«Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ στο Κ.Θ.Β.Ε

16:34:16,01/29/2019
Πυρκαγιές-Κ.Θ.Β..Ε-Φωτογραφία: Τάσος Θ'ωμογλου

Υπάρχουν αλήθειες που ο μόνος τρόπος ν’ αποκαλυφθούν. Είναι να τις ανακαλύψεις μόνος . Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

Μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου εξιστορεί ο Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ στο έργο «Πυρκαγιές», το οποίο κάνει πρεμιέρα σε μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη από το Κρατικό Θέατρο  Βορείου Ελλάδος  στις 8.30 το βράδυ του Σα 2 Φεβρουαρίου 2019 στο Βασιλικό Θέατρο. Η παράσταση είναι αφιερωμένη  στη μνήμη του σπουδαίου Λιθουανού σκηνοθέτη Εϊμούντας Νεκρόσιους, που «έφυγε»  από τη ζωή το Νοέμβριο του 2018:

Το  ρόλο της Ναουάλ  ενσαρκώνει η Ντίνα Μιχαηλίδου. Η υπόθεση «ξετυλίγεται» ως εξής:

Υπάρχουν αλήθειες που ο μόνος τρόπος ν’ αποκαλυφθούν. Είναι να τις ανακαλύψεις μόνος

Στη Ζαν και το Σιμόν,  που είναι  δίδυμα αδέλφια, παραδίδεται ένας φάκελος με τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους, της Ναουάλ Μαρουάν.

 Ανατρέποντας το παρόν των δύο παιδιών τους ζητά η Ναουάλ να αναζητήσουν έναν πατέρα, τον οποίο νόμιζαν νεκρό  και έναν αδελφό που δε γνώριζαν την ύπαρξή του. Η προσωπική διαδρομή των ηρώων αποκαλύπτει την τραγική ιστορική πραγματικότητα ενός εμφυλίου πολέμου.

Ακολουθώντας τα δύο αδέλφια την αντίστροφη πορεία από εκείνη της μητέρας τους, έρχονται αντιμέτωπα με μια αποκάλυψη, κάτω από το βάρος της οποίας, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

Ποια ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα τους; Γιατί έμεινε στην σιωπή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της;

Ο πολυβραβευμένος Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ με τον ιδιότυπο χαρακτηριστικό τρόπο γραφής καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άκρως πολιτικό κείμενο, στο οποίο  η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία.

Ο άνθρωπος αποκαλύπτεται στην πιο «απάνθρωπη» διάστασή του, ενώ η συγχώρεση γίνεται ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωσή του.

«Δυο δίδυμα αδέλφια καλούνται να εκπληρώσουν τις τελευταίες επιθυμίες της μητέρας τους. Αν τα καταφέρουν, εκεί, στο τέρμα αυτής της πορείας προς την ενηλικίωση, τους περιμένει ένα μυστικό κρυμμένο για χρόνια, το μυστικό της ίδιας τους,  της γέννησης. Το έθρεψε η παράλογη βία του πολέμου. Το σκέπασε η Ιστορία. Το φύλαξε μέσα της, η σιωπή. Και τώρα το μυστικό ζητά να αποκαλυφθεί.

Αλλά,«υπάρχουν αλήθειες που ο μόνος τρόπος ν’ αποκαλυφθούν είναι να τις ανακαλύψεις μόνος».

Οι «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ είναι ένα ποίημα. Ένα ποίημα φτιαγμένο με μαθηματική ακρίβεια. Η γεωμετρία της πλοκής του,  θα ήταν λειψή χωρίς τον πυκνό και βαθιά συγκινητικό λόγο του, και αντιστρόφως. Η δράση εκτυλίσσεται άλλοτε στο παρόν, άλλοτε στο παρελθόν και άλλοτε σε ένα φαντασιωτικό χρόνο, που δεν υπάρχει πραγματικά.

Η παράσταση ακολουθεί αυτά τα χρονικά άλματα και αναμετριέται με αυτή τη συνθήκη, αρνούμενη το ρεαλισμό και επιχειρώντας έτσι να αφηγηθεί πως ο χρόνος τελικά δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι ο άνθρωπος. Ικανός για το θαύμα και εξίσου ικανός για τη φρίκη.

