Ρουτίνη – Φυσικό εκχύλισμα κατά του COVID19
Το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Ταϊλάνδης
θα επιταχύνει την έρευνα για τη «Ρουτίνη»
Ένα φυτικό εκχύλισμα κατά της πανδημίας COVID-19
Επιμέλεια: Νίκος Μόσχοβος
19:07:35,05/02/2021

Το εκχύλισμα «rutin» από φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να σκοτώσει τον κορονοιό της πανδημίας COVID-19. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Chulalongkom της Ταϊλάνδης,, αλλά μένει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά.Φωτογραφία από InspiredImages από το Pixabay
Το εκχύλισμα «rutin» από φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να σκοτώσει τον κορονοιό της πανδημίας COVID-19. Αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Chulalongkom της Ταϊλάνδης, που αποτελεί το παγκόσμιο ηγετικό ερευνητικό κέντρο σχετικά με τα βότανα. Οι ειδικοί αναπτύσσουν ήδη αυτό το εκχύλισμα σε φάρμακα, για τα οποία επισημαίνουν πως είναι ακόμη απαραίτητη η έρευνα για φαρμακευτικές ουσίες κατά της πανδημίας.
Επίσης, υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητη η έρευνα- ανάπτυξη για τα εμβόλια και προτείνουν ότι οι Ταϊλανδοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις απόψεις, που έχουν για τα βότανα, προκειμένου να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία από αυτά.
Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το 3ο από τα σεμινάρια «CHULA the Impact » και το οποίο έφερε τον τίτλο: « Καινοτόμος Βοτανική Ιατρική: Ένα κέρδος σχετικά με την πανδημία COVID-19». Μεταξύ άλλων, μίλησαν οι Dr. . Kittikhun Wangkanon η αναπληρώτρια καθηγήτρια Dr. Thanyada Rungrojmongkol από το Τμήμα Βιοχημείας, καθώς και η καθηγήτρια του Τμήματος Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου Dr. Siwaporn Boonyasuppayakorn .
Αμφότεροι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της έρευνας περί των φυτών στην Ταϊλάνδη και η οποία αφορά στην παραγωγή σύγχρονων φαρμάκων κατά της πρωτεάσης του κορονοιού και τον τερματισμό της πανδημίας.
Αποκωδικοποίηση της πρωτεάσης για την καταπολέμηση της επιδημίας
Η πρωτεάση είναι ένα από τα πρώτα ένζυμα χώνευσης πρωτεϊνών του κορονοιού της πανδημίας COVID- 19 που έλαβε την προσοχή πρώτα των Κινέζων επιστημόνων. Ακολούθησαν έρευνες από Άγγλους, Γερμανούς και Αμερικανούς Επιστήμονες. Το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Chulalongkom αποτελεί το πρώτο και το μοναδικό ίδρυμα στην Ταϊλάνδη που δύναται να μελετήσει τη δομή της συντεθειμένης πρωτεάσης COVID-19 σε μοριακό επίπεδο.
«Η ερευνητική ομάδα μας μελετά τον ιό της πανδημίας COVID-19 σε μοριακό επίπεδο.Βάζουμε τους κρυστάλλους πρωτεάσης κάτω από μια ακτινογραφία που μας επιτρέπει να δούμε το πώς μοιάζουν. Μπορούμε να δούμε πώς το μεταφορικό σύστημα του κορονοιού εκτελεί διαφορετικές λειτουργίες και το πώς χρησιμοποιεί ορισμένες χημικές δομές για να τις συνδέσει Γιατί η έρευνα πρωτεάσης; Οι πρωτεάσες είναι απαραίτητες για τον κύκλο ζωής των ιών, καθώς αφομοιώνουν τις πρωτεΐνες, τις οποίες έχουν δημιουργήσει οι ιοί για να λειτουργήσουν. Επιπλέον, οι πρωτεάσες σπάνια αλλάζουν τη θέση τους, στην ιική δομή ακόμη και μετά από τη μετάλλαξη», εξήγησε ο Dr..Kittikhun Wangkanon.
