυθρά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος εισέρχεται στο σάλιο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε άτομο που έχει χαμηλή αιμοσφαιρίνη κινδυνεύει. Πρώτα απ’ όλα, κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, τα άτομα με παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, οι έγκυες , οι ασθενείς με πρωτογενή και επίκτητη ανοσοανεπάρκεια ή με αναστολή της αιμοποιητικής λειτουργίας, οι καρκινοπαθείς, κι όσοι πάσχουν από τον ιό του AIDS.
«Ο ιός εισέρχεται στο επιθήλιο, όπου πολλαπλασιάζεται. Mετά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και επιτίθεται σε στόχους, που μπορεί να είναι τόσο το εσωτερικό επιθήλιο (γαστρεντερική οδός, πνεύμονες, ουρογεννητικό σύστημα) όσο και τα ερυθρά κύτταρα», εξηγεί η καθηγήτρια του Τμήματος Θεμελιώδους Ιατρικής της Σχολής Βιοϊατρικής του FEFU Galina Reva,.
«Αν και πιο συχνά βλέπουμε την παθολογία του αναπνευστικού συστήματος, τους πνεύμονες, χρειάζεται ο ιός τα επιθηλιακά κύτταρα μόνο για την αναπαραγωγή. Πιστεύουμε ότι ο κύριος στόχος του ιού είναι ο ερυθρός μυελός, όπου βλάπτει το ενδοθήλιο, τον ιστό, ο οποίος κανονικά ρυθμίζει τη μετανάστευση των κυττάρων, που «ωριμάζουν» στο αίμα. Για το λόγο αυτό, συμβαίνουν περίεργα πράγματα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και στους ιστούς διαφόρων οργάνων, είχαν βρεθεί μεγακαρυοκύτταρα, δηλαδή πολύ μεγάλα κύτταρα του μυελού των οστών», προσθέτει η καθηγήτρια.

Έρημη πόλη λόγω κορονοιού. Φωτογραφία από Jacques GAIMARD από το Pixabay
Επιπλέον, εξηγεί ότι η ίνωση των πνευμόνων είναι η πιο εμφανής εκδήλωση του COVID-19, η οποία εμφανίζεται όχι μόνο ως συνήθως σχηματισμός ιστού ουλής στην περιοχή του ελαττώματος.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η αιτία της ίνωσης είναι τα μεγακαρυοκύτταρα, που «ρίχνονται» στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν παρόμοιες διαδικασίες να συμβούν στους ιστούς όλων των παρεγχυματικών οργάνων (πυκνών) οργάνων, τα οποία είναι οι πνεύμονες, το ήπαρ, η σπλήνα, τα νεφρά, το πάγκρεας κιο θυρεοειδής.
«Πρόκειται για μια επιθετική διαδικασία, αν και μπορεί να είναι αργή και σχετικά καλοήθης, χωρίς κλινικές εκδηλώσεις στο υπόβαθρο της αναιμίας, μικρής αναπνοής και αυξημένου καρδιακού ρυθμού. Ταυτόχρονα, συρρικνώνεται ο αριθμός των λειτουργικών ενεργών κυττάρων του ιστού των οργάνων, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία που λειτουργούν ως ένα μαλακό πλαίσιο. Μερικές φορές, οι τοπικές αλλαγές λαμβάνουν τη μορφή ενός μεγάλου σχηματισμού ινώδους όγκου. Η παθολογία είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς τα κλινικά σημεία μπορούν να εμφανιστούν, όταν αυτές οι μη αναστρέψιμες διαδικασίες καταλαμβάνουν σημαντικό όγκο του οργάνου», τονίζει η καθηγήτρια κ. Reva .
Έτσι, για να αναπτυχθούν μία στοχευμένη θεραπεία και μέτρα για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών μετά από τον κορονοιό, είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο μηχανισμός, που βρίσκεται πίσω από την ίνωση του πνευμονικού ιστού, του ήπατος, των νεφρών και άλλων οργάνων.
Σύμφωνα με την κ. Galina Reva, ο κορονοιός καταστρέφει το λευκό πολτό στην σπλήνα, δηλαδή τα ίδια τα κύτταρα που παράγουν ιστό και τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μολυσματική ανοσία, όπως είναι α Τ-κύτταρα και τα Β-λεμφοκύτταρα.
Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο, για τον άνθρωπο είναι επικίνδυνες οι δευτερογενείς λοιμώξεις που συνυπάρχουν στον κορονoιό. Το σώμα δεν έχει τίποτα να αντισταθεί. Ένας ασθενής μπορεί να επιβιώσει μόνο μέσω μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών, αρκεί είναι να μην είναι αργά, γιατί όταν τα ερυθρά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου, τότε το άτομο αρχίζει να πνίγεται και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο να σωθεί!
Στο επόμενο στάδιο της συγκεκριμένης έρευνας, σκοπεύουν οι επιστήμονες να ελέγξουν τις διακυτταρικές συνδέσεις και τις αλληλεπιδράσεις προκειμένου να ακολουθήσουν την αλυσίδα του τρόπου δράσης του ιού μέχρι και το τέλος. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να καταλάβουν ποια κύτταρα στο σώμα θα πρέπει να διεγερθούν σε μια σοβαρή πορεία της νόσου και τι είναι απλώς άχρηστο, ώστε να προσπαθήσουμε να το επηρεάσουμε.
Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα δειγμάτων πνευμόνων από 79 ασθενείς που πέθαναν από το COVID-19.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής αποστολής 17.5740.2017 / 6.7, επιχορήγηση Ρωσίας-Ιαπωνίας FEFU (αριθμός Συμφωνίας 13-09-0602-m_a από τις 06.11.2013) και της επιχορήγησης από το Ρωσικό Ίδρυμα Επιστημών 19- 14-00260 (2019).
©Typologos.com 2020