Ίσως αυτή η αντίφαση να είναι στην καρδιά του έργου και να το ορίζει ως μια σύγχρονη τραγωδία. Ίσως αυτή η αντίφαση να είναι που μας επιτρέπει να ελπίσουμε χωρίς αφέλεια στο θαύμα», σημειώνει η σκηνοθέτιδα  Ιώ Βουλγαράκη.

Πυρκαγιές- Κ.Θ.Β.Ε- Τάσος Θώμογλου

Οι «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ είναι ένα ποίημα. Ένα ποίημα φτιαγμένο με μαθηματική ακρίβεια. Φωτογραφία: Τάσος Θώμογλου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου, Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη.

Σκηνικά: Anna Fedorova, Κοστούμια: Μαρία Μυλωνά.

 Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Κίνηση: Αλεξάνδρα Καζάζου.

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης.

 Σχεδιασμός προβολών: Μάριος Γαμπιεράκης και Χρυσούλα Κοροβέση.

 Ειδική κατασκευή – γλυπτό: Αναστάσιος Κελεμίδης.

 Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου και Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Lacombe.

 Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δήμητρα Γιοβάνη.

 Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου.

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί:

Μάρκος Γέττος (Ουαχάμπ), Δανάη Επιθυμιάδη (Ζαν), Ελένη Θυμιοπούλου (Σαουντά, Ελχάμ), Νίκος Καπέλιος (Γιατρός, Μανσούρ), Γιώργος Καύκας (Ερμίλ Λεμπέλ), Δημήτρης Κοτζιάς (Αμπντελμαλάκ), Ανδρέας Κουτσουρέλης (Αμπντεσσαμάντ), Ευσταθία Λαγιόκαπα (Ναουάλ 14 –19 χρόνών), Ντίνα Μιχαηλίδου (Ναουάλ 60 – 64 χρόνων), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ραλφ, Πολιτοφύλακας, Φωτογράφος), Κώστας Σαντάς (Χαμσεντίν), Εύη Σαρμή (Ναουάλ 40 – 45 χρόνων), Δημήτρης Σιακάρας (Φαχίμ), Χρίστος Στυλιανού (Νιχάντ), Ορέστης Χαλκιάς (Σιμόν) και Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Αντουάν).

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη –Παρασκευή – Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ –ΠΕΜΠΤΗ:  Γενική είσοδος: 5€

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Κανονικό εισιτήριο: 10€ (Θέσεις πλατείας). Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Θέσεις εξώστη, Φοιτητικό, άτομα ηλικίας άνω των 65).Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων).

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ: Κανονικό εισιτήριο: 13€ (Θέσεις πλατείας).  Κανονικό εισιτήριο: 10€ (Θέσεις εξώστη). Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, άτομα ηλικίας άνω των 65). Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

Οι άνεργοι παρακολουθούν δωρεάν όλες τις παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. τις ημέρες  Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων), αλλά απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες  των Ε.Σ.Η.Ε.Μ – Θ, Ε.Σ.Η.Ε.Α.,  Σ.Ε.Η, τμημάτων Θεάτρου ή δραματικών Σχολών και σκηνοθετών.

Οι άνθρωποι με αναπηρία εισέρχονται  δωρεάν. Οι πολύτεχνοι πληρώνουν εισιτήριο των 5 ευρώ και οι δάσκαλοι – καθηγητές καταβάλλουν αντίτιμο 10 ευρώ. Το εισιτήριο των οπλιτών θητείας είναι στα 5 ευρώ, ενώ τα  στελέχη των  Ενόπλων Δυνάμεων πληρώνουν 8 ευρώ ( Τα δυο τελευταία εισιτήρια ισχύουν για όλες τις παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε. συμπεριλαμβανομένου του παιδικού- βρεφικού – εφηβικού έργου

Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (φοιτητικά, άτομα ηλικίας  άνω των 65, πολύτεκνοι, δάσκαλοι, καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του Κ.Θ.Β.Ε.

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.