Πτυχίο κι επαγγελματική ανέλιξη…
Οι σκέψεις της Μαρίας
Με τη Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφο- Συγγραφέα
21:42:55,10/21/2020

Τη σχέση μεταξύ της απόκτησης ενός πτυχίου και της επαγγελματικής ανέλιξης “ιχνηλατεί” η δημοσιογράφος-συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη. Φωτογραφία από matoue από το Pixabay
Ζούμε σε μία εποχή που θεωρεί πάρα πολύ σημαντική την απόκτηση δεξιοτήτων, πτυχίων κι ικανοτήτων για την αντιμετώπιση του σκληρού εργασιακού κλίματος που επικρατεί. Από μικροί εισαγόμαστε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που μας πιέζει για υψηλές βαθμολογίες κι επιδόσεις. Μας έχει πείσει να πιστεύουμε ότι μόνο η κατοχή των πτυχίων εγγυώνται την επαγγελματική επιτυχία κι ανέλιξη.
Πόσο σημαντικό, είναι, τελικά ένα πτυχίο; Μπορούμε να γνωρίζουμε πως αν περάσουμε σε ένα μάθημα κι αποκτήσουμε ένα πτυχίο (π.χ. σε μία ξένη γλώσσα), έχουμε πραγματικά εντρυφήσει στη γνώση της γλώσσας αυτής;
Μπορεί ένα παιδάκι ηλικίας 10 χρονών του οποίου ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί απόλυτα να συγκρατήσει έννοιες και κανόνες γραμματικής, οι οποίοι θέλουν εξάσκηση και ίσως μελέτη χρόνων για να εμφυτευθούν μέσα μας;
Όταν ήμουν μαθήτρια Λυκείου, στο μάθημα των Αγγλικών, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως εκείνοι που θεωρούσαν πως έχουν πτυχίο και τα γνωρίζουν όλα, έπαιρναν κάτω από τη βάση!
Κάθε μέρα, διαπιστώνω πως οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους, είναι εκείνοι που δε σπούδασαν το αντικείμενό τους. Το πτυχίο έχει μία πρακτική αξία ναι κι είναι μία μεγαλύτερη εξειδίκευση στον τομέα σου, ναι. Η εμπειρία, η καλλιέργεια του ταλέντου, η διαρκής προσπάθεια, η προσωπική μελέτη είναι όλα αυτά, που σε βελτιώνουν πραγματικά.

Το πτυχίο σε βοηθάει σε πρακτικό επίπεδο.Φωτογραφία από Leo Fontes από το Pixabay
Το πτυχίο σε βοηθάει σε πρακτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, σε μία εργασία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προτιμηθεί το άτομο, το οποίο έχει ένα πτυχίο από εκείνον που ξέρει Αγγλικά ή υπολογιστές χωρίς πτυχίο.
Όμως, κανένα πτυχίο δε συνοδεύει υποχρεωτικά την αληθινή εμβάθυνση σε ένα γνωστικό πεδίο. Είναι η παπαγαλία, το εξετασιοκεντρικό σύστημα που μας μυεί στην αποστήθιση και στη βαθμοθηρία. Είναι η τύχη της στιγμής και το γεγονός ότι μπορεί να έχουν πέσει θέματα που κάποιος τα γνωρίζει. Όλα παίζουν το ρόλο τους.
Το πτυχίο σε μία κοινωνία που αποζητά πολλά τεκμήρια γνώσεων πλέον χρησιμεύουν για την εύρεση μίας καλής εργασίας. Είναι βέβαιο, όμως, πως ο άνθρωπος που έχει πραγματικά ταλέντο κι έφεση με αυτό που ασχολείται, δεν πρόκειται να χάσει, καθώς και να ζημιωθεί ποτέ.
©Typologos.com 2020