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Chulalongkom έχει μελετήσει περισσότερα από 300 βότανα, τόσο σε εκχυλίσματα, όσο και σε προσομοιώσεις που δημιουργούνται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πολλά έχουν βρεθεί ότι περιέχουν φλαβονοειδή που είναι αποτελεσματικά στην αναστολή της πρωτεάσης στον ιό της πανδημίας COVID-19.
«Μόλις τα αποτελέσματα των τεστ κατά του ιού πανδημίας COVID-19. θα είναι ικανοποιητικά, τότε η χημική ένωση των βοτάνων θα υποβληθεί σε επεξεργασία για να συνθέσει μία νέα και πιο αποτελεσματική ουσία για τη στόχευση των πρωτεασών. Τότε, οι συνθετικές ενώσεις θα εξεταστούν επανειλημμένα ενάντια στον κορονοιό ή την πρωτεάση σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε συνδυασμό με προσομοιώσεις υπολογιστών , έως ότου να πιστεύουμε ότι έχουμε εξαγάγει εξαιρετικές -ενδιαφέρουσες ενώσεις που θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη δοκιμή στα ζώα, καθώς και στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Δρ. Kittikhun Wangkanon.
Ρουτίνη: Επί του παρόντος η πιο ενδιαφέρουσα ένωση κατά του κορονοιού
Η ρουτίνη είναι ένα φλαβονοειδές που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, έχει τραβήξει την προσοχή πολλών ερευνητών στο εξωτερικό ως ένα πιθανό φάρμακο για την καταπολέμηση του κορονοιού.
«Η ρουτίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα φυτά, όχι μόνο στις φλούδες των εσπεριδοειδών, τα οποία έχουν υψηλό επίπεδο. Ένας άλλος τύπος φλαβονοειδούς παρόμοιου με τη ρουτίνη είναι το «baicalein», το οποίο απαντάται άφθονα στο φυτό λουλουδιών «Ινδική τρομπέτα ή κάπαρη Indian Trumpet (Oroxylum indicum)».Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Chulalongkom Dr. Warinthorn Chavasiri έχει ήδη συνθέσει αυτές τις δύο ενώσεις για περαιτέρω δοκιμές », αποκάλυψε ο Dr. Kittikhun Wangkanon!
Η ερευνητική ομάδα του τομέα βιοχημείας του Πανεπιστημίου Chulalongkom είναι η πρώτη στον κόσμο που απέδειξε τις ιδιότητες της ρουτίνης κατά της πανδημίας COVID-19 σε δοκιμαστικούς σωλήνες και βρίσκεται τώρα στη διαδικασία δημοσίευσης των ευρημάτων!

Ο Δρ. Kittikhun Wangkanon του Τμήματος Βιοχημείας, της Σχολής Επιστημών του Πανεπιστημίου Chulalongkorn. Φωτογραφία:©Πανεπιστήμιο Chulalongkorn
Τα εμβόλια δεν είναι οι τελικές απαντήσεις
Τα διδάγματα από τις προηγούμενες πανδημίες δείχνουν ότι μόνο τα εμβόλια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο εύρος και στην ταχύτητα της επιδημίας. Η σοβαρότητα του κάθε ιού είναι διαφορετική. Παραδείγματος χάριν, ο ιός Έμπολα, είναι θανατηφόρος, αν και δεν εξαπλώνεται ευρέως. Από την άλλη πλευρά, το κρυολόγημα, η γρίπη ή ο κορονοϊός εξαπλώθηκαν αρχικά σοβαρά σε μια μεγάλη περιοχή του πλανήτη και μερικά χρόνια αργότερα ο δρόμος θα γίνουν λιγότερα σοβαρά και τελικά θα εντοπιστούν τα κατάλληλα μέσα καταπολέμησης. Ως εκ τούτου, οι έρευνες για τα φάρμακα και τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παράλληλα.
