Ρωμανός ο Μελωδός Εκδήλωση του «Λόγος 7»

20:42:30,12/14/2019
Από το «Μηνολόγιον» του Βασιλείου του Β΄

Από το «Μηνολόγιον» του Βασιλείου του Β΄

Η εκδήλωση με τίτλο «Ρωμανός ο Μελωδός» κλείνει τον κύκλο δρώμενων «Λόγος 7» και η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7.30  έως και τις  9.30 το βράδυ της Παρασκευής  20 Δεκεμβρίου 2019 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής  Βιβλιοθήκης  της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 7» επιμελείται ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο διευθυντής του περιοδικού «Δελτίο Βιβλικών Μελετών» Μανόλης Παπουτσάκης. Η παρουσίαση του ομιλητή θα γίνει από το Σταύρο Ζουμπουλάκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας. Διακόνησε πρώτα στο Ναό της Αναστάσεως στη Βηρυττό.

Αργότερα, στα χρόνια του Αναστασίου A’ (491-518), εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε ως ποιητής και μελωδός στην εποχή του Ιουστινιανού (527-565). Πέθανε μετά από το 555.

Η οφειλή του δίγλωσσου Ρωμανού, ο οποίος έγραψε στα ελληνικά, στους μεγάλους Σύρους ποιητές του τέταρτου, πέμπτου και έκτου αιώνα είναι αναμφισβήτητη, καθώς  και η καλή γνώση της συριακής ποίησης φωτίζει πολλά χωρία του δικού του, έργου.

Πληροφορίες

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων Ε.Β.Ε.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, 19:30-21:30

Είσοδος ελεύθερη.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.