Ro- Newsletter n. 2-2022 Teachers for SwanZ
“Teachers for SwanZ”
Proiect cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene,
Acțiunea cheie 2 – Cooperare pentru inovare și bune practici,
parteneriate strategice pentru educație vocațională
i formare profesională (2020-1-RO01-KA202-080171)
18:45:17,04/19/2022

“Teachers for SwanZ”-Proiect cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene
Inițiator și coordonator
🔵Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București, România.
Parteneri
🔵Școala Națională de Arte Profesor Vesselin Stoyanov din Ruse (Bulgaria);
🔵Attitude Studios – Ballet with Laura din Viena (Austria).
Mesaj de Ziua internațională a dansului

Prof. Dr. Alkis Raftis
Începând din 1982, în fiecare an pe 29 aprilie, milioane de dansatori și iubitori ai dansului din toată lumea sărbătoresc Ziua dansului, o inițiativă a Consiliului Internațional al Dansului (CID) – UNESCO. Iată mesajul oficial transmis cu acest prilej de prof. dr. Alkis Raftis, președintele acestui organism, ambasador al proiectului “Teachers for SwanZ”:
Acest mesaj este scris în timp ce rachetele lovesc clădiri rezidențiale iar oamenii luptă pe străzi. Probabil ar fi prea optimist să sperăm că pe 29 aprilie oamenii vor dansa pe străzi sărbătorind pacea. Situația le cere dansatorilor să arate solidaritate față de alți dansatori. Individualismul și “descurcă-te” singur nu mai sunt la modă.
Mulți oameni sunt dornici să ajute dar riscă să cadă pradă înșelătoriilor. Este foarte greu să distingi între organizațiile autentice și cele false, website-uri, oameni, știri etc. Poți avea încredere numai în cei pe care îi cunoști de mulți ani, numai în cei care au o lungă istorie într-o politică serioasă cu care ești de acord – cu siguranță nu în cei care promit să facă acum ceea ce nu au făcut niciodată înainte. Trecutul este cea mai bună garanție pentru viitor. CID nu va acționa ca intermediar. Pledăm pentru comunicarea directă de la persoană la persoană, pentru asistență și colaborare. De aceea propunem:
🔵Deschideți Global Dance Directory. Tastați cuvinte – cheie precum: numele orașului, tipul de dans etc. Încercați diverse cuvinte – cheie.
🔵Găsiți profesioniști ai dansului și sunați-i sau solicitați CID adresele lor de e-mail.
🔵Spuneți-le că vă pasă, întrebați-i de ce au nevoie.
🔵Trimiteți-le ce puteți.
🔵Mențineți contactul, dați-le curaj să depășească greutățile, pregătiți cooperarea de după criză.
Nu este momentul pentru efuziuni romantice despre virtuțile dansului și pentru afirmații vagi care sună frumos. Dansul, după ce a fost lovit sever de pandemie, este lovit acum de un conflict armat și de perspectiva unui război rece la scară globală. Este timpul pentru acțiune concretă și rezultate tangibile, timpul de a fi împreună pentru a merge mai departe uniți.
Consiliul Internațional al Dansului reprezintă oficial toate formele de dans de pe continentele lumii. Mesajul de mai sus este transmis profesioniștilor dansului din aprox. 200 țări. Detalii despre ediția din acest an puteți găsi aici:
http://danceday.cid-world.org/the-official-message/
www.facebook.com/DanceDayOfficial/
Instagram #CIDDanceDay
Un mesaj din partea noastră
Liceul de Coregrafie Floria Capsali este pe aceeași lungime de undă cu apelul la solidaritate lansat de CID – UNESCO: după declanșarea conflictului din Ucraina, care afectează dramatic lumea baletului și dansului din această țară, școala a primit șase elevi de la un liceu similar din Kiev, oferindu-le ajutor pentru a-și continua studiile la București.
Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă din cauza consecințelor războiului ce se desfășoară nu departe de noi, elevii și profesorii liceului Floria Capsali sunt prezenți pe scenă cu prilejul Zilei internaționale a dansului, oferind un spectacol de balet și dans contemporan la Teatrul de Operetă I.Dacian, în 29 aprilie.