«Δεν μπορούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες μας, μόνο στα εμβόλια. Δε γνωρίζουμε, εάν τα εμβόλια θα μπορούν να παραμείνουν αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο. Τα εμβόλια γρίπης που λαμβάνουμε κάθε χρόνο μπορούν να προστατεύσουν μόνο από τα 3-4 στελέχη που το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης προέβλεπε ότι θα εξαπλωνόταν εκείνο το έτος. Το επόμενο έτος, μπορεί να αναπτυχθούν άλλα στελέχη. Έτσι, η παραγωγή των φαρμάκων θα πρέπει να συμβαδίζει με τα εμβόλια », τόνισε ο Dr. Kittikhun Wangkanon για τη σημασία, που έχει η έρευνα – παρασκευή περί των φαρμακευτικών ουσιών.
Επένδυση για το μέλλον
Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τα αναπνευστικά σύνδρομα SARS και MERS πριν από χρόνια βοήθησε στην επιτάχυνση της δημιουργίας εμβολίων κατά της πανδημίας COVID-19. Η παραγωγή φαρμάκων είναι ένα διαφορετικό θέμα. Χρειάζεται χρόνος και κινδυνεύει να αποτύχει.
«Η ανάπτυξη της ιατρικής είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας.Ωστόσο,είναι σίγουρα χρήσιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιστήμονες μπόρεσαν γρήγορα να αναπτύξουν το εμβόλιο κατά του ιού της πανδημίας COVID-19 λόγω των προηγούμενων γνώσεων που αποκτήθηκαν από τις επιδημίες MERS και SARS. Δε θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται ή εμφανίζονται νέοι ιοί.Ομοίως, στην ιατρική, καταφέραμε να αναπτύξουμε αντιρετροϊκά φάρμακα για το HIV πολύ γρήγορα στο παρελθόν, επειδή είχαμε ήδη μελετήσει παρόμοιες ομάδες φαρμάκων κατά των ιών», εξήγησε ο Dr. Kittikhun Wangkanon.
Ευκαιρίες των βοτάνων της Ταϊλάνδης να αναπτυχθούν ως σύγχρονη ιατρική απάντηση
Η Ταϊλάνδη διαθέτει πολλά είδη φαρμακευτικών φυτών και συνταγών φυτικών φαρμάκων. Οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση πολλών φυτικών φαρμάκων. Ωστόσο, αυτά τα γνωστά βότανα στερούνται περαιτέρω ανάπτυξης σε σύγχρονα φάρμακα.
«Κατά τη γνώμη μου, τα σύγχρονα και φυτικά φάρμακα δε διαφέρουν καθόλου, επειδή και τα δύο έχουν χημικές ουσίες που μπορούν να συνδεθούν με τις πρωτεΐνες, το DNA ή τα κύτταρα μας», τόνισε ο Dr.Kittikhun Wangkanon, o οποίος διευκρίνισε πως γενικά τα βότανα περιέχουν πολλές ενώσεις, μερικές από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ή είναι τοξικές. Εντούτοις, υπογράμμισε ο ίδιος πως η έρευνα περί των φυτικών ουσιών για ιατρικές χρήσεις είναι ένα διαφορετικό θέμα. Οι ερευνητές θα εξαγάγουν μόνο ορισμένες από τις δραστικές ουσίες και θα απορρίψουν άλλες ανεπιθύμητες ενώσεις. Στη συνέχεια, θα τροποποιήσουν τις δομές τους, έως κι ότου χαρακτηριστούν ως φάρμακα.
«Από οικονομική άποψη, η κονιοποίηση των βοτάνων και η εγκαψύλωσή τους μεταπωλεί απλώς επανειλημμένα φθηνά προϊόντα. Άλλες χώρες δε χρειάζεται να εξαρτώνται από εμάς για τα προς το ζην. Σε χώρες του εξωτερικού, όταν ανακάλυψαν σημαντικές χημικές ουσίες σε φαρμακευτικά φυτά, τις ανέπτυξαν περαιτέρω σε σύγχρονη ιατρική με σαφείς ενδείξεις των ιδιοτήτων, της τοξικότητας, της δοσολογίας και των οδηγιών χρήσης. Στη συνέχεια, γυρίζουν σε εμάς και τα πουλάνε στους Ταϊλανδούς σε υψηλή τιμή. Αυτό πρέπει να ξεπεράσουμε», κατέληξε ο Dr. Kittikhun Wangkanon.
©Typologos.com 2021