Prof. Diana Zăvălaș
Să nu uităm că dansul și arta în general ne insuflă energie, optimism, alină suflete, unesc oameni și culturi, ne dau sentimentul că putem avea încredere unii în alții, că împreună putem construi o lume mai bună! Este mesajul echipei “Teachers for SwanZ” și al managerului acestui proiect, prof. Diana Zăvălaș, cu prilejul Zilei internaționale a dansului. Pe lângă acest îndemn, urăm tuturor profesioniștilor dansului și coregrafiei, profesorilor, elevilor și studenților, dansatorilor amatori și iubitorilor acestei arte să dea culoare și optimism acestor vremuri prin bucuria pe care o aduc altor oameni. La mulți ani tuturor, iar ceea ce vă inspiră, talentul și dedicația Dvs. pentru dans să vă aducă numai reușite si satisfacții!
Suntem prezenți la Olimpiada de Coregrafie,
etapa națională
Elevii care s-au evidențiat la faza pe București a Olimpiadei de Coregrafie, între care și patru elevi implicați în proiectul “Teachers for SwanZ”, participă la etapa națională a concursului, la Timișoara, la sfârșitul lunii aprilie. Va fi un prilej pentru profesorii Liceului Floria Capsali de a prezenta colegilor de la alte licee de coregrafie din țară date despre proiect și mai ales despre rezultatele acestuia, rezultate pe care le promovăm nu numai în România, ci și în țările cu care colaborăm – Austria, Bulgaria și Grecia.

Elevii care s-au evidențiat la faza pe București a Olimpiadei de Coregrafie, între care și patru elevi implicați în proiectul “Teachers for SwanZ”, participă la etapa națională a concursului, la Timișoara, la sfârșitul lunii aprilie
Laboratorul virtual, o platformă nouă de training
Platforma de training în dans Laboratorul virtual de învățare, unul dintre cele trei “produse intelectuale” ale proiectului, este în curs de realizare. Va fi un instrument educațional virtual gratuit, interfața și principala poartă pe care proiectul Teachers for SwanZ o deschide pentru participanți, reprezentanți ai grupurilor-țintă implicate – profesori de balet și dans, profesori care predau discipline de educație generală în școlile de dans (noi i-am numit “non-dance teachers”), instructori de dans, elevi și iubitori ai dansului interesați. Laboratorul virtual de învățare va oferi o serie de caracteristici și funcționalități care vor urmări îmbunătățirea formării profesorilor de dans în regiunea noastră, încurajarea unei abordări moderne, interdisciplinare în școlile de dans și un mod de învățare prietenos pentru nativii digitali aparținând Generației Z (grupul nostru țintă este format din elevi cu vârste între 13 și 16 ani).

Modulele de training se vor concentra pe: dans tradițional, dans de caracter, balet, dans contemporan și alte arii care vor urmări lărgirea competențelor și abilităților profesorilor: comunicare și vorbire în public, diversitate și dialog intercultural, abilități conexe (coaching, actorie pe scenă, controlul emoțiilor, aspecte psihologice)
Modulele de training se vor concentra pe: dans tradițional, dans de caracter, balet, dans contemporan și alte arii care vor urmări lărgirea competențelor și abilităților profesorilor: comunicare și vorbire în public, diversitate și dialog intercultural, abilități conexe (coaching, actorie pe scenă, controlul emoțiilor, aspecte psihologice).
Platforma va fi utilizată în două moduri:
🩰De către profesorii și instructorii de dans care vor dori să urmeze modulele noastre și să obțină un certificat de training sub egida Programului Erasmus+.
🩰De către publicul general interesat, fără certificat.
Workshop axat pe metoda Dalcroze
Diana Zăvălaș a organizat un nou workshop despre metoda Dalcroze, folosită în predarea/ învățarea muzicii și dansului. Au luat parte mai mulți profesori de la Liceul Floria Capsali, împreună cu doi instructori de dans de la Uniunea Elenă din România. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Cultura prin Muzică.

Diana Zăvălaș a organizat un nou workshop despre metoda Dalcroze, folosită în predarea/ învățarea muzicii și dansului. Au luat parte mai mulți profesori de la Liceul Floria Capsali, împreună cu doi instructori de dans de la Uniunea Elenă din România. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația Cultura prin Muzică
Lecții video de dans
Una dintre sarcinile noastre actuale este să desfășurăm și să înregistrăm pentru Laboratorul virtual lecții video despre toate tipurile de dans care vor fi incluse în platformă. Aceste înregistrări nu numai că vor ilustra felul în care se predau dansul și coregrafia în școlile participante, ci vor constitui și o bază pentru schimbul de experiență între profesorii implicați din România, Bulgaria și Austria. Lecțiile video („orele deschise – open hours”) create de ansamblurile de dans ale Uniunii Elene din București, Ploiești, Brașov, Cluj-Napoca, Galați și Onești sunt deja disponibile și pot fi văzute pe canalul de Youtube al asociației și pe:
https://uniunea-elena.ro/erasmus/
Ghiduri practice pentru profesori
Dacă vorbim despre „produsele intelectuale” (rezultatele concrete) ale proiectului, trebuie să menționăm cele două ghiduri practice pentru profesori care sunt acum în stadiu final de elaborare, și anume:
🩰Manualul de formare a formatorilor Teachers for SwanZ, elaborat de profesori pentru profesori, axat pe balet, dans de caracter, dans contemporan și tradițional; acesta va include patru capitole – De ce Generația Z?, Aspecte teoretice referitoare la diferite tipuri de dans, Metodologia predării dansului și Abilități conexe ale profesorilor de dans; este creat în colaborare de aprox. 35 profesori și instructori din țările participante.

Broșura Mini – ghid de mișcare, adresată profesorilor care predau diferite discipline în școlile de dans, cuprinde capitole despre caracteristicile elevilor din Generația Z, dar și despre conexiunile dintre dans și alte discipline școlare – Fizică, Geografie, Istorie, Literatură, Chimie, Biologie, Științe sociale etc. Este creată de circa 25 profesori
🩰Broșura Mini – ghid de mișcare, adresată profesorilor care predau diferite discipline în școlile de dans, cuprinde capitole despre caracteristicile elevilor din Generația Z, dar și despre conexiunile dintre dans și alte discipline școlare – Fizică, Geografie, Istorie, Literatură, Chimie, Biologie, Științe sociale etc. Este creată de circa 25 profesori.
“Teachers for SwanZ.
From online towards face-to-face activities”
După un an 2021 dificil, marcat de pandemie, care a plasat în mediul virtual toate activitățile proiectului, în perioada 28 – 29 martie 2022 a avut loc la București prima întâlnire transnațională față în față. Partenerii s-au reunit pentru a discuta despre stadiul proiectului și chestiuni de management, în special despre sarcinile legate de diseminarea și exploatarea rezultatelor care urmează să fie atinse și promovate în lunile următoare.
Prima zi

În prima zi lucrările au fost găzduite de Liceul de Coregrafie Floria Capsali, iar participanții au fost întâmpinați de patru elevi din diferiți ani de studiu, implicați în proiectul Teachers for SwanZ. Directorul școlii, Mădălina – Irina Giurgescu
În prima zi lucrările au fost găzduite de Liceul de Coregrafie Floria Capsali, iar participanții au fost întâmpinați de patru elevi din diferiți ani de studiu, implicați în proiectul Teachers for SwanZ. Directorul școlii, Mădălina – Irina Giurgescu, a urat tuturor participanților bun venit și le-a dorit succes la lucrări, iar elevii și-au exprimat gândurile și așteptările legate de proiect în fața camerelor de luat vederi ale Televiziunii Române.

Cea de-a doua zi a fost găzduită de Centrul Cultural al Uniunii Elene din România (UER). După un mesaj de bun venit adresat participanților din partea președintelui și deputatului UER, Dragoș – Gabriel Zisopol
A doua zi
Participanții au apreciat că, deși practic s-a inversat calendarul proiectului, s-au putut realiza exclusiv pe Zoom cele trei produse intelectuale, aflate acum în curs de finalizare. În schimb, cele cinci „mobilități” pentru elevi și profesori (Learning, Teaching and Training Activities) nu s-au putut desfășura în anul 2021 și au fost planificate pentru perioada mai – iulie 2022. În acest mod și datorită unei bune comunicări cu partenerii, activitățile prevăzute și toate rezultatele preconizate în proiect vor fi duse la bun sfârșit.
Cea de-a doua zi a fost găzduită de Centrul Cultural al Uniunii Elene din România (UER). După un mesaj de bun venit adresat participanților din partea președintelui și deputatului UER, Dragoș – Gabriel Zisopol, reprezentanții organizației au prezentat câteva date despre bogata lor activitate culturală, inclusiv despre zecile de ansambluri de dans tradițional grecesc din centrele principale în care există comunități de origine elenă. Circa 20 dintre aceste ansambluri sunt membre ale CID – UNESCO.
La sfarsitul zilei
A urmat un modul specializat pe sarcinile ce revin echipelor proiectului în privința vizibilității, diseminării și punerii în valoare a rezultatelor proiectului, modul susținut de Ileana Racoviceanu, responsabil Comunicare în cadrul ANPCDEFP. S-a insistat pe etapa de exploatare a rezultatelor, care implică și o colaborare mai strânsă cu beneficiarii indirecți ai proiectului, precum și atragerea de noi parteneriate.

Ziua s-a încheiat cu exerciții demonstrative menite să-i ajute pe profesori în activitatea lor: un atelier de teatru susținut de actrița Monica Săndulescu, membră a echipei Attitude Studios Viena; un atelier de dans cu mici grupe de elevi (câte șase) susținut de profesorii Simona Paraschivu și Claudiu Staicu de la Liceul Floria Capsali și de instructorii Andreea Vîrtopeanu și Aris Zisopol de la UER;
Ziua s-a încheiat cu exerciții demonstrative menite să-i ajute pe profesori în activitatea lor: un atelier de teatru susținut de actrița Monica Săndulescu, membră a echipei Attitude Studios Viena; un atelier de dans cu mici grupe de elevi (câte șase) susținut de profesorii Simona Paraschivu și Claudiu Staicu de la Liceul Floria Capsali și de instructorii Andreea Vîrtopeanu și Aris Zisopol de la UER; exercițiul a fost lucrat cu toți elevii împreună, propunând o trecere de la dansul tradițional la dansul contemporan.

Reuniunea transnațională de proiect nu numai că și-a atins scopul, dar a antrenat și lucruri noi – profesorii și elevii Liceului Floria Capsali au fost invitați să participe la un spectacol dedicat Zilei naționale a Greciei (25 martie), la sala Dalles. Zis și făcut.Două eleve au prezentat pe scenă momente de dans contemporan, iar un mic ansamblu a prezentat câteva dansuri tradiționale românești la spectacolul susținut de mai multe trupe de dans ale UER în ziua de 3 aprilie
Împreună de Ziua națională a Greciei
Reuniunea transnațională de proiect nu numai că și-a atins scopul, dar a antrenat și lucruri noi – profesorii și elevii Liceului Floria Capsali au fost invitați să participe la un spectacol dedicat Zilei naționale a Greciei (25 martie), la sala Dalles. Zis și făcut.
Două eleve au prezentat pe scenă momente de dans contemporan, iar un mic ansamblu a prezentat câteva dansuri tradiționale românești la spectacolul susținut de mai multe trupe de dans ale UER în ziua de 3 aprilie.
Urmează activități de învățare, predare și training
O reuniune online a echipelor de management care pun în aplicare proiectul a avut loc în ziua de 6 aprilie. S-a procedat la o nouă evaluare a stadiului proiectului (evaluările au loc la 3 – 4 luni), după care subiectul principal l-a constituit organizarea activităților de învățare, predare și training prevăzute în proiect. Acestea se vor desfășura la București (mai), Ruse (mai – iunie) și Viena (iulie), urmând să implice atât profesori și instructori, cât și elevi.
Multe dintre modulele de predare/ învățare care se vor desfășura pe acest parcurs vor ilustra aspectele teoretice descrise în cele două ghiduri practice pentru profesori și vor fi postate pe platforma Laboratorul virtual.

Transnational meetings- Teachers for SwanZ
Suntem vizibili, promovăm proiectul
Cât despre comunicare și promovare, anul 2022 a debutat cu multe oportunități: la Radio România Cultural și Radio România Internațional au fost difuzate interviuri cu Mădălina Giurgescu, aflată la început de mandat ca director al Liceului de Coregrafie Floria Capsali, precum și cu managerul proiectului – Diana Zăvălaș (24 și 29 ianuarie, 8 și 16 februrie). TVR a transmis pe 6 aprilie un scurt reportaj despre reuniunea transnațională din martie, iar partenerul din Bulgaria a promovat proiectul la postul național BNT1. Prestigioasa revistă culturală Contemporanul din România a publicat în numărul din 3 martie noutăți despre „Teachers for SwanZ”.
Ne puteți găsi aici:
E-mail:
capsalifloria@gmail.com.
Facebook:
https://www.facebook.com/search/top?q=teachers%20for%20swanz
YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCvfmHpFg84LlH0sralYLlcA
Sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă numai punctele de vedere ale autorilor, iar Agenția Națională și Comisia nu pot fi trase la răspundere pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în aceasta.

Parteneri în proiect Teachers for SwanZ
©Typologos.com